teamspirit

arbeids- en organisatiepsychologie

arbeids- en organisatie-psychologie
Bachelor in de toegepaste psychologie, afstudeerrichting arbeids- en organisatiepsychologie aan VIVES Zuid

Jij werkt als psychologisch consulent in bedrijven en organisaties. Via coaching en training help je mensen en teams schitteren in hun job.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Wat leer ik in deze opleiding?

In het eerste jaar bekwaam je je in je grondhouding als toekomstig hulpverlener en bestudeer je verschillende aspecten van een mens vanuit een biopsychosociaal perspectief. Je krijgt ook een beeld van het werkveld van de verschillende afstudeerrichtingen. Daarnaast maak je kennis met psychodiagnostiek en dienstverlening, de twee kerntaken van een psychologisch consulent.

In het tweede jaar maak je aan de hand van casussen, rollenspelen, theorie, oefeningen en een eerste stage van dertig dagen kennis met onze doelgroep. We zetten werkende of werkzoekende mensen in hun kracht en streven naar goed functionerende teams en mensgerichte organisaties. Thema’s als rekrutering, selectie, beloning, loopbaancoaching, teamcoaching, organisatieverandering, psychosociaal welzijn, en gezondheidspreventie komen in deze afstudeerrichting uitgebreid aan bod.

In het derde jaar zetten we de kers op de taart door je stage van een gans semester te doorspekken met real life projecten, gesprekken en praktijkgerichte supervisiemomenten. Je gaat ook interdisciplinair aan de slag binnen een keuzetraject met o.a. een bachelorproefproject of je kan kiezen voor een internationale les- of projectervaring.

Medewerkster van een organisatie

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vakken en inoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inoud

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
10u15
biologie
recht
sociale psychologie
 
professionele basishouding
 
12u30
Pauze
13u15
opleidings- en werkverldoriëntatie
organisatiepsychologie
inleiding psychologische dienstverlening
professionele basishouding
   
15u45
           

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

jobkeuze

Hoelang doe ik over deze opleiding?

In 180 studiepunten werk, leer en ontplooi je je 180% naar een professioneel bachelordiploma. Studeren doe je bij ons in 3 academiejaren of 6 semesters. Stages, praktijkvakken en trainingen staan hierbij centraal.  Trajectbegeleiders en docenten binnen je opleiding staan klaar om je studieloopbaan op elk moment te ondersteunen. Daarnaast is er een dienst studie- en studentenbegeleiding waar je tijdens jouw volledige studietraject meer dan welkom bent.

studenten op stoel

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Een professionele bacheloropleiding is per definitie praktijkgericht, dus je zult op dat vlak zeker aan je trekken komen. Om een goede professional te worden, dien je over een correct vakjargon te beschikken en een inhoudelijk referentiekader op te bouwen. Deze kennis wordt voornamelijk aangeboden in het eerste jaar, om je de nodige bagage te geven om in de praktijk te stappen. Vanaf het tweede jaar wordt er meer en meer aandacht besteed aan vaardigheidsvakken en loop je stages van twee (in een tweede jaar) of vier maanden (in een derde jaar). Er is natuurlijk wel ruimte voor praktijk in het eerste jaar via vaardigheidsvakken.

De bachelorproef is je afstudeerproject waarin je alle kennis en vaardigheden toepast en integreert. Een mooi staaltje van jouw professioneel handelen en het visitekaartje bij uitstek bij jouw sollicitaties.

samenwerken

Ik heb al een diploma. Kan ik vrijstellingen krijgen?

Studenten die al over een diploma hoger onderwijs beschikken, kunnen recht hebben op een vrijstellingspakket. 

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

We zetten in op internationalisering naar alle studenten toe, omdat we het verwerven van internationale, interdisciplinaire en interculturele competenties – de vijf zogenaamde ICOMs – heel belangrijk vinden. Concreet spreken we dan over taalvaardigheid, internationale vakkennis, diversiteit, persoonlijke groei en globaal engagement. Zeker binnen een sociaal studiegebied als het onze is het cruciaal om daarop in te zetten. We verwerken die ICOMs in opleidingsonderdelen en activiteiten, zoals werkveldbezoeken, internationale weken en een aanbod van korte en lange mobiliteiten in het buitenland.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Leen
 Quote signs

In arbeids- en organisatiepsychologie focussen we ons op een carrière in een personeelsafdeling of in een organisatie die mensen na een afwezigheid in de arbeidsmarkt wil heroriënteren. In zo’n organisatie volg ik momenteel stage. In februari vertrek ik naar Nederland om daar de minor neuropsychologie te studeren en zo mijn blik op het werkveld serieus te verbreden.

psychologie in de wereld van werkende volwassenen
student SAW

We zetten werkende of werkzoekende mensen in hun kracht en streven naar goed functionerende teams en mensgerichte organisaties.

Thema’s zoals bijvoorbeeld rekrutering, selectie, beloning, loopbaancoaching, teamcoaching, organisatieverandering, psychosociaal welzijn en gezondheidspreventie komen in deze afstudeerrichting uitgebreid aan bod.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie arbeids- en organisatiepsychologie?
Verder studeren

Verder studeren

Binnen het studiegebied zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Je kan in 1 jaar een extra professionele bachelor behalen (60 studiepunten).
 • Je kan een extra keuzetraject (30 studiepunten) volgen om je sociaal-agogische kennis en knowhow te verbreden.
 • Je kan een 2e afstudeerrichting binnen BaTP behalen, met (45 studiepunten) of zonder (30 studiepunten) stage.

Daarnaast kan je ook een andere bacheloropleiding binnen VIVES volgen voor maximaal 120 studiepunten, zoals bijvoorbeeld Onderwijs, Logopedie, Ergotherapie en Office Management. 

Je kan via een schakelprogramma instappen in een academische master. Voor de opleiding toegepaste psychologie is het schakelprogramma naar de master in de Psychologie de meest voor de hand liggende.

Een extra troef van ons studiegebied is dat je binnen je professionele bachelor ook kan instappen in een voortraject naar de Bachelor in Onderwijskunde. Dit betekent dat je in je 3e jaar professionele bachelor enkele vakken gaat volgen bij de academische bacheloropleiding Onderwijskunde en daarvoor geëvalueerd wordt in je professionele bachelor. De verworven credits kan je meenemen als vrijstelling als je een academisch traject aanvat in de Onderwijskunde. 

aan de slag

Aan de slag

Met dit veelzijdige diploma heb je snel werk. Je kan als psychologisch consulent aan de slag bij:

 • organisaties die gezondheid op het werk promoten
 • HR-consultancybureaus
 • HR-dienst van kmo’s
 • HR-dienst van multinationals
 • HR-dienst van overheidsorganisaties
 • loopbaanbegeleidingscentra
 • coachingbedrijven
 • rekruterings- en selectiekantoren
 • uitzendkantoren
 • outplacementbureaus
Verkorte studieroute

Een diploma na je diploma?

Wie een diploma heeft binnen het sociaal-agogisch studiegebied (orthopedagogie, sociaal werk, toegepaste psychologie, maatschappelijke veiligheid en sociale readaptatiewetenschappen) kan via een verkorte leerroute een tweede diploma behalen in 60 tot 67 studiepunten. In de meeste gevallen kan dit dus in een jaar. 

Ook wie een diploma behaalde buiten het studiegebied sociaal-agogisch werk, krijgt studieduurverkorting. Wie al een bachelor of master op zak heeft, legt nog maximaal 120 studiepunten af.

Studerende studente
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.