Goede praktijken rond de aanpak van regulitis bij vrijwillig engagement van jongeren op lokaal niveau

In opdracht van het Vlaams departement van Cultuur, Jeugd en Media (CJM) werd het regulitis-project uitgerold. Binnen het expertisecentrum sociale innovatie aan de Hogeschool VIVES is men aan de slag gegaan met het specifieke thema rond regulitis bij vrijwillig engagement van jongeren. Enerzijds gaat hierbij de focus naar wat er al aanwezig is van goede praktijken op lokaal niveau. Anderzijds wil men inzetten op actieonderzoek door aan de slag te gaan met het lokale niveau om toe te werken rond dit specifieke thema.

Programma

Tijdens het eerste dagdeel worden een aantal goede praktijken voorgesteld die al aanwezig zijn op lokaal niveau. In het tweede deel wordt de focus gelegd op de aanpak van regulitis bij vrijwillig engagement van jongeren via verschillende workshops.

  • 10.00u: Onthaal
  • 10.30u: Welkomstwoord  door Nele Cox (EC Sociale Innovatie, VIVES hogeschool)
  • 10.35u: Introductie door Benedicte Roose (Vlaams Departement CJM, team jeugd)
  • 10.45u: Voorstelling regulitis-onderzoek rond goede praktijken vanuit lokaal perspectief
  • 11.30u: Reflectie resultaten door De Ambrassade
  • 12.00u: Broodjeslunch & netwerking
  • 13.00u: Workshops Inzichtelijk aan de slag met regulitis
  • 15.00u: Netwerkmoment & afsluitende drink
man wijst naar twee richtingen

Doelgroepen

De studiedag richt zich tot jeugdambtenaren (jeugdconsulenten), jeugd(welzijns)werkers, lokale besturen, (bestuurs)vrijwilligers, koepelorganisaties, onderzoekers, en andere actoren die zich willen verdiepen in het thema van regulitis en andere drempels bij vrijwillig engagement van jongeren, zowel buiten als binnen het reguliere jeugdwerk.

Praktisch

De studiedag vindt plaats op woensdag 29 juni 2022 van 10u00 tot 15u30 en gaat door in het Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, 1000 Brussel (op wandelafstand van treinstation Brussel-Noord).

Deelname is gratis, maar vooraf registreren is noodzakelijk. Aanmelden via onderstaande formulier is mogelijk tot en met 20 juni.

Er kan apart worden geregistreerd voor het plenair gedeelte in de voormiddag en de workshops in de namiddag. Bij het aanmelden voor de workshops, wordt er gevraagd om aan te geven welke workshop de voorkeur geniet. Achteraf wordt een bevestiging gestuurd in welke workshop men effectief staat aangemeld (uiteraard wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de voorkeur van de deelnemer). Voor wie de ganse dag deelneemt wordt er bovendien een broodjeslunch aangeboden.

Contact

Meld je nu aan

Je kan je aanmelden tot en met maandag 20 juni 2022.