studente maatschappelijke advisering

maatschappelijke advisering

maatschappelijke advisering
Bachelor in het sociaal werk, afstudeerrichting maatschappelijke advisering aan VIVES Zuid

Juridisch adviseren met een open geest! Je helpt mensen vooruit in een moeilijke situatie door te bemiddelen en het recht toe te passen

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Maatschappelijk consulent worden
studenten maatschappelijke advisering

Heb je interesse voor recht maar wil je in de eerste plaats met en voor mensen werken? Wil je vanuit een sterk rechtvaardigheidsgevoel opkomen voor zij die het minder goed hebben of door de bomen het bos niet meer zien?

Zie je jezelf als bemiddelaar optreden en de belangen behartigen van die mensen die het nodig hebben? Dan is de afstudeerrichting maatschappelijke advisering (sociaal-juridische dienstverlening) jou op het lijf geschreven.

Wat leer ik in deze opleiding?

De opleiding is vanaf het eerste jaar sterk praktijkgericht dankzij projectwerk in het sociaal werk en werkveldbezoeken. De opleiding biedt tegelijk een algemene vorming in de humane wetenschappen. Je krijgt hierdoor een brede inleiding in het sociaal werk. 

Vanaf het tweede jaar kies je een afstudeerrichting en krijg je een zeer degelijke, intensieve en persoonlijke stagebegeleiding. De opleiding heeft een zeer breed en uitgebreid netwerk van stageplaatsen en is in het werkveld gekend voor de sterke kwaliteit.

De opleiding biedt uitgebreide kansen tot internationale ervaringen en biedt keuzemogelijkheden om je te specialiseren via een keuzetraject in het derde jaar van de opleiding. De geïntegreerde bachelorproef in je laatste jaar waarbij je acht weken fulltime aan een reëel en actueel project werkt, vormt een sterk sluitstuk van de opleiding.

 

Studenten in de les

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u15
sociale instituties
 
sociale vaardigheden
     
10u30
Pauze
10u45
sociale instituties
 
inleiding tot het recht
 
psychologie
 
12u30
Pauze
13u30
sociale vaardigheden
sociologische basisbegrippen en -modellen
 
praktijkervaring en reflectie
   
15u30
Pauze
16u00
sociale vaardigheden
   
biologie
   
17u00
sociale vaardigheden
   
biologie
   

Studiemateriaal

Bespreking

Hoelang doe ik over deze opleiding?

In 180 studiepunten werk, leer en ontplooi je je 180% naar een professioneel bachelordiploma. Studeren doe je bij ons in 3 academiejaren of 6 semesters. Stages, praktijkvakken en trainingen staan hierbij centraal. Studietrajectbegeleiders en lectoren binnen je opleiding staan klaar om je studieloopbaan op elk moment te ondersteunen. Daarnaast is er een dienst studie- en studentenbegeleiding waar je tijdens jouw volledige studietraject meer dan welkom bent.

les volgen maatschappelijke advisering

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met praktijkvakken zoals sociaal agogische vaardigheden, praktijkervaring en reflectie en stages. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

In het laatste semester van je driejarige studie, neem je een aantal belangrijke beslissingen. Je zal je verder verdiepen in jouw vakgebied.

Je kan een internationale les- of projectervaring opdoen. Je hebt de keuze tussen verschillende Europese bestemmingen (Erasmus) of je stelt je kandidaat voor een intercontinentaal project in landen waar we al jaren een uitwisselingservaring mee onderhouden zoals bijvoorbeeld India, China, Oeganda of de VS (New York).

