Studenten personeelswerk

personeelswerk

Bachelor in het sociaal werk, afstudeerrichting personeelswerk aan VIVES Zuid

Wil je mee helpen bouwen aan de professionele loopbaan van mensen en geloof je in de kracht van ieders talent? In de afstudeerrichting personeelswerk oefen je je om op een constructieve manier in gesprek te gaan met mensen zodat zij zich professioneel verder kunnen ontwikkelen. Je leert er ook alles over sociale wetgeving en over het reilen en zeilen binnen organisaties en bedrijven. Als HR-professional vind je gemakkelijk een job in de private, sociale of publieke sector.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

HR-professional worden
les personeelswerk

Klaar voor een job met toekomst? Kies voor personeelswerk en word een HR-professional met een stevige sociale basis, inzicht in de impact van relaties en heel wat theoretische én praktische HR-expertise.

Hou je ervan om met en voor mensen te werken? Ben je nieuwsgierig naar het professionele leven van mensen? Ben je graag in gesprek, hou je van luisteren en adviseren? Ben je geboeid door het reilen en zeilen binnen organisaties, teams of bedrijven? Geloof je in sterktes van mensen, in de kracht van ieders talent? Wil je mee bouwen aan duurzame loopbanen, waarbinnen mensen gemotiveerd en vol bevlogenheid aan de slag zijn? Of heb je interesse in sociale wetgeving en zorg je er graag voor dat ook de administratieve afspraken met medewerkers worden nageleefd? Dan is de Human resources sector echt iets voor jou.

Een grote troef van deze opleiding is dat je zowel kennis én expertise verwerft van zowel de ‘harde’ (payroll en personeelsadministratie, sociale wetgeving) als de ‘softe’ HR (ontwikkeling van medewerkers, welzijn op het werk, rekrutering).

Wat leer ik in deze opleiding?

Er zijn vier afstudeerrichtingen (maatschappelijk werk, personeelswerk, sociaal-cultureel werk en sociaal-juridische dienstverlening) met elk een sterke eigenheid, maar toch steeds de sociale/maatschappelijke insteek. Elke student sociaal werk krijgt een stevige basis van het brede sociaal werk (waarbij elke student een selectie basismethodieken van het sociaal werk krijgt, los van de afstudeerrichting). De opleiding bevat een sterke en evenwichtige combinatie van theoretische kaders, vaardigheden, methodieken en praktijk. De opleiding is sterk methodiekgericht.

De geïntegreerde bachelorproef, waarbij derdejaarsstudenten acht weken fulltime aan een reëel en actueel project werken, vormt een sterk sluitstuk van de opleiding. Zeer degelijke, intensieve en persoonlijke stagebegeleiding. De opleiding heeft een zeer breed en uitgebreid netwerk van stageplaatsen. De opleiding is gekend in het werkveld voor zijn zeer sterke kwaliteit. De opleiding is, via verkorte trajecten, ook toegankelijk voor studenten die al een diploma behaalden in de sociale sector. De opleiding kan ook gevolgd worden via een zeer degelijk uitgewerkt systeem van afstandsonderwijs. Er is ook ruime aandacht voor de internationale toets binnen de opleiding.

les personeelswerk

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u15
sociale instituties
 
sociale vaardigheden
     
10u30
Pauze
10u45
sociale instituties
 
inleiding tot het recht
 
psychologie
 
12u30
Pauze
13u30
sociale vaardigheden
sociologische basisbegrippen en -modellen
 
praktijkervaring en reflectie
   
15u30
Pauze
16u00
sociale vaardigheden
   
biologie
   
17u00
sociale vaardigheden
   
biologie
   

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

dossiers

Hoelang doe ik over deze opleiding?

In 180 studiepunten werk, leer en ontplooi je je 180% naar een professioneel bachelordiploma. Studeren doe je bij ons in 3 academiejaren of 6 semesters. Stages, praktijkvakken en trainingen staan hierbij centraal. Studietrajectbegeleiders en lectoren binnen je opleiding staan klaar om je studieloopbaan op elk moment te ondersteunen. Daarnaast is er een dienst studie- en studentenbegeleiding waar je tijdens jouw volledige studietraject meer dan welkom bent.

Veel volk

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

In het laatste semester van je driejarige studie, neem je een aantal belangrijke beslissingen. Je zal je verder verdiepen in je basisopleiding en meer en meer expert worden in jouw vakgebied.

Je kan een internationale les- of projectervaring opdoen. Je hebt de keuze tussen verschillende Europese bestemmingen (Erasmus) of je stelt je kandidaat voor een intercontinentaal project in landen waar we al jaren een uitwisselingservaring mee onderhouden zoals India, China, Oeganda of de VS (New York).

Een extra troef van het studiegebied is de mogelijkheid om in het laatste semester een keuzetraject te volgen. Wil je je knowhow verbreden en je via interdisciplinaire discussie en lessen extra profileren, dan kan dat in de interdisiplinaire keuzetrajecten zoals (Z)ondernemen, Sterk(er) Divers, Jong Geweld, Samen Stad Maken, Sociale beïnvloeding,...

studenten sociaal werk

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Elke student krijgt een stevige basis van het brede sociaal werk voordat er een keuze gemaakt wordt voor een afstudeerrichting en bijhorende specialisatie. De opleiding bevat een sterke en evenwichtige combinatie van theoretische kaders, vaardigheden, methodieken en praktijk. Een belangrijke troef is het zeer brede en uitgebreid netwerk van stageplaatsen. Daarnaast staat de opleiding borg voor een zeer degelijke, intensieve en persoonlijke stagebegeleiding. In het laatste jaar is er ruimte voor een geïntegreerde bachelorproef, waarbij derdejaarsstudenten acht weken fulltime aan een reëel en actueel project werken. Dit vormt een sterk sluitstuk van de opleiding.

studiegebied SAW VIVES

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Een professionele bacheloropleiding is per definitie praktijkgericht, dus je zult op dat vlak zeker aan je trekken komen. Om een goede professional te worden, dien je over een correct vakjargon te beschikken en een inhoudelijk referentiekader op te bouwen. Deze kennis wordt voornamelijk aangeboden in het eerste jaar, om je de nodige bagage te geven om in de praktijk te stappen. Vanaf het tweede jaar wordt er meer en meer aandacht besteed aan vaardigheidsvakken en loop je stages van 7 weken (in een tweede jaar) of 13 weken (in een derde jaar).

