plein publiek

maatschappelijke veiligheid

maatschappelijke veiligheid
Bachelor in de maatschappelijke veiligheid aan VIVES Zuid

Een opleiding voor al wie geboeid is door thema's als veiligheid, criminologie, noodplanning en de hierbij betrokken actoren zoals politie, preventiediensten, dienst noodplanning... 

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Veiligheid en leefbaarheid in onze samenleving
maatschappelijke veiligheid zittende jongeren

Je krijgt een heel gevarieerd lesprogramma waarin je leert kijken naar veiligheid door een integrale bril. We leiden je op tot een professional die op een kritische en deskundige manier antwoorden zoekt op vragen over bijvoorbeeld onveiligheidsgevoelens, overlast of risico’s. 

Je wordt opgeleid tot veiligheidsregisseur. Hiervoor krijg je, naast een deel algemene vakken, een brede basis mee over alles dat je moet weten over veiligheid, veiligheidsbeleid en -zorg. Aangezien we je zo futurproof mogelijk willen opleiden, zetten we natuurlijk ook heel sterk in op allerlei vaardigheden. 

Maatschappelijke veiligheid studeren

Als student maatschappelijke veiligheid kies je vanaf het eerste jaar tussen twee keuzetrajecten

crisis- en veiligheidsmanagement

Deze opleiding focust zich op risico- en veiligheidsmanagement binnen de domeinen noodplanning, crisisbeheer en interne preventie. Na dit keuzetraject kan je aan de slag als medewerker noodplanning & crisisbeheer, preventieadviseur binnen een interne preventiedienst, medewerker binnen veiligheidsdiensten, ...

toegepaste criminologie

Ben je geboeid door criminologische vraagstukken in onze samenleving? Ambieer je een carrière bij justitie en politie, preventiedienst van een openbaar bestuur of in de forensische sector? Dan is dit keuzetraject voor jou!

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

We zetten in op internationalisering naar alle studenten toe, omdat we het verwerven van internationale, interdisciplinaire en interculturele competenties – de vijf zogenaamde ICOMs – heel belangrijk vinden. Concreet spreken we dan over taalvaardigheid, internationale vakkennis, diversiteit, persoonlijke groei en globaal engagement. Zeker binnen een sociaal studiegebied als het onze is het cruciaal om daarop in te zetten. We verwerken die ICOMs in opleidingsonderdelen en activiteiten, zoals werkveldbezoeken, internationale weken en een aanbod van korte en lange mobiliteiten in het buitenland.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

KDP
 Quote signs

Nadat ik in het 7de jaar integrale veiligheid had gevolgd, wist ik heel goed dat de veiligheidssector me zeer sterk boeide. De opleiding maatschappelijke veiligheid biedt me die kans door heel wat tools, vaardigheden en denkkaders aan te reiken die onontbeerlijk zijn bij het regisseren van projecten rond leefbaarheid en veiligheid.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Verkorte studieroute

Een diploma na je diploma?

Wie een diploma heeft binnen het sociaal-agogisch studiegebied (orthopedagogie, sociaal werk, toegepaste psychologie, maatschappelijke veiligheid en sociale readaptatiewetenschappen) kan via een verkorte leerroute een tweede diploma behalen in 60 tot 67 studiepunten. In de meeste gevallen kan dit dus in een jaar. 

Ook wie een diploma behaalde buiten het studiegebied sociaal-agogisch werk, krijgt studieduurverkorting. Wie al een bachelor of master op zak heeft, legt nog maximaal 120 studiepunten af.

 

student die verder studeert aan VIVES
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.