Human Resources Management

bachelor in het Human Resources Management aan VIVES Zuid

Word een HRM-professional van de nieuwe generatie en maak werk van bevlogen mensen in duurzame en wendbare organisaties. 

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Human Resources Management studeren

De troef van deze brede hr-opleiding is dat ze je meeneemt in zowel de administratief-adviserende rollen als in de meer coachende-talentgerichte rollen binnen human resources management. Je krijgt inhoudelijk een brede kennisbasis mee en groeit tegelijk als persoon met een degelijk zelfinzicht en stevige communicatieve vaardigheden.

Je trekt het juiste talent aan en helpt hen verder ontwikkelen. Je bouwt aan duurzame loopbanen en wendbare organisaties. Je bouwt mee een sterk werkgeversmerk naar binnen en naar buiten toe. Je krijgt inzicht in de dynamiek van organisaties en teams. Je coacht en adviseert medewerkers, zowel op ondersteunend en sociaaljuridisch vlak, als op vlak van hun functioneren en welzijn. Met al deze zaken kan jij, als HR professional, aan de slag na het volgen van deze bacheloropleiding. 

Je wordt voorbereid op het uitbouwen van een motiverend mensbeleid in een organisatie. Dit doe je steeds vertrekkend vanuit jouw geloof in talenten en sterktes van medewerkers én organisaties.

Communicatief én ondernemend, empathisch én verbindend, dit is de rol van de toekomst binnen elke organisatie. Behaal deze nieuwe bachelor en word de HR Professional die jij wil zijn!

Word de HR Management professional

We geven je ons engagement om je te helpen groeien en bloeien in de verschillende rollen die je als HR professional opneemt:

 • We laten je groeien tot een (geloof)waardig (gespreks)partner die door een sterk inzicht in mens & organisatie een waardevolle partner wordt voor medewerkers en hun leidinggevenden.
 • We leiden je op tot een betrouwbare adviseur bij wie men terecht kan voor de juiste info en het best passende advies. Jij schept helderheid in de soms complexe materie van sociale wetgeving en personeelsadministratie.
 • Je groeit uit tot een ware driver van talent. Jij zorgt dat de juiste medewerkers aan boord komen, hun talenten ten volle kunnen benutten en een balans vinden tussen werk en privé die past bij hun situatie.
 • We stimuleren je ook, al lerend, om constructief -kritisch mee te denken met je organisatie. Waar gaan we naartoe, wat is ons doel en welk HR-beleid dienen we hiervoor uit te werken? Je wordt klaargestoomd om te groeien tot een echte strategische partner van de organisatie waarbinnen je aan de slag gaat.
 • Doorheen dit alles coachen we je in je groei tot zelfbewuste professional die vanuit het ontdekken hoe je zelf in elkaar zit, leert om met empathie naar anderen te kijken. Zo zetten je stappen om stevige relaties uit te bouwen en anderen te inspireren, vanuit je eigen, authentieke stijl.

Je krijgt een gevarieerd pakket aangeboden waarin je enerzijds jezelf en anderzijds de dynamiek van organisaties en hun medewerkers beter leert herkennen en begrijpen.

Je groeit tot een sterke HR-professional die stevig in zijn/haar schoenen staat doordat je een mooie mix van zowel bedrijfseconomische als menswetenschappelijke inzichten verwerft. We besteden veel aandacht aan het oefenen en ontwikkelen van vaardigheden.

Je doorloopt twee stageperiodes binnen een organisatie die we in nauw overleg met jou kiezen, in lijn met je talenten en interesses. Tijdens deze periodes krijg je zowel een VIVES-coach als een werplekcoach toegewezen die je beiden intensief ondersteunen en begeleiden, zodat je kan groeien tot de HR-professional die jij wil en kan worden. Indien je al binnen HR aan de slag bent, kan je stage lopen op je werkplek, indien je job overeenstemt met wat wij verwachten van een HR-stagecontext.

HR

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? 

Als je verder naar onder door scrolt, vind je in het paarse kader, onder de knop PROGRAMMA een overzicht van alle vakken én hun inhoud.

