Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur ons een mailtje en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou.

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

Introductiedagen

Wij verwachten jou op vrijdag 16 september vanaf 8u45 op de campus Brugge Xaverianenstraat voor de start van het academiejaar.

 • Je krijgt een algemene voorstelling en rondleiding.
 • Je maakt kennis met de directeur en het opleidingshoofd.
 • We geven je een praktische inleiding in het computergebruik binnen VIVES en binnen de opleiding, over o.a. het elektronisch communicatieplatform Toledo, je laptop, je e-mailadres,...
 • Je krijgt er alle uitleg over de werking van studentenvoorzieningen (STUVO) en studie-en trajectbegeleiding (STB).
 • Bovendien leer je ook je studiegenoten kennen.
 • Het is daarom absoluut noodzakelijk dat je op deze introductiedag aanwezig bent.

Programma

 • 09u00-09u30 verwelkoming door de studiegebieddirecteur Veerle De Mey en studiebegeleiders Eline Buyse en Katrien Schreel
 • 09u30-10u30 algemeen informatie
 • 10u30-11u30 uitleg hoger onderwijs en rondleiding
 • 11u30-13u30 (gratis) lunch
 • 13u30-...opleidingsspecifieke informatie 

Cursus- en boekenverkoop

Voor de eerstejaarsstudenten wordt de boeken- en cursusverkoop on campus georganiseerd tijdens de introductiedag op vrijdag 16 september 2022 van 12u tot 12u30. De boekenlijst is vanaf begin september beschikbaar en zal op de introductiedag beschikbaar zijn aan de verkoopstand. 
Houd er rekening mee dat je enkel met Bancontact kunt betalen (geen VISA, Mastercard of cash). Zorg voor voldoende saldo op de rekening en breng vergeet je studentenkaart niet. Breng ook een doos of een tas mee om de aangekochte boeken en cursussen in te stoppen. De hogeschool organiseert geen verkoop van tweedehands boeken.

Lukt het jou niet om op deze datum jouw cursussen en boeken op te halen? Dan kunnen deze enkel nog besteld worden via de webshop.

Informatie over aan te kopen materiaal voor de praktijklessen krijg je van je docenten.

Laptop en software

In deze opleiding moet je verplicht over een laptop beschikken. Via deze link vind je de minimumvereisten van je laptop. Heb je een laptop die nét niet voldoet aan deze vereisten, dan hoef je wellicht niet onmiddellijk een nieuwe te kopen. Je bent vrij de laptop aan te kopen waar je wil. Er zijn twee leveranciers die bijzondere korting bieden aan de studenten van VIVES. Die vind je op dezelfde pagina terug.

Een MacBook van Apple is prima op voorwaarde dat je er ook Windows en Office voor pc in dual boot of virtueel op kunt draaien.

Installatie-software

Voor een vlot verloop van je eerste lesweek is het aangewezen dat je Visual Studio 2019 reeds installeert op je laptop. De te volgen procedure kan je hier terugvinden.

Studiekosten

1e fase

Cursussen en handboeken: 85 euro
Schatting verbruiksmateriaal: min. 25 euro - max. 75 euro (zal op de rekening omschreven worden)
Didactisch materiaal en gereedschap: 230 euro
Academic software: 26,90 euro (meer info via deze link)
Verplichte T-shirt of polo: prijs nog te bepalen.

2e fase

Cursussen en handboeken: 0 euro
Schatting verbruiksmateriaal labo: min. 50 - max. 100 euro (zal op de rekening omschreven worden)
Academic software: 26,90 euro

Eventueel bijkomende kosten: laptop.

Deze prijzen zijn gebaseerd op vorig academiejaar en zijn dus onder voorbehoud. Kleine wijzigingen zijn mogelijk.

Om sommige vaardigheden in te oefenen zal je tijdens de les behoefte hebben aan gereedschap en/of materiaal. Je kan dit aan een voordelige prijs aanschaffen bij de firma Gotron.
Probeer het materiaal tegen de eerste lesdag te voorzien.
Je docenten zullen aangeven wanneer je welk gereedschap en/of materiaal hoeft mee te brengen naar de lessen.

Studie- en trajectbegeleiders

Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider Eline Buyse. Zij helpt je graag verder!