doel bereiken samen

toegepaste psychologie

Bachelor in de toegepaste psychologie aan VIVES Zuid

In de opleiding bachelor toegepaste psychologie word je gevormd tot psychologisch consulent die het psychisch welzijn van mensen nastreeft door het menselijk gedrag te onderzoeken (psychodiagnostiek) en te ondersteunen of beïnvloeden (laagdrempelige coaching en counseling).

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Kies voor een opleiding toegepaste psychologie
bril met veel termen rond psychologie

Tijdens de opleiding leer je veel over menselijk gedrag en ga je er praktisch mee aan de slag. Je wordt getraind in het onderzoeken, ondersteunen, coachen of begeleiden van mensen. Daarnaast leer je veel over psychologie en vaardigheden die nodig zijn om het vak goed te kunnen uitvoeren.

Je leert op professionele wijze om te gaan met methoden, technieken en instrumenten om menselijk gedrag te analyseren, beoordelen en beïnvloeden. We werken daarbij vanuit drie leerlijnen, weergegeven in onze 'psychologische bril': psychodiagnostiek, psychologische dienstverlening en professionele grondhouding.

Het eerste jaar van de opleiding is gemeenschappelijk. Vanaf het tweede jaar kies je een afstudeerrichting: arbeidspsychologie, klinische psychologie of schoolpsychologie. Je kan deze opleiding zowel in dagonderwijs als in afstandsonderwijs volgen.

Toegepaste psychologie studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Afstudeerrichtingen

Arbeids- en organisatiepsychologie

Na deze opleiding kan je als psychologisch consulent aan de slag in HR-diensten, uitzend- en selectiekantoren, loopbaanbegeleidingscentra, ... Je begeleidt mensen naar een job die goed bij hen past en zorgt voor een traject op maat. Via gesprekken, observatie en psychodiagnostisch onderzoek verzamel je de info die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat mensen gemotiveerd zijn voor hun job en deel kunnen uitmaken van goed functionerende teams

Klinische psychologie

Heb je interesse in de wereld van de klinische psychologie? Mensen ondersteunen met een psychische kwetsbaarheid of belemmeringen vraagt een degelijke vooropleiding. Je leert in deze afstudeerrichting hoe je via vraagverheldering, coaching en counseling mensen opnieuw perspectief kan geven. Het is daarbij belangrijk dat je je hulp afstemt op de cliënt in zijn eigen thuis- of zorgcontext.

Schoolpsychologie en pedagogische psychologie

De begeleiding en coaching van leerlingen, leerkrachten en ouders is in volle ontwikkeling. Het onderwijs wordt steeds inclusiever waardoor er een groeiende behoefte is aan ondersteuning. Als je hierin een actieve rol wil spelen, dan is deze afstudeerrichting zeker geschikt voor jou. Je doet ervaring op in de begeleiding van kinderen met een moeilijke thuissituatie, speciale onderwijsbehoeften, ...

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.