Start-ups

Wat moet je doen wanneer je denkt aan een eigen bedrijf starten op basis van een goed idee of je eigen specialistische kennis? Het is voor iemand met een briljant businessidee vaak lastig is om een goed beeld te krijgen van wat er precies moet gebeuren en in welke volgorde. Je wilt immers de kans zo groot mogelijk maken dat de vinding of het idee een groot succes wordt en dat er serieus geld mee kan worden verdiend. En daarbij is het niet onbelangrijk dat vooral jij de persoon bent die er serieus geld mee gaat verdienen. 

VIVES helpt ondernemers (studenten of docenten) graag stap-voor-stap met hun eigen start-up. Met onze hulp kun je je plannen vorm geven en de doelgericht de eerste stappen zetten. Wanneer je denkt een goed idee of een briljante uitvinding te hebben zul je misschien wel een patent moeten aanvragen om je uitvinding te beschermen. En hoe kun je subsidie aanvragen voor je uitvinding om je idee verder te ontwikkelen? Hoe regel je de financiering van je bedrijf en startkapitaal? En hoe begin je nu een start-up? En wat wordt de bedrijfsfvorm? Hoe kan je studeren combineren met zelfstandig zijn? En wat met het groeipakket en de sociale zekerheid?

Business coaches

Je kunt als VIVES-student of -docent bij de interne Business Coaches terecht met vragen over ondernemen, starten met een eigen zaak, pitchen, talentonwikkeling, businessplannen schrijven, bureelruimte, enz. De coaches gaan met je in gesprek en zoeken oplossingen om je zaak sneller of beter van start te laten gaan.

VIVES ondersteunt toekomstige ondernemers met:

  • versneld attest bedrijfsbeheer behalen (tijdens je opleiding en niet enkel bij afstuderen);
  • het VIVES-statuut student-ondernemer waarmee je net als een topsporter extra faciliteiten kan genieten;
  • Het officieel statuut student/zelfstandige aanvragen;
  • coaching op maat (businessplan, pitchen, marketing, juridische vorm, teamsamenstelling, talentontwikkeling,...);
  • netwerk van bedrijven, organisaties en expertisecentra.

Netwerken

Studenten van VIVES in Kortrijk, Roeselare en Torhout kunnen terecht bij SPEK, het studentenplatform voor entrepreneurship in Kortrijk. Voor studenten van VIVES in Brugge en Oostende is er het innovatienetwerk Turbo in Brugge.