Een extra troef van het studiegebied is de mogelijkheid om in het laatste semester een keuzetraject te volgen. Wil je je knowhow verbreden en je via interdisciplinaire discussie en lessen extra profileren, dan kan dat in onze interdisciplinaire keuzetrajecten: Samen Stad Maken, Esociety, Herstelgericht en verbindend werken, Sociale Beïnvloeding, Sociaal ondernemen, Sterk(er) Divers,... 

groepsfoto studenten sociaal werk

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Elke student krijgt een stevige basis van het brede sociaal werk voordat er een keuze gemaakt wordt voor een afstudeerrichting en bijhorende specialisatie. De opleiding bevat een sterke en evenwichtige combinatie van theoretische kaders, vaardigheden, methodieken en praktijk. Een belangrijke troef is het zeer brede en uitgebreid netwerk van stageplaatsen. Daarnaast staat de opleiding borg voor een zeer degelijke, intensieve en persoonlijke stagebegeleiding. In het laatste jaar is er ruimte voor een geïntegreerde bachelorproef, waarbij derdejaarsstudenten acht weken fulltime aan een reëel en actueel project werken. Dit vormt een sterk sluitstuk van de opleiding.

studenten sociaal werk

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Een professionele bacheloropleiding is per definitie praktijkgericht, dus je zult op dat vlak zeker aan je trekken komen. Om een goede professional te worden, dien je over een correct vakjargon te beschikken en een inhoudelijk referentiekader op te bouwen. Deze kennis wordt voornamelijk aangeboden in het eerste jaar, om je de nodige bagage te geven om in de praktijk te stappen. Vanaf het tweede jaar wordt er meer en meer aandacht besteed aan vaardigheidsvakken en loop je stages van twee (in een tweede jaar) of vier maanden (in een derde jaar).

Er is natuurlijk ruimte voor praktijk in het eerste jaar: vaardigheidsvakken zoals sociaal-agogische vaardigheden, creatieve expressie en werkveldorïentatie zijn hier mooie voorbeelden van. De bachelorproef is je afstudeerproject waarin je alle kennis en vaardigheden toepast en integreert. Een mooi staaltje van jouw professioneel handelen en het visitekaartje bij uitstek bij jouw sollicitaties.

Studeren in het buitenland

In SAW krijg je de mogelijkheid een buitenlandse stage te volgen. Een internationale les- of projectervaring opdoen? Dat kan! Je hebt de keuze tussen verschillende Europese bestemmingen (Erasmus) of je stelt je kandidaat voor een intercontinentaal project in landen waar we al jaren een uitwisselingservaring mee onderhouden zoals bijvoorbeeld India, China, Oeganda of de VS (New York).

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

HC
 Quote signs

Ik studeer bachelor sociaal werk, met als afstudeerrichting maatschappelijke advisering. Ik heb voor VIVES gekozen omdat
ik gehoord had dat de begeleiding en ondersteuning hier top was.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie?
Verder studeren

Verder studeren

Binnen het studiegebied zijn er mogelijkheden om in 1 jaar een extra professionele bachelor te behalen (60 studiepunten) of je kan een keuzetraject (30 studiepunten) volgen om je sociaal-agogische kennis en knowhow te verbreden. Je kan via een schakelprogramma ook instappen in een academische master. Voor de opleiding sociaal werk is het schakelprogramma naar de master in het sociaal werk de meest voor de hand liggende.

aan de slag

Aan de slag

Je werkt als sociaal-juridisch consulent bij:

  • justitiehuizen
  • vakbonden
  • sociale verhuurkantoren
  • mutualiteiten
  • de VDAB
  • het OCMW
  • overheidsdiensten zoals RVA, sociale inspectie, dienst huisvesting
Verkorte studieroute

Een diploma na je diploma?

Wie een diploma heeft binnen het sociaal-agogisch studiegebied (orthopedagogie, sociaal werk, toegepaste psychologie, maatschappelijke veiligheid en sociale readaptatiewetenschappen) kan via een verkorte leerroute een tweede diploma behalen in 60 tot 67 studiepunten. In de meeste gevallen kan dit dus in een jaar. 

Ook wie een diploma behaalde buiten het studiegebied sociaal-agogisch werk, krijgt studieduurverkorting. Wie al een bachelor of master op zak heeft, legt nog maximaal 120 studiepunten af.

 

Meer info over verkorte leerroutes via Hilde Van Bael. 

Lerende studente
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.