duurzaamheidsontwikkeling
Postgraduaten sociaal-agogisch werk

postgraduaat duurzame ontwikkeling

Postgraduaat duurzame ontwikkeling aan VIVES Zuid i.s.m Howest.

Via het postgraduaat duurzame ontwikkeling kan jij je professionaliseren in complexe thema’s en je steentje bijdragen aan het verduurzamen van de samenleving.

Waar kan ik dit volgen?
Duurzame ontwikkeling studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

De input is opgebouwd aan de hand van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs), samengevat in de 5 P's:

3 modules duurzaamheid

  • Sustainable development (inleiding in duurzame ontwikkeling)
  • Planet (duurzaam leefmilieu)
  • Prosperity (duurzaam ondernemen)

3 modules ontwikkelingssamenwerking

  • People (duurzaam samenleven)
  • Partnership (duurzaam internationaal samenwerken)
  • Peace (duurzame vrede en rechtvaardigheid)

Elke module bestaat uit vier à vijf lesdagen door diverse gastsprekers en een opdracht met maatschappelijke meerwaarde.

Tijdens de stagevoorbereiding zoek je mee naar een stageorganisatie. Je krijgt hierbij veel keuzevrijheid en de nodige ondersteuning.

Tijdens de stage doe je expertise op in een reële werksetting. Je rondt de opleiding af met een geïntegreerde proef.

Postgraduaat duurzame ontwikkeling. Jouw engagement voor duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking!

teamwork

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De opleiding brengt een groep mensen samen van diverse achtergronden, studierichtingen en leeftijden:

  • Al wie een bachelor- of masterdiploma heeft, uit gelijk welke studierichting, kan inschrijven voor de opleiding.
  • De opleiding staat open voor zowel pas afgestudeerden als mensen met werkervaring.

Hoe schrijf ik in?

Vanaf maart kan je online voorinschrijven. Vanaf juli kan je definitief registreren via e-mail: vermeld het webnummer van je online inschrijving en vraag om je definitief in te schrijven, voeg een digitale pasfoto toe. Indien je je bachelor- of masterdiploma voor 2000 behaalde of in het buitenland, voeg je ook een kopie/ scan van je diploma toe.

studenten sociaal-agogisch werk in de gang

Wanneer zijn er infomomenten over deze opleiding?

De opleiding organiseert vier infomomenten:

  • 28 juni om 19u en om 20u online
  • 27 augustus om 10u en om 11u in Howest

Van harte welkom! Wil je deelnemen aan een infomoment, registreer je dan vooraf via deze link, dan bezorgen we je alle informatie.

Omdat het postgraduaat een samenwerking is tussen VIVES en Howest, vinden de infomomenten plaats op andere momenten dan de algemene infodagen van VIVES.

studenten postgraduaat vives

Waar en vanaf wanneer wordt deze opleiding gegeven?

Start: 22 september 2022

Duur: 4 maanden input (september tot januari) en 4 maanden verdieping via stage en geïntegreerde proef (half januari tot juni).

Tijdstip en locatie lessen: De lessen (september tot januari) vinden plaats op donderdag en vrijdag, van 9u tot 17u10 in Howest campus Kortrijk Weide (Sint-Martens-Latemlaan 2B, Kortrijk). Aanwezigheid op deze lesdagen is verplicht. Daarnaast zal je wekelijks gemiddeld nog twee à drie dagen nodig hebben om te werken aan groepsopdrachten, individuele opdrachten, stagevoorbereiding, voorbereiding van enkele lesdagen …

VIVES SAW

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

De stage biedt je een unieke kans om werkervaring op te doen in een internationale context en/of duurzaamheidscontext in België, het buitenland of een combinatie van beide. Je loopt bijvoorbeeld stage in een openbaar bestuur, een NGO, een bedrijf, een universiteit of hogeschool. Zowel de stageplaats als de opleiding zorgen voor begeleiding.

Om toegelaten te worden tot de stage, moet je de theoretische modules hebben gevolgd. Als je de opleiding in één jaar wil afronden, loop je stage tussen half januari en juni. Als je de opleiding wil spreiden, kan je de stage later aanvatten. 

De provincie West-Vlaanderen verleent een beurs voor studenten die stage lopen buiten Europa en die geslaagd zijn voor de stagevoorbereiding en de stage. De beurs bedraagt maximum €1.500, maar kan lager zijn afhankelijk van het aantal studenten.

