Als gegradueerde in het maatschappelijk werk ondersteun je mensen in allerlei situaties. Je leert hoe je mensen met een hulpvraag kan informeren, adviseren en begeleiden en je wordt competent in krachten van cliënten ontdekken, problemen verkennen en uitdiepen en op een coachende manier oplossingsgericht aan de slag gaan.
Wil je inzetten op het wegwijs maken van mensen in de boeiende wereld van hulpverleningsinstanties en wetgeving, hen ondersteunen en versterken en voor hen bemiddelen, dan is deze opleiding zeker iets voor jou!

Binnen deze opleiding bieden we je handvaten en kennis om met mensen te werken en hen bij uiteenlopende noden te ondersteunen. Stapsgewijs ontdekken we het opzetten van verschillende brillen om mensen, hun omgeving en de samenleving te bekijken. We leren een luisterend oor bieden, constructieve en empathische contacten tot stand brengen en zoeken naar oplossingen op cliënt- en organisatieniveau.

Verder studeren
Na het behalen van het diploma gegradueerde in het maatschappelijk werk heb je de kans om via vervolgtrajecten een bijkomend diploma te behalen. Je kan er bv voor opteren op via een vervolgtraject van 60 stp het diploma graduaat Orthopedagogische Begeleiding of via een vervolgtraject van 91 studiepunten het Bachelordiploma Sociaal werk- afstudeerrichting Maatschappelijk werk te behalen.
Heb je interesse in andere opleidingen, dan kan je contact opnemen met de trajectbegeleider die je doorverwijst naar de juiste contactpersoon om je verdere traject uit te stippelen.

Aan de slag
Als gegradueerde in het maatschappelijk werk informeer, adviseer en begeleid je mensen met een hulpvraag, bemiddel je en bied je psychosociale hulpverlening aan kinderen, gezinnen, ouderen, medewerkers, personen met een beperking…. Concreet kun je in volgende sectoren aan de slag:
- algemeen welzijnswerk (centrum algemeen welzijnswerk, slachtofferhulp, vrouwenopvang)
- arbeidstrajectbegeleiding (jobcentrum)
- zorg voor kinderen en gezinnen (adoptie- en pleeggezinnendiensten)
- jongerenwelzijn (opvangcentrum voor jongeren)
- ouderenzorg ( dienstencentrum, woon- en zorgcentrum, dagcentrum)
- thuiszorg (diensten voor gezins- en ouderenzorg)
- zorg voor personen met een beperking (voorzieningen voor personen met een beperking, beschutte werkplaatsen)
- gezondheidszorg (sociale diensten van ziekenhuizen)
- geestelijke gezondheidszorg (psychiatrische ziekenhuizen, crisisopvangcentrum)
- integratie van minderheden (integratiecentrum voor allochtonen)
- onderwijs (centrum voor leerlingenbegeleiding, leerlingenbegeleiding in scholen)
- (productie) bedrijven als vertrouwenspersoon, afdelingshoofd, medewerker van de sociale dienst.
- non-profit organisaties zoals ziekenhuizen, WZC, ... als afdelingshoofd of teamverantwoordelijke.
- Als medewerker in kader van preventie-en welzijnsbeleid binnen organisaties.
kwaliteit
VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.