Interactionele vormgeving is een nieuwe vorm waarbij, vertrekkend vanuit een integratieve visie, verschillende therapeutische stromingen in interactie worden gebracht tot een nieuw model. In het nieuwe geheel dat interactionele vormgeving vormt, bevruchten, verdiepen en verrijken de oorspronkelijke vormen elkaar wederzijds zonder hun eigenheid te verliezen.

Interactionele vormgeving beweegt zich in het spanningsveld tussen de universaliteit van menselijke problemen en de eigenheid van iedere mens, heeft oog voor de mens in ontwikkeling en voor diens existentiële en spirituele dimensie. Interactionele vormgeving integreert experiëntiële met systemische elementen, een lichaamsgerichte en creatieve benadering met gesprekstherapie.
Deze opleiding wordt samen met Educatieve Academie aangeboden en gaat integraal daar (Berchem) door.

Studiemateriaal
Studiemateriaal
Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.
Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).
Vakken en inhoud
Vakken en inhoud
WERKWIJZE
Interactionele Vormgeving biedt een integraal gespecialiseerd lesprogramma waarin de vier basiselementen: persoonlijk werk, theorie, praktijk en supervisie, een coherent geheel vormen:
• Persoonlijke ervaring: de persoonlijke ervaring speelt een belangrijke rol. Het ervaringsgerichte zal in de oefeningen en experimenten dan ook een grote plaats innemen. De klemtoon komt gedurende de loop van de opleiding steeds meer te liggen op de begeleidersrol: het therapeut worden en zijn.
• Theorie: theoretische inleidingen en kaders worden geïntegreerd in het lesprogramma, aangevuld met opgegeven literatuur. Er wordt aan het begin van het cursusjaar een verplichte literatuurlijst gegeven. Er is een mondeling examen voorzien rond deze literatuur en het programma van het jaar.
• Praktijk: de theorie wordt afgewisseld met praktisch-technisch trainen, zowel in de grote groep, in subgroepjes, als individueel en tijdens stages, steeds vanuit een actieve inzet en inbreng van de deelnemers. Vanaf het eerste jaar werken de studenten in een oefen- en intervisiegroep. Vanaf het tweede jaar start de oefentherapie. In het derde jaar (uitzonderlijk en enkel na goedkeuring ook al vanaf het tweede jaar) begint de stage buitenaf onder supervisie en begeleiding van de stagebegeleiding. In het vierde jaar wordt de stage en supervisie verder gezet.
• Supervisie is een belangrijk onderdeel van de opleiding
EVALUATIE
De stafdocenten hanteren een systeem van permanente evaluatie over de vier jaren heen.
Worden hierin meegenomen: de verslagen die de cursisten in het eerste, tweede en derde jaar maken over de groei van hun inzichten en vaardigheden; de mondelinge theoretische en praktijkexamens en het functioneren tijdens het jaar.
Ook de oefentherapie (2de jaar), de cliëntbegeleiding (3de jaar) en de eindscriptie (4de jaar) worden betrokken bij de eindbeoordeling. Bij onvoldoende kwaliteit kan er gevraagd worden één, meerdere of alle onderdelen over te doen.
EINDWERK
De student schrijft ter afsluiting van het vierde jaar een eindwerk en presenteert het voor een publiek.
Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.
Opbouw
Het Postgraduaat Psychotherapie bestaat uit 120 ECTS-studiepunten en voldoet daarmee aan de normen gesteld door de European Association for Psychotherapy (E.A.P.).
De opleiding duurt vier jaar en start telkens in september. Studenten kunnen kiezen uit drie verschillende lesmomenten (naargelang beschikbaarheid): weekendgroep (gemiddeld 18 zaterdagen of zondagen van 10u tot 17u + een weekend van vrijdagavond tot zondagavond + intervisiegroep), weekgroep donderdag (gemiddeld 18 donderdagen van 10u tot 17u + een weekend van vrijdagavond tot zondagavond + intervisiegroep) of weekgroep vrijdag (gemiddeld 18 vrijdagen van 10u tot 17u + een weekend van vrijdagavond tot zondagavond + intervisiegroep.
De studenten doen bovendien 300 uren stage, verspreid over het derde en vierde jaar (uitzonderlijk kan al in het tweede jaar gestart worden). Buiten de supervisie gegeven tijdens het opleidingstraject is tijdens de stage extra supervisie verplicht. De student kan dan kiezen voor individuele gesprekken of voor groepssupervisie
Studiemateriaal
Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.
Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Meer keuze? Bezoek Continue.be
Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1 000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.