bemiddeling in familiale zaken

postgraduaat bemiddeling in familiale zaken

Postgraduaat bemiddeling in familiale zaken aan VIVES Zuid

Familiale conflicten zijn pijnlijk, emotioneel en ingrijpend. Voorbeelden hiervan zijn bemiddeling bij scheiding, ouderschapsbemiddeling, conflicten tussen generaties in een familie, conflicten in het kader van erfenissen, zorgregeling met kinderen of conflicten in familiebedrijven.

Waar kan ik dit volgen?
Optreden als bemiddelaar in familiezaken
teamwork

De impact van familiale conflicten kan zo groot zijn dat partners of familieleden samen niet tot oplossingen komen. In vele gevallen en de laatste tijd meer en meer doet men beroep op een familiaal bemiddelaar.

Familiale bemiddelaars worden ingezet bij bemiddeling bij echtscheiding, opmaken van EOT en ouderschapsovereenkomsten, ouderschapsbemiddeling, conflicten tussen de generaties in een familie, conflicten in het kader van erfenissen of de zorgregeling met de kinderen en conflicten in familiebedrijven.

Bemiddeling in familiale zaken studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Bij familiale problematiek ontstaan er vaak materiële, praktische en financiële problemen. De impact van familiale conflicten kan zo groot zijn dat de familieleden samen niet tot oplossingen komen. Men kan dan een beroep doen op een familiaal bemiddelaar.

De tussenkomst van een erkend bemiddelaar kan ervoor zorgen dat het conflict niet escaleert en dat de partijen een duurzaam akkoord bereiken dat rekening houdt met hun behoeften. Het postgraduaat familiale bemiddeling gaat dieper in op de juridische, sociologische en psychologische aspecten van familiale conflicten. 

In de basismodule bemiddeling komen de juridische, sociologische, psychologische en conflictdynamische aspecten van bemiddeling aan bod. Naast theoretische kennis voorziet de basismodule intensieve training in bemiddeling.

De specialisatiemodule gaat dieper in op de onevenwichtige verhoudingen of lang durende frustraties in de familiale context en het verbindend omgaan met verschillen en conflicten in relationele contexten. 

Aanvraag voor accreditatie mogelijk bij de Orde der Vlaamse Balies (OVB), de Nationale Kamer der Notarissen (FBC) en de Nationale Kamer der Gerechtsdeurwaarders.

 

student VIVES

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Het postgraduaat bestaat uit 2 modules: een basismodule bemiddeling (12 studiepunten) en een specialisatiemodule (8 studiepunten). Je kan de modules afzonderlijk volgen. Na het behalen van een module krijg je een attest. Indien je beide modules met succes hebt behaald, krijg je een getuigschrift van het postgraduaat bemiddeling in familiale zaken. Met dit getuigschrift kan je jouw erkenning aanvragen bij de federale bemiddelingscommissie.

Beide modules worden gegeven door professionele en federaal erkende bemiddelaars met ervaring in het werken met geëscaleerde conflictsituaties.

Wil je na je postgraduaat bemiddeling in familiale zaken ook nog het postgraduaat sociale zaken?

Dat kan uiteraard en je hoeft de basismodule dan niet opnieuw te volgen.

Heb je de basismodule al gevolgd?

Dan kan je ook voor het postgraduaat bemiddeling in familiale zaken inschrijven om enkel de specialisatiemodule te volgen.

Je kan ook enkel voor de basismodule inschrijven.

 

Op de contactdagen van 6 mei ( 10u00-13u00) en 24 juni (10u00-16u00) staan we klaar om jou te informeren en te enthousiasmeren over de opleiding.

Ontmoet ons vrijblijvend in de centrale hal SAW gebouw (campus Kortrijk).

 

inschrijven opleiding

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding?

De standaardvereiste voor toelating is een bachelor- of masterdiploma in humane wetenschappen. 

Heb je een bachelor uit een ander studiegebied, maar wil je toch graag deze opleiding volgen?

Neem dan contact op met de opleidingsverantwoordelijke.

In een oriënteringsgesprek bespreken we jouw relevante ervaring en jouw motivatie.

