Werking van het Spellenarchief

Het Spellenarchief wil het gebruik van bord- en gezelschapsspellen stimuleren. Dit gebeurt door vormingen aan studenten, leerkrachten en medewerkers uit de sociale sector.

Bezoeken van het archief

Het Spellenarchief is vrij toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in spellen. De collectie spellen dient als studiecollectie en kan door iedereen ingekeken worden. Onze medewerkers helpen je graag verder op je zoektocht naar de meest geschikte spellen. Op deze pagina vind je de contactinformatie en openingsuren van het Spellenarchief.

Online raadplegen van de collectie

De meest relevante informatie over de spellen is terug te vinden verzameld in de centrale database www.speldatabase.be. Je vindt er de basisgegevens van elk spel, een korte recensie en beoordeling. We zorgen voor een beoordeling van een spel op basis van gebruik in de klas en in functie van aankopen voor gezinsspellen.

(Na)vormingen

Het Spellenarchief heeft een ruim aanbod aan (na)vormingen, zowel voor individuele geïnteresseerden als voor teams. Je kunt ook een teambuildingsactiviteit bij ons volgen.
Ook voor studenten en leerlingen uit het secundair voorzien we gepaste vormingen. Klik hier voor een lijst van alle vormingen van het Spellenarchief.

Spellen uitlenen

Via de online databank van het Spellenarchief zelf kun je wel materiaal raadplegen, maar niet uitlenen. De uitleendienst van spelmateriaal van het Spellenarchief verloopt via de campusbibliotheken van VIVES (Brugge, Torhout, Roeselare, Kortrijk). De te ontlenen collectie in Brugge bevat een 2500-tal spellen. Ook in de andere VIVES bibliotheken wordt de collectie momenteel uitgebreid.

Spellenkoffers

Er zijn verschillende spellenkoffers uit te lenen in VIVES Spellenarchief. In deze koffers zitten een 15 tot 20-tal spellen die 1 bepaald thema behandelen. Het uitlenen van een koffer kost 50 euro voor een maand. Naast de Buitenspeelkoffer zijn er ook koffers beschikbaar om executieve functies te oefenen. Meer info: https://spellenkoffers.weebly.com/

Testgroepen

De formulieren voor academiejaar 2019-2020 staan online.

Zowel voor het onderwijs als voor de zorgsector testen we spellen uit. Dit doen we niet alleen. Enkele scholen en voorzieningen helpen ons op weg om de beste spellen uit te zoeken. Deze spellen integreren we later in onze vormingen en beoordelen we op onze website.

ONDERWIJS:
Hier vindt u meer informatie de medewerking als contactschool.
Hier vindt u het inschrijvingsformulier om mee te werken als contactschool.

ZORGSECTOR: formulieren met de juiste data zijn binnenkort ook beschikbaar
Hier vindt u meer informatie de medewerking als contactvoorziening.
Hier vindt u het inschrijvingsformulier om mee te werken als contactvoorziening.