Kleuters

Navorming snoezelen

Navorming Snoezelen aan VIVES Zuid

Snoezelen is een methode van warme, selectieve zintuiglijke activering. Het stimuleert het welbevinden en werkt ontspannend, brengt mensen tot rust, maar ook tot actie. Ontstaan als methodiek voor mensen met een beperking, vindt het snoezelen steeds meer ingang bij mensen met dementie, personen met NAH, kinderen met emotionele problemen, baby’s, peuters en kleuters.

Waar kan ik dit volgen?
Navorming Snoezelen
Kleuters met hun papa

In de cursus gaan we in op de wordingsgeschiedenis van het snoezelen, de definitie, de basisvoorwaarden en de grondhouding van de begeleider. Foto’s en een uitgebreide verzameling snoezelobjecten zullen inspireren om – vanuit de basisprincipes – zelf met kosteloos materiaal snoezelobjecten te maken.

Ook enkele kernprincipes voor het inrichten van zintuigelijke ruimtes komen aan bod. Samen met enkele cursisten tover je een tent om tot een sfeervolle snoezelhoek waar bezoekers van verschillende doelgroepen gemaakte voorwerpen kunnen ontdekken. Je maakt kennis met de Joeron-methodiek.

Navorming Snoezelen volgen

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze navorming?

De module bevat naast een theoretische situering vooral een zeer praktijkgerichte invulling via (reflectie)oefeningen, concrete opdrachten, videofragmenten en bezoek aan snoezelprojecten in de omgeving. Actieve deelname aan de oefeningen wordt verwacht. We spreken de creativiteit aan van de deelnemers en ontwikkelen samen op onze doelgroep gericht materiaal.

Tijdens de eerste les ontvang je een materiaallijstje zodat je tijdig naast basisgereedschap ook gericht verwerkingsmateriaal kan verzamelen. Als basis voor deze vorming gebruiken we ‘Het grote snoezelboek’ van Joep Derie en Ronny Vanoosthuyse. Cursisten die het boek in de voorziening hebben, brengen het mee, cursisten kunnen het boek ook aankopen op de eerste lesdag (€29,50).

Doelgroep

De cursus richt zich naar alle opvoeders/begeleiders, paramedici, leerkrachten, vrijwilligers of mantelzorgers die werken met kinderen, jongeren of volwassenen met een verstandelijke beperking, met ouderen met dementie, personen met NAH, coma-patiënten, kinderen op de neonatologie en kleuters in POS-situatie.

Data en uren

De lesdagen zijn 8 februari 2023, 15 februari 2023, 8 maart 2023 en 22 maart 2023 en dit telkens van 9u-17u

Docenten

Joep DERIE en Ronny VANOOSTHUYSE, beiden leerkracht aan het RHIZO te Kortrijk.

Kostprijs

200 euro (exclusief handboek)

120 euro voor studenten van VIVES, gelieve daarom bij inschrijving 'STUDENT' te typen in het veld opmerkingen

De deelnemer kan de inschrijving annuleren, op voorwaarde dat de annulering schriftelijk of per mail gebeurt, en dit ten laatste 14 dagen voor aanvang van de vorming. Bij annulering betaal je 25% van het inschrijvingsgeld.

4 studenten navormingen

Meer keuze? Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1 000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.