Objectieve onderhoudsbijdragen voor kinderen berekenen in bemiddeling

Bemiddeling - Objectieve onderhoudsbijdragen voor kinderen berekenen in bemiddeling aan VIVES Zuid

Objectieve onderhoudsbijdragen voor kinderen van gescheiden ouders berekenen is niet eenvoudig. Er bestaat immers geen standaardrekenmethode. Onze wetgeving bepaalt alleen dat elke ouder moet bijdragen volgens zijn aandeel in de samengevoegde middelen.

Waar kan ik dit volgen?
De voor- en nadelen van de verschillende rekenmethodes
student SAW

In deze vorming leren de deelnemers hoe ze een loonbrief en een aanslagbiljet moeten lezen en hoe ze de belangrijkste voordelen van alle aard in euro’s kunnen omzetten. Het is belangrijk dat een bemiddelaar mogelijke onderhoudsbijdragen bespreekt ‘op maat’ van het gezin waarin de partners uit elkaar gaan.

Scheidende koppels kunnen zelf bepalen welke kostenelementen deel zullen uitmaken van de maandelijks onderhoudsbijdragen, op maat van het globale inkomen van beide ouders, op maat van hun specifieke situatie, volgens hun keuze welke kostenelementen forfaitair worden bepaald en welke kosten het voorwerp uitmaken van de buitengewone kosten, die ze periodiek afrekenen op basis van reële uitgaven.

Momenteel bestaan er al 9 verschillende rekenmethodes. De kans is reëel dat één of beide ouders al zelf een berekening hebben gemaakt. Het is belangrijk dat een bemiddelaar de resultaten ervan kan lezen en interpreteren. Tijdens deze vorming maken de deelnemers aan de hand van twee casussen kennis met de voor- en nadelen van alle bestaande rekenmethodes.

onderhoudsbijdragen voor kinderen leren berekenen

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Praktische informatie

Doelgroep

(Erkende) bemiddelaars in familiezaken

Datum

Vrijdag 4 juni 2021 van 13u00 tot 17u30

Locatie

VIVES campus Kortrijk – Studiegebied Sociaal-agogisch Werk (Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk). Indien de COVID-maatregelen dit niet toelaten, dan wordt een online alternatief voorzien.

Certificering

Attest van deelname
Deze vormingsdag is aangevraagd bij de Federale Bemiddelingscommissie als permanente vorming.

Docenten

Dhr. Yves Coemans, beleidsadviseur Gezinsinkomen studiedienst Gezinsbond i.s.m. Claude Vandevoorde (erkend bemiddelaar)

Kostprijs

95 euro

Indien je je inschrijft voor zowel deze vorming als voor de vorming van 28 mei '21 (Gevolgen (echt)scheiding op gezinsfiscaliteit en Groeipakket) wordt een voordelige pakketprijs van 180 euro gerekend.

Inschrijven

Uiterste inschrijvingsdatum: vrijdag 28/05/2021. Na je inschrijving krijg je een bevestiging en een factuur. De factuur geldt als inschrijvingsbewijs. Met je inschrijving verklaar je je akkoord met de inschrijvings-, annulerings- en betalingsvoorwaarden zoals vermeld op de website.