Start je studie aan VIVES: graduaat elektromechanische systemen (Brugge)

Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur ons een mailtje en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou.

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

VIVES Brugge Xaverianenstraat

Summer Schools

De opleiding elektromechanische systemen organiseert begin september enkele Summer Schools. Deze Summer Schools zijn niet verplicht, maar worden georganiseerd voor kandidaat-studenten die zich optimaal wensen voor te bereiden op het eerste jaar elektromechanische systemen. Bekijk het aanbod en schrijf je in zodat je zeker bent van jouw plaats:

Summer School Wiskunde
Summer School Elektriciteit
Summer School Digital Skills

Introductiedagen

Wij verwachten jou op donderdag 17 september om 12u50 op de campus Brugge Xaverianenstraat voor de start van het academiejaar.  

- je krijgt een algemene voorstelling en rondleiding 
- je maakt kennis met de directeur, het opleidingshoofd en de docenten
- we geven je een praktische inleiding in het computergebruik binnen VIVES en binnen de opleiding: het elektronisch communicatieplatform Toledo, je laptop, je e-mailadres, etc.
- je krijgt er alle uitleg over de werking van STUVO (studentenvoorzieningen) en STB (Studie- en trajectbegeleiding) 
- bovendien leer je ook je studiegenoten kennen  
- het is daarom absoluut noodzakelijk dat je op deze introductiedag aanwezig bent. 

Programma

Donderdag 17 september 2020 – van 13.00 tot 17.30 u.

 • Onthaal door studiegebiedsdirecteur Veerle De Mey (lokaal D012)
 • Uitleg over Stuvo (dienst studentenvoorzieningen) en STB (dienst studie- en trajectbegeleiding) (lokaal D012)
 • Rondleiding in het gebouw
 • Onthaal door Bart Delye – opleidingshoofd graduaat elektromechanische systemen (lokaal A309)
  • Uitleg over de opleiding (vakken en werkplekleren)
  • Uitleg rond digitaal communicatieplatformen (Toledo, mail, Kuloket, printers …)
  • Installatie van software
 • Vanaf 16.00u: cursus- en boekenverkoop

*Breng wat schrijfgerief en papier mee om notities te nemen. Breng je laptop mee voor de uitleg en de installatie van de software.

Cursus- en boekenverkoop

De boeken- en cursuslijsten vind je vanaf  begin september op deze pagina. Het is de bedoeling dat je deze boeken– en cursuslijsten thuis afdrukt en erop aanduidt welke boeken en cursussen je wil aankopen via de hogeschool. Breng deze ingevulde lijsten, samen met je studentenkaart, mee naar de boekenverkoop, zo kunnen alle aankopen en bestellingen vlot en efficiënt verwerkt worden. Je kan meteen ook uitrekenen hoeveel je aankopen zullen kosten. Houd er rekening mee dat je enkel met Bancontact kunt betalen (geen VISA, Mastercard of cash). Zorg voor voldoende saldo op de rekening en breng een tas of box mee om de aangekochte boeken en cursussen in te stoppen. De hogeschool organiseert geen verkoop van tweedehandsboeken.

De cursussen en handboeken kan je ophalen op de campus Brugge Xaverianenstraat op donderdag 17 september. De cursus- en boekenverkoop staat gepland op de introductiedag om 16u, zie bovenstaand programma.

Pasmoment voor werkkledij

Het passen van werkkledij gaat eveneens door op de campus Brugge Xaverianenstraat. Houd er rekening mee dat je enkel met Bancontact kunt betalen (geen VISA, Mastercard of cash). Studenten elektromechanische systemen kunnen werkkledij passen op  donderdag 17 september van 08:30 tot 16:30. 
Lukt het niet om op deze datum te komen passen? Dan kan je langskomen op het extra pasmoment op donderdag 24 september van 08:30 tot 16:30.

Laptop en software

In deze opleiding moet je verplicht over een laptop beschikken. Via deze link vind je de minimumvereisten van je laptop. Heb je een laptop die nét niet voldoet aan deze vereisten, dan hoef je wellicht niet onmiddellijk een nieuwe te kopen. Je bent vrij de laptop aan te kopen waar je wil. Er zijn twee leveranciers die bijzondere korting bieden aan de studenten van VIVES. Die vind je op dezelfde pagina terug. 

Voor de software is Windows 10 Professional (64 bits) vereist. Als VIVES student kan je dit dan downloaden via deze link.
Wat zeker noodzakelijk is voor deze opleiding is een Ethernet netwerkpoort of een usb multiportadapter. Dit om PLC of LOGO aan laptop te kunnen aansluiten.

Een MacBook van Apple is prima op voorwaarde dat je er ook Windows en Office voor pc in dual boot of virtueel op kunt draaien.

Studiekosten

1e fase

Cursussen en handboeken: 150 euro 
Schatting verbruiksmateriaal: min. 50 euro - max. 100 euro
(zal op de rekening omschreven worden) 
Academic software: 20 euro
TOTAAL: 245 euro  
(excl. Optioneel materiaal zoals werkkledij, veiligheidsschoenen, veiligheidsbril, laptop) 
Totaal met materiaal: 360 euro 

2e fase

Cursussen: 50 euro  
Academic software: 20 euro  
TOTAAL: 70 euro 

*Deze prijzen zijn gebaseerd op vorig academiejaar en zijn dus onder voorbehoud. Kleine wijzigingen begin september zijn mogelijk. 

Aan te kopen gereedschap en materiaal 

Om sommige vaardigheden in te oefenen zal je tijdens de les behoefte hebben aan gereedschap. Tijdens de onthaaldag zal dit gereedschap aanwezig zijn en kan je intekenen op een lijst om dit materiaal te bestellen. Indien je zelf al over gelijkwaardig materiaal beschikt moet je dit  niet opnieuw bestellen.

Voor de opleiding elektromechanische systemen is dit:

 • Een multimeter
 • Educatieve experimenteerdoos van Velleman  
 • Set elektrische schroevendraaiers
 • Set tangen: universele tang, kniptang, punttang
 • Striptang
 • Stripmes
 • Schuifmaat 150 mm

Ook handig maar niet noodzakelijk:

 • Krimptang adereindhulzen
 • Een soldeerbout van 25 à 30 W     
 • Gereedschapskoffer        

Bij vragen kan je steeds bij het opleidingshoofd terecht.

Raadplegen lessenrooster

Je kan zelf je lessenrooster raadplegen via deze link

 • Kies locatie: Brugge
 • Kies 'Studiegebied Industriële Wetenschappen en technologie'
 • Kies 'Graduaat' en klik op de link van jouw opleiding
 • Klik op de link van de opleiding net onder 'Kies je programma'
 • Eventueel een of meerdere fases uitvinken (een fase = een academiejaar)
 • Klikken op 'Uurrooster' (naast 'fases)
 • Klikken op je klasgroep (Je klasgroep wordt bekend gemaakt op de introductiedag donderdag 17 september)

Eens je ingeschreven bent en een VIVES-account hebt, kan je via de online leeromgeving Toledo heel snel je lessen zien. Het is belangrijk dat je dit uurrooster kunt raadplegen zodat je weet wanneer jouw lessen doorgaan.

Studie- en trajectbegeleiders

Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider. Zij helpen je graag verder! Voor deze opleiding kan je terecht bij Eline Buyse ([email protected]).

Studie- en trajectbegeleiders industriële wetenschappen en technologie