VIVES balpennen

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Het postgraduaat is een gezamenlijke opleiding van de hogescholen VIVES en Howest, met de steun van Provincie West-Vlaanderen. De opleiding legt een basis voor betrokkenheid bij duurzaamheid en internationale solidariteit, in het beroepsleven of als vrijwilliger.

kostprijs opleiding

Hoeveel kost deze opleiding?

Als je in 2022-2023 inschrijft voor de volledige opleiding, dan betaal je €1.000. Dit is een basisbedrag van €250 + €12,5 per opgenomen studiepunt (x 60 stp. = €750).

Spreid je de opleiding over verschillende academiejaren, dan betaal je per academiejaar het basisbedrag van €250 euro + €12,5 per studiepunt dat je dat jaar opneemt.

Volg je in 2022-2023 één of enkele modules als bijscholing, dan betaal je het basisbedrag van €250 euro + €12,5 per studiepunt dat je opneemt.

Studeren in het buitenland

De stage biedt je een unieke kans om werkervaring op te doen in een context van duurzaamheid of internationale solidariteit. Afgestudeerden gingen jou al voor in Uganda, Nicaragua, de Filippijnen, Denemarken, Ierland, .. .

Ontdek de wereld tijdens je studie!

JH
 Quote signs

De gezamenlijke interesse voor duurzaamheid en een open kijk op de wereld bracht een groep zeer fijne studenten samen van diverse opleidingsachtergronden en leeftijden. Dat zorgde voor interessante discussies tijdens de lessen en daarbuiten.

De samenleving verduurzamen
vuist omhoog

Duurzaamheid en internationale solidariteit, iets voor jou? Onze samenleving staat voor complexe uitdagingen zoals de klimaatverandering aanpakken, armoede bestrijden, zorgen voor duurzame energie en daarbij samenwerken over de landsgrenzen heen.

We bieden je vier maanden input via tal van experten en vier maanden verdieping via een stage in binnen- of buitenland. Volg het postgraduaat als extra opleiding: een extra getuigschrift, kennis en een onvergetelijke ervaring. Of volg een of enkele modules als bijscholing (per module vier à vijf lesdagen en een opdracht met maatschappelijke meerwaarde): een extra attest en kennis.

Het postgraduaat is een gezamenlijke opleiding van de hogescholen VIVES en Howest, met de steun van Provincie West-Vlaanderen. De opleiding legt een basis voor betrokkenheid bij duurzaamheid en internationale solidariteit, in het beroepsleven of als vrijwilliger.

Lesinhoud
studeren in vives

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal van de opleiding bestaat uit PowerPoints en andere documenten die we verspreiden via de elektronische leeromgeving, Toledo, waar je alle informatie over je vakken zult vinden.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en praktijk

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

De opleiding start op donderdag 22 september 2022 en duurt 8 maanden. je hebt les op donderdag en vrijdag. Het eerste semester (september - januari) bestaat uit theorie, het tweede uit stage en een geïntegreerde proef. De lessen zijn verplicht en vinden plaats op Howest campus Kortrijk Weide (Sint-Martens-Latemlaan 2B, Kortrijk). Naast de verplichte lessen reken je best nog twee à drie dagen in voor taken en voorbereiding.

 

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
9u
     
duurzaam leefmilieu
duurzaam internationaal samenwerken
 
12u
Pauze
13u
     
duurzaam leefmilieu
duurzaam samenleven
 
16u
Pauze
16u10
     
duurzaam ondernemen
stagevoorbereiding en groepswerk
 
17u10
           

Studiemateriaal

Het studiemateriaal van de opleiding bestaat uit PowerPoints en andere documenten die we verspreiden via de elektronische leeromgeving, Toledo, waar je alle informatie over je vakken zult vinden.

Wat na je studie duurzame ontwikkeling
sfeerbeeld SAW

Aan de slag

Het getuigschrift van het postgraduaat duurzame ontwikkeling is een aanvulling bij je basisdiploma. Met dit getuigschrift kan je werken binnen de sectoren die aansluiten bij je basisdiploma. In je job kan je dan extra aandacht besteden aan duurzame ontwikkeling. Veel werkgevers vinden dit een meerwaarde. Daarnaast biedt dit getuigschrift je ook meer kansen om een job te vinden binnen de sector van duurzaamheid (bijvoorbeeld duurzaamheidsfuncties in bedrijven) en de de sector van internationale solidariteit (bijvoorbeeld NGO’s).