• lagen.jpg

Studiedag Psychedelicieus - De gelaagdheid van empathie anno 2018

Studiedag Psychedelicieus aan VIVES Zuid

Psychedelicieus is een initiatief van de opleiding bachelor in de toegepaste psychologie binnen het studiegebied sociaal-agogisch werk. Psychedelicieus staat voor boeiende studiedagen rond actuele onderwerpen in het brede domein van mens, psyche, en maatschappij.

Deze editie van Psychedelicieus vindt plaats op vrijdag 27 april 2018 in de aula The Cube op de campus van hogeschool VIVES in Kortrijk. Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier tot en met 20 april 2018.

Programma

12.30 u. onthaal
13.00 u. Christophe Busch
14.30 u. Nele Van de Vijver
15.30 u. pauze met koffie
16.00 u. Ignaas Devisch
17.00u. einde 

Christophe Busch

Christophe Busch is niet de eerste de beste. Als directeur van de Dossinkazerne in Mechelen bestudeerde hij welke mechanismen er nodig zijn om over te gaan tot het stellen van gruwelijke daden. Hoe slaagden de nazi-kopstukken erin om gewone burgers ertoe aan te zetten kampbewaker of massamoordenaar te worden? In de lezing legt Christophe Busch haarfijn uit hoe je van mensen moordmachines maakt. Meteen krijgen we ook een kijk op de actualiteit. Want wat toen gebeurde, gebeurt nu ook nog.

Christophe Busch is master (en aggregaat) in de criminologische wetenschappen (Universiteit Gent) en master in de holocaust- en genocidestudies (Universiteit van Amsterdam). Hij voert promotieonderzoek over dadergedrag bij collectief geweld aan de Universiteit van Amsterdam en volgt Terrorism Studies aan de University of St Andrews. In 2001 begon hij als criminoloog te werken in de pas opgerichte forensisch psychiatrische instellingen voor de behandeling van medium risk geïnterneerde daders. Later stond hij
als coördinator in voor de uitbouw van het forensisch zorgcircuit te Zelzate. Eind 2012 maakte hij de overstap naar Kazerne Dossin waar hij in januari 2013 werd aangesteld als operationeel directeur en in juli 2016 als algemeen directeur. Hij was oprichter en voorzitter van het Centrum voor Holocaust en Genocide Educatie vzw in 2007 en startte in 2015 met een netwerkorganisatie van experten ‘Ufungu’ die zich richt op radicalisering en polarisering. 

Nele Van de Vijver

Nele Van de Vijver is gepassioneerd door de zoektocht naar meer verbinding in persoonlijke relaties en in werkrelaties. Deze zoektocht heeft haar in 2012 bij de geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg, het oplossingsgericht werken en mindful opvoeden gebracht. Haar missie is om vanuit een geweldloze en oplossingsgerichte houding een individu of een team te inspireren en te begeleiden. Ze verzorgt op de studienamiddag een praktijkgerichte sessie over verbindend communiceren.

Nele Van de Vijver volgde een masteropleiding in de pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Daarnaast voltooide ze een tweejarige opleiding tot gecertificeerd oplossingsgericht counselor aan het Korzybski-instuut te Brugge. Momenteel werkt ze een vierjarige opleiding in de oplossingsgerichte therapie af aan het Korzybski-instituut. In 2017 startte ze haar eigen praktijk, waar ze workshops, trainingen en coaching aanbiedt.

Ignaas Devisch

Ignaas Devisch (1970) is professor in filosofie, medische filosofie en ethiek. Hij werkt als filosoof aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Hij publiceert en spreekt regelmatig in binnen- en buitenland, zowel voor een gespecialiseerd als een breed publiek. Hij was vijf jaar gastonderzoeker aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zijn onderzoek gaat vooral uit naar vraagstukken over autonomie en verantwoordelijkheid in de gezondheidszorg.

Begin 2016 verscheen bij De Bezige Bij Rusteloosheid: pleidooi voor een mateloos leven. Eind oktober 2017 verscheen zijn nieuwste boek: Het empathisch teveel. Op naar een werkbare onverschilligheid. 

Praktisch

De kostprijs voor de studiedag bedraagt 40 euro. Annuleren is helaas niet mogelijk. Studenten van VIVES betalen 10 euro, personeelsleden van VIVES kunnen gratis aansluiten. Leden van de beroepsvereniging BPC krijgen 4 euro korting. Aanmelden kan tot en met 20 april 2018.

Meld je nu aan

De opleiding bachelor in de toegepaste psychologie organiseert in het kader van kwaliteitszorg een audit voor het nieuwe curriculum. We nodigen graag mensen uit het werkveld uit om hun kritische blik op dit curriculum te horen. We organiseren een focusgroep op 27 april in de voormiddag. Jouw aanwezigheid kan je aangeven via de aanmeldingspagina. Jouw bijdrage wordt beloond met gratis lunch en kosteloos aansluiten op de studienamiddag Psychedelicieus. De focusgroep vindt plaats in het SAW-gebouw op de campus in Kortrijk. 

Deel dit via

Vrijdag 27 april 2018 - 12:30 tot 17:00

€40: -10% BPC-leden. VIVES: studenten: €10, collega's: €0.
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Tine Zutterman+32 483 42 52 15
mail mij
Ontvang de brochure