Er is natuurlijk ruimte voor praktijk in het eerste jaar: vaardigheidsvakken zoals sociaal-agogische vaardigheden, creatieve expressie en werkveldorïentatie zijn hier mooie voorbeelden van. De bachelorproef is je afstudeerproject waarin je alle kennis en vaardigheden toepast en integreert. Dit is een mooi staaltje van jouw professioneel handelen en het visitekaartje bij uitstek bij jouw sollicitaties!

Studeren in het buitenland

In SAW krijg je de mogelijkheid een buitenlandse stage te volgen. Een internationale les- of projectervaring opdoen? Dat kan! Je hebt de keuze tussen verschillende Europese bestemmingen (Erasmus) of je stelt je kandidaat voor een intercontinentaal project in landen waar we al jaren een uitwisselingservaring mee onderhouden zoals India, China, Oeganda of de VS (New York).

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

student sociaal werk personeelswerk
 Quote signs

De opleiding bood mij echt wel wat ik er van verwacht had, vooral dankzij de focus op praktijk en de brede kijk op maatschappelijke thema’s.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Bezoek VIVES campus Kortrijk. Heb je je smartphone niet bij de hand kan je ook op je laptop gebruiken. De ervaring is best op mobiel.

Wat na je studie personeelswerk?
Verder studeren

Verder studeren

Binnen het studiegebied zijn er mogelijkheden om in 1 jaar een extra professionele bachelor te behalen (60 studiepunten) of je kan een keuzetraject (30 studiepunten) volgen om je sociaal-agogische kennis en knowhow te verbreden. Je kan via een schakelprogramma ook instappen in een academische master. Voor de opleiding sociaal werk is het schakelprogramma naar de master in het sociaal werk de meest voor de hand liggende.

aan de slag

Aan de slag

Het HR-werkveld omvat heel wat sectoren en nóg meer jobs!

Binnen de personeelsdienst (HR-afdeling) van een organisatie in private, sociale of publieke sector

 • Rekrutering en selectie: het aanwerven van nieuw talent binnen de organisatie.
 • Training & Opleiding: onderzoeken van opleidingsnoden, opstellen en uitwerken van opleidingsplannen om in te spelen op de ontplooiingskansen van alle medewerkers.
 • Begeleiding en coaching van medewerkers en teams doorheen hun loopbaan binnen de organisatie.
 • Employer branding & e-HR: welk imago willen we als organisatie uitstralen? Hoe communiceren we naar toekomstige medewerkers en hoe dragen we onze visie uit? Welke HR-tools, sociale media-kanalen en mogelijke adviespartners zetten we in? 
 • Personeels- en loonadministratie (payroll): alle administratieve, sociale en juridische opvolging van de medewerkers binnen hun job.
 • Welzijnscoach: bouwen aan een omgeving waar het leuk werken is, waar aandacht wordt besteed aan de noden van medewerkers én organisatie, waar een mooi evenwicht bestaat tussen het zorgen voor het welzijn van medewerkers en het voortbestaan van de organisatie. 

Binnen een uitzend- of selectiekantoor:

 • Als recruiter is het je grote streefdoel om de juiste persoon te matchen met de juiste job.
 • Je gaat in gesprek met sollicitanten, brengt hun kennis, ervaring en sterktes in kaart.
 • Met deze info ga je op zoek naar dé match, zowel op vlak van jobinhoud als sfeer en cultuur, met als doel een tevreden kandidaat én organisatie.

Binnen een publiek of privaat HR-adviesbureau:

 • Als HR-consultant neem je een adviserende rol in binnen de diverse domeinen van HR. Je zet projecten op, of ondersteunt in bestaande projecten binnen organisaties.
 • Als loopbaanbegeleider help je mensen nadenken oven hun professionele leven, bied je tools aan om te reflecteren en ga je stap voor stap op zoek naar de professionele richting die overeenkomt met hun talenten.

Binnen een Sociaal secretariaat:

 • Als dossierbeheerder ben je rechterhand van de zaakvoerder (van kleinere bedrijven) of payroll expert (binnen grotere bedrijven).
 • Jij bent expert in sociale wetgeving en vanuit je administratief talent, zorg je voor een correcte loonadministratie en bied je een gefundeerd antwoord op diverse vragen vanuit het werkveld.

Het aantal vacatures binnen HR blijft stijgen, aan werkzekerheid dus geen gebrek!

Verkorte studieroute

Een diploma na je diploma?

Wie een diploma heeft binnen het sociaal-agogisch studiegebied (orthopedagogie, sociaal werk, toegepaste psychologie, maatschappelijke veiligheid en sociale readaptatiewetenschappen) kan via een verkorte leerroute een tweede diploma behalen in 60 tot 67 studiepunten. In de meeste gevallen kan dit dus in een jaar. 

Ook wie een diploma behaalde buiten het studiegebied sociaal-agogisch werk, krijgt studieduurverkorting. Wie al een bachelor of master op zak heeft, legt nog maximaal 120 studiepunten af.

student die verder studeert aan VIVES
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.