Kind met bordspel

schoolpsychologie en pedagogische psychologie
school-psychologie en pedagogische psychologie

Bachelor in de toegepaste psychologie, afstudeerrichting schoolpsychologie en pedagogische psychologie aan VIVES Zuid

De begeleiding en coaching van leerlingen, leerkrachten en ouders is in volle ontwikkeling. Het onderwijs wordt steeds inclusiever waardoor er een groeiende behoefte is aan ondersteuning. Als je hierin een actieve rol wil spelen, dan is deze afstudeerrichting zeker geschikt voor jou.

Waar kan ik dit studeren?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Ben jij de geschikte begeleider voor kinderen?
magneetletters

Je doet ervaring op in de begeleiding van kinderen met een speciale onderwijsbehoeften, een moeilijke thuissituatie of met kinderen van een andere origine. Na je studie kan je aan de slag in bijvoorbeeld centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning, binnen het clb of de sociale diensten van scholen.

Schoolpsychologie en pedagogische psychologie studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingtype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

In het eerste jaar bekwaam je je in je grondhouding als toekomstig hulpverlener en bestudeer je verschillende aspecten van een mens vanuit een biopsychosociaal perspectief. Je krijgt ook een beeld van het werkveld van de verschillende afstudeerrichtingen. Daarnaast maak je kennis met psychodiagnostiek en dienstverlening, de twee kerntaken van een psychologisch consulent.

In het tweede jaar spitten we de doelgroepen, psychodiagnostiek en dienstverlening verder uit en ga je op stage voor dertig dagen. In deze afstudeerrichting ligt de focus op hoe je als psychologisch consulent kan tegemoet komen aan de onderwijsbehoeften, zorgvragen en opvoedingsnoden van jonge kinderen tot adolescenten. Zowel de ondersteuning van het kind/de jongere als het gezin en de leerkracht komen aan bod.

In het derde jaar zetten we de kers op de taart door je stage van een gans semester te doorspekken met praktijkgerichte onderwijsinhouden en supervisiemomenten. Je gaat ook interdisciplinair aan de slag binnen een keuzetraject met o.a. een bachelorproefproject, of je kan kiezen voor een internationale les- of projectervaring.

Kind tekent schema

Hoelang doe ik over deze opleiding?

In 180 studiepunten werk, leer en ontplooi je je 180% naar een professioneel bachelordiploma. Studeren doe je bij ons in 3 academiejaren of 6 semesters. Stages, praktijkvakken en trainingen staan hierbij centraal. Trajectbegeleiders en docenten binnen je opleiding staan klaar om je studieloopbaan op elk moment te ondersteunen. Daarnaast is er een dienst studie- en studentenbegeleiding waar je tijdens jouw volledige studietraject meer dan welkom bent.

Bibliotheek

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Een professionele bacheloropleiding is per definitie praktijkgericht, dus je zult op dat vlak zeker aan je trekken komen. Vanaf het tweede jaar loop je stages van twee (in een tweede jaar) of vier maanden (in een derde jaar). Er is natuurlijk ruimte voor praktijk in het eerste jaar via vaardigheidsvakken.

studenten schoolpsychologie en pedagogische psychologie

Ik heb reeds een diploma. Kan ik vrijstellingen krijgen?

Studenten die reeds over een diploma hoger onderwijs beschikken, kunnen recht hebben op een vrijstellingspakket. Hieronder kan je lezen hoeveel studiepunten je vrijgesteld wordt en hoeveel je er nog dient af te leggen, afhankelijk van je vooropleiding. We geven je ook een schatting van de duur van de opleiding, gesteld dat je fulltime studeert.

Studeren in het buitenland

In SAW krijg je de mogelijkheid een buitenlandse stage te volgen. Het verschil maken in ontwikkelingslanden? Een internationale les- of projectervaring opdoen? Dat kan! Je hebt de keuze tussen verschillende Europese bestemmingen (Erasmus) of je stelt je kandidaat voor een intercontinentaal project in landen waar we al jaren een uitwisselingsprogramma mee onderhouden zoals India, China, Oeganda of de VS (New York)

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

BS
 Quote signs

Het is een opleiding die mij toelaat om later uit een brede waaier van professionele bestemmingen te kiezen. Daarna maak ik misschien werk van mijn grote droom: een eigen praktijk voor kinderen.

Lesinhoud
kind krijgt begeleiding

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr
10u15
biologie
recht
sociale psychologie
 
professionele basishouding
12u30
Pauze
13u15
opleidings- en werkverldoriëntatie
organisatiepsychologie
inleiding psychologische dienstverlening
professionele basishouding
 
15u45
         

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na studie schoolpsychologie en pedagogische psychologie?
Verder studeren

Verder studeren

Binnen het studiegebied zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Je kan in 1 jaar een extra professionele bachelor behalen (60 studiepunten).
 • Je kan een extra keuzetraject (30 studiepunten) volgen om je sociaal-agogische kennis en knowhow te verbreden.
 • Je kan een 2e afstudeerrichting binnen BaTP behalen, met (45 studiepunten) of zonder (30 studiepunten) stage.

Daarnaast kan je ook een andere bacheloropleiding binnen VIVES volgen, zoals:

 • Bachelor Onderwijs (100 studiepunten)
 • Bachelor Logopedie, Ergotherapie, Office Management, ... (120 studiepunten)

Je kan via een schakelprogramma instappen in een academische master. Voor de opleiding toegepaste psychologie is het schakelprogramma naar de master in de Psychologie de meest voor de hand liggende.

Een extra troef van ons studiegebied is dat je binnen je professionele bachelor ook kan instappen in een voortraject naar de Bachelor in Onderwijskunde. Dit betekent dat je in je 3e jaar professionele bachelor enkele vakken gaat volgen bij de academische bacheloropleiding Onderwijskunde en daarvoor geëvalueerd wordt in je professionele bachelor. De verworven credits kan je deels meenemen als vrijstelling als je een academisch traject aanvat in de Onderwijskunde.

aan de slag

Aan de slag

Met dit flexibele diploma kun je op heel veel plaatsen aan de slag:

 • psychopedagogisch medewerker binnen het clb
 • psychologisch consulent in bv centra integrale hulpverlening of centra voor ambulante revalidatie
 • leerlingenbegeleiding in scholen
 • sociale diensten van scholen
 • onthaal-, oriëntatie- en observatiecentra
 • centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning
Verkorte studieroute

Een diploma na je diploma?

Wie een diploma heeft binnen het sociaal-agogisch studiegebied (orthopedagogie, sociaal werk, toegepaste psychologie, maatschappelijke veiligheid en sociale readaptatiewetenschappen) kan via een verkorte leerroute een tweede diploma behalen in 60 tot 67 studiepunten. In de meeste gevallen kan dit dus in een jaar. 

Ook wie een diploma behaalde buiten het studiegebied sociaal-agogisch werk, krijgt studieduurverkorting. Wie al een bachelor of master op zak heeft, legt nog maximaal 120 studiepunten af.

student die verder studeert aan vives