Een aanvraag voor zo'n oriënteringsgesprek kan tot enkele dagen voorafgaand aan de start van het academiejaar waarin je de opleiding wil volgen.

 

kostprijs opleiding

Wat kost deze opleiding?

Het inschrijvingsgeld bedraagt 1600 euro voor de basismodule en 1300 euro voor de specialisatiemodule. Indien je inschrijft voor de basismodule en de specialisatiemodule samen, betaal je 2700 euro. Het postgraduaat komt in aanmerking voor kmo-portefeuille.  Bij onvoldoende inschrijvingen, kan de organisatie beslissen om de opleiding niet te laten doorgaan.

Studenten achter laptop met koptelefoon

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Als je beide modules wil behalen, moet je rekenen op een minimumduur van een academiejaar. Je kan er ook voor kiezen om de modules over meer dan een jaar te spreiden. 

Lesinhoud
studenten VIVES

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Het cursusmateriaal kan wordt aangeboden in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video)...

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding.

Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Het cursusmateriaal wordt telkens één week voor de lessen beschikbaar gesteld op TOLEDO (studentenplatform). Na inschrijving en op de 1e lesdag maken we jouw wegwijs op dit platform.

Aankoop van eventuele handboeken wordt meegedeeld voor de start van de opleiding.

Tijdens de lezen worden verschillende titels aangeraden die een meerwaarde zijn voor de bemiddelaar (in opleiding) maar geen verplichte aankoop.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en praktijk

Algemeen

 • (familie)recht
 • communicatie
 • sociologische benadering van bemiddeling
 • psychologische benadering van bemiddeling
 • methodisch werken binnen bemiddeling
 • gesprekstechnieken

Specialisatie

 • familierecht
 • echtscheidingsconflicten
 • kinderen en echtscheiding
 • fiscaliteit
 • hoogconflictscheidingen
 • bemiddelen in familiale conflictsituaties
 • intercultureel bemiddelen

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lesrooster

Hieronder vind je een programma overzicht:

Lesrooster

In het 1ste semester van het academiejaar volg je een gemeenschappelijke module met de andere postgraduaten bemiddeling. Die basismodule bestaat uit 91 contacturen gespreid over 13 lesdagen. Daarnaast zijn 2 extra evaluatiedagen voorzien. De lessen zijn telkens op een vrijdag van 8.30u tot 16.30u.

Wie enkel de basismodule volgt stopt de opleiding in februari. Je kan altijd beslissen op het einde van de basismodule om in te schrijven in een specialisatiemodule.

Wie enkel de specialisatiemodule volgt stapt pas in in het 2e semester.

In het 2de semester van het academiejaar volg je de specialisatiemodule in familiale zaken. De schriftelijke proef vindt plaats op de voorlaatste lesdag. De mondelinge proef vindt plaats op de laatste lesdag. Het kan zijn dat hier een extra dag aan toe gevoegd wordt wanneer de lesgroep te groot is om op een kwalitatieve manier proeven af te nemen.

Basismodule

De lessen voor de basismodule vinden plaats op vrijdag van 8u30-16u30.

Het postgraduaat wordt volgend academiejaar niet georganiseerd. De datums voor het academiejaar 2024-2025 verschijnen binnenkort op deze plaats.

Familiale bemiddeling

De lessen voor de afstudeermodule vinden plaats op vrijdag van 8u30-16u30

Het postgraduaat wordt volgend academiejaar (23-24) niet georganiseerd. De datums voor het academiejaar 2024-2025 verschijnen binnenkort op deze plaats.

Studiemateriaal

Het cursusmateriaal kan wordt aangeboden in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video)...

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding.

Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Het cursusmateriaal wordt telkens één week voor de lessen beschikbaar gesteld op TOLEDO (studentenplatform). Na inschrijving en op de 1e lesdag maken we jouw wegwijs op dit platform.

Aankoop van eventuele handboeken wordt meegedeeld voor de start van de opleiding.

Tijdens de lezen worden verschillende titels aangeraden die een meerwaarde zijn voor de bemiddelaar (in opleiding) maar geen verplichte aankoop.

4 studenten navormingen

Meer keuze? Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1 000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.