
Workshops Technology voor leerlingen en leerkrachten
Workshops industriële wetenschappen en technologie

Leer van onze docenten met expertise in alle takken van de technologie: van programmeren tot designen, van zorg tot industrie. In onze workshops voor leerlingen en leerkrachten uit het secundair onderwijs werk je met de nieuwste infrastructuur op een van onze VIVES-campussen.
Bij Technology bieden we leerkrachten en leerlingen een groot aanbod workshops en lezingen over techniek en technologie. Zo helpen we trainers trainen, leerplannen opvangen van secundaire scholen die niet de gewenste materialen ter beschikking hebben, en vooral de liefde voor techniek en technologie zo wijd mogelijk verspreiden.
Workshops

LoRaWAN
LoRaWAN is een draadloze communicatietechnologie die het mogelijk maakt om data met weinig energieverbruik over grote afstanden te versturen.

Kunnen computervirussen mensen doden?
Het internet is een oneindige bron van plezier, kennis en sociaal contact. Maar niet alles is even vrolijk: ook oplichters en cybercriminelen luren af en toe achter een online muurtje.

Staal: ijzersterk!
In deze workshop gaan we dieper in op de krachtige eigenschappen van staal.

Wat is Internet of Things?
Internet of Things (IoT): velen van ons kennen de naam niet, en toch gebruiken we het allemaal dagelijks. IoT zorgt er namelijk voor dat alle slimme toestellen met elkaar kunnen communiceren om ons leven iets makkelijker te maken.

Animeren in Photoshop
Wedden dat jouw leerlingen vandaag al een GIF naar hun beste vriend of ouder stuurden? We zijn allemaal dol op die bewegende afbeeldingen, omdat ze nét iets meer zeggen dan een gewone foto.

Laat je webpagina schitteren met CSS
Je leerlingen leren hoe ze 3D-effecten kunnen toevoegen aan de teksten op een website met enkele simpele aanpassingen in de codering.

Becoming cybersecure
We moeten het jou natuurlijk niet vertellen: jouw leerlingen spenderen uren online op hun smartphone, laptop of gameconsole. Maar welke sporen laten ze online achter?

De valkuilen van het internet
Hoe kan ik phishing voorkomen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn gegevens niet voor heel het internet te grabbel gegooid worden?

Seksualiteit en het internet
Is het slim om naaktfoto’s naar iemand te sturen? Hoe ontdek je jezelf zonder het risico om daar online negatieve gevolgen van te ondervinden?

Opa Mario’s interactieve huis
Zelfstandig thuis wonen op je oude dag: de kans is groot dat je leerlingen het jaren langer zullen kunnen dan hun grootouders. Technologie is daar de belangrijkste factor in. Camera’s, op maat gemaakte hulpmiddelen, sensoren… je kan het zo gek niet bedenken of een zorgtechnoloog ontwikkelt het.

DIY: ontwerp je eigen hulpmiddel
Je leerlingen gaan aan de slag met huis-, tuin- en keukenmateriaal en een flinke portie creativiteit om hun eigen sport- of zorghulpmiddel te ontwerpen.

3D-print je eigen hulpmiddel
3D-printen is niet alleen cool, het is ook ontzettend oplossingsgericht. Zo kan je er zorg- en sporthulpmiddelen mee maken die je zelf ontwerpt.

Test je reactiesnelheid
In de sportwereld kan je dankzij sporttechnologie vlot trainen en revalideren. In deze workshop kunnen je leerlingen zelf verschillende meettoestellen en hulpmiddelen uittesten. We vertellen hen ook waar ze zoal voor worden ingezet.

Workshop onderhoudsmechanica
Voor deze workshop luisteren we graag naar jou: wat wil jij jouw leerkrachten of leerlingen bijleren over onderhoud aan machines? Denk: kettingen uitlijnen, montage-oefeningen, herstellingen doen… Onze docenten delen hun kennis en machines met jou om je verder te helpen met je leerplan.

Math + coding = fun²
Bij wiskunde denken we nog vaak aan stoffige borden vol formules. Maar niets is minder waar: wiskunde zorgt ervoor dat we de wereld rond ons kunnen begrijpen én beïnvloeden.
Workshop basis Arduino
Met het Arduino Uno-platform leren je leerlingen LED’s aansturen, analoge signalen inlezen en knoppen gebruiken. Met die kennis gaan ze vervolgens aan de slag om hun eigen ultrasone achteruitrijsensor te maken of een smartphone-app te schrijven om lampen in- en uit te schakelen.

Rondleiding labo klimatisatie en koeling
Onze docenten nemen je mee in het labo vol hernieuwbare energie, koelinstallaties en toepassingen van ketels op fossiele brandstoffen.

Rondleiding Maaklab
Het Maaklab is het kloppend hart bij VIVES Technology: hier worden de ontwerpen van onze makers werkelijkheid. Tijdens deze rondleiding leer je alle flitsende machines en hun mogelijkheden kennen.

Workshop Design Thinking
Design thinking is een methode waarbij je luistert naar mensen met een probleem, om daarna op basis van hun input een gerichte oplossing te formuleren.

Workshop lasercutting & prototyping
Met een lasercutter kunnen we volledige producten in elkaar zetten. In deze workshop demonstreren we hoe we dankzij snelle prototypingtechnieken, en met hier en daar hulp van de 3D-printer, onderdelen kunnen maken en die kunnen assembleren.

Workshop kunststofverwerking
Ga aan de slag in ons Maaklab met verschillende soorten kunststof en ontdek hoe we met de modernste machines zalige producten kunnen ontwikkelen.

Ontwerp je eigen schroefmachine
Alles is beter met Lego, toch? In deze workshop ontwerpen en maken je leerlingen een schroefmachine en een brug uit Lego.

Pitch perfect: tips & tricks voor een krachtige pitch
Hoe breng ik een boodschap op een aangename en overzichtelijke manier over? Hoe win ik anderen voor mijn idee? In deze pitchingworkshop leren je leerlingen de beste technieken om iemand te overtuigen.

Workshop pneumatica, hydraulica en automatisering
We stellen onze materialen en de expertise van onze docenten ter beschikking om jou te ondersteunen alle doelstellingen in het leerplan te behalen. Onze focus ligt op automatisering, hydraulica en pneumatica.

Factory IO: 3D-simulatie van fabrieksomgeving
Factory IO is een 3D-simulatie van een fabrieksomgeving om te leren hoe automatisering in zijn werk gaat. In deze workshop leren je leerlingen de basis van programmeren om daarna de nieuwste simulatie van de fabriek van Siemens PLC uit te testen.

Snake Game (Python)
In deze workshop programmeren je leerlingen hun eigen spelletje Snake. Extra leuk: de slang eet VIVES-logootjes!

COVID Dashboard (Power BI)
In deze workshop maken je leerlingen hun eigen dashboard in power BI met COVID-19-gegevens. Daarvoor gebruiken ze een API (application programming interface), een stukje software dat ervoor zorgt dat computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren.

Sociale impact van technologie
Technologie zit in heel onze maatschappij verweven. Het heeft dan ook een impact op hoe we met elkaar omgaan. In deze lezing vertellen we je over de negatieve maar even goed over alle positieve effecten van technologie.

Dashboarding op een database: introductie business intelligence
Je leerlingen gaan aan de slag met Qlikvieuw, een moderne Business Intelligence (BI) tool voor data-analyse, dashboards en rapportage.

Introductie artificiële intelligentie
Wat is machine learning? Wat is artificial intelligence? Wat is deep learning? In deze lezing vertellen we je hoe technologen een AI-projecten aanpakken en wat de mogelijkheden zijn.

Programmeren in Python
Python is een programmeertaal waarmee een besturingssysteem, zoals iOS voor Apple, taken kan uitvoeren. Met enkele praktische oefeningen gaan je leerlingen aan de slag met de basis van programmeren.

Workshop hernieuwbare energiesystemen
Hoe kan ik hernieuwbare-energiesystemen meten, hun plannen lezen en onderhoudswerken uitvoeren? Dat leren onze studenten in de opleiding hernieuwbare energiesystemen. In deze workshop leren je leerlingen de beginselen van deze toekomstgerichte sector.

Sterkteleer
In deze sterkteleerworkshop leren je leerlingen de basisprincipes van belastingen op bouwelementen. Die principes testen we vervolgens uit met laboproeven, zodat de leerlingen de juiste materiaalkeuze maken voor een specifieke bouwstructuur.

Thermografie
In deze thermografieworkshop gaan je leerlingen op zoek naar warmtelekken in gebouwen en leren ze die op te lossen.

Landmeten
In de workshop landmeten gaan je leerlingen aan de slag met een totaalstation om gebouwen op te meten en uit te zetten. Bouw is echter meer dan enkel zelf meten: dankzij de nieuwste digitale technieken gaan jullie ook aan de slag met 3D-scannen.

Bouwfysica
In de workshop bouwfysica gaan we dieper in op de bouwfysische aspecten van warmte en ventilatie en de Vlaamse regelgeving daarrond. Daarna voeren je leerlingen enkele proeven uit om een gezond binnenklimaat in te schatten en de luchtdichtheid van een ruimte op te meten (blowerdoortest).

Rondleiding labo hernieuwbare energiesystemen
Onze docenten nemen je mee in het labo vol hernieuwbare-energiesystemen, de duurzame energieoplossingen voor de toekomst. We vertellen je meer over zonnepanelen, warmtepompen en alle andere opties.