Vakken en praktijk

JAAR 1

Semester Vak Studiepunten
1 Psychologie       5      
1 Sociologie 3
1 Management & organisatie 3
1 Economie & maatschappij 5
1 Inleiding sociaal recht 3
1 Rekrutering & selectie 4
1 Employer branding 3
1 Werkveldverkenning 4
1-2 SOVA 5
2 Arbeidssociologie 3
2 Arbeidspsychologie 3
2 RZL 3
2 Arbeidsrecht 1 3
2 Excel 3
2 Onboarding 3
2 Talent & performance management 3
2 Employee engagement & wellbeing 4

 

JAAR 2

Semester Vak Studiepunten
3 Strong sustainability 3
3 Professioneel Frans 4
3 Individueel Arbeidsrecht 3
3 Payroll 1 - the basics 3
3 Bedrijfseconomie 3
3 e-HR 3
3 International HR 4
4 Communiceren met impact 3
3 - 4 Project & change management 3
3 - 4 Zelfleiderschap 4
4 Training & development 3
4 Compensations & Benefits Mgt 4
4 HR Communications & tools 4
4 HR & data 3
4 Payroll 2 - the practics 3
4 Stage 1 10

 

JAAR 3

Semester Vak Studiepunten
1 Verbindend communiceren 4
1 People & Team Mgt 3
1 Strategisch en duurzaam HRM 4
1 Stage 2 19
2 Emerging technologies 3
2 Keuzetraject (SAW-breed) 15
2 Bachelorproef 12

 

Het exacte aantal studiepunten per vak vind je in de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de verzameling van studiepunten oftewel leerkrediet. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lesrooster

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je AANTAL lesuren per week.

Lesrooster

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u30
Inleiding sociaal recht
Rekrutering & selectie
 
Sociologie
Economie
 
10u30
Pauze
10.45 u.
Management & organisatie
Sociale vaardigheden
Sociale vaardigheden
Employer branding
Management & organisatie
 
12.45 u.
Pauze
13u45
Werkveldoriëntatie
 
Psychologie
Psychologie
   
16u
   
Economie
     

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie HUMAN RESOURCES MANAGEMENT?

Verder studeren

Welke studies kan je verder aanvatten na deze bachelor?

Na het behalen van de Bachelor HRM kan je in 2 jaar onderstaande Masters behalen. Dit betekent dus dat je nog 1 schakeljaar volgt en 1 masterjaar.

 • Master Communicatiewetenschappen aan UGent
 • Master Sociologie aan UGent
 • Master in het overheidsmanagement en -beleid aan KULeuven
 • Master Handelswetenschappen aan KULeuven
 • Master Organisatie en Management (MOM) – Uantwerpen
 • Master Maritiem en Logistiek Management (MLM) - UAntwerpen

Je kan ook een bijkomend bachelordiploma behalen via een verkort traject. Een voorbeeld hiervan is de Bachelor Toegepaste Psychologie, optie arbeids- en organisatiepsychologie. Maar ook de Bachelor Marketing of Business Management aan VIVES zijn mogelijkheden.

Aan de slag

Met een diploma Human Resources Management kom je goed voorbereid op de arbeidsmarkt:

elk type organisatie in private, sociale of publieke sector. Je bent verantwoordelijk voor:

 • Rekrutering en selectie
 • Training en opleiding
 • Begeleiding en coaching
 • Employer branding
 • Personeels- en loonadministratie
 • Stimuleren van welzijn en werkbaar werk
 • Ondersteuning van leidinggevenden
 • Trajectbegeleiding

een sociaal secretariaat. Je bent er verantwoordelijk voor:

 • Dossierbeheer
 • Ondersteunen en adviseren van zaakvoerders en organisaties op vlak van HR regelgeving & loonadministratie

Een uitzend- of selectiekantoor. Je bent er als consultant verantwoordelijk voor:

 • Gesprekken met sollicitanten
 • Het matchen van een job met de juiste persoon
 • Duurzame tewerkstelling voor medewerker én organisatie
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures