Hoe begin ik nu aan mijn keuzeproces?

De Studie-Informatie-Dagen of SID-in zijn elk jaar een eerste kennismaking voor laatstejaars secundair met het hoger onderwijs. Sommigen weten al lang wat ze willen, anderen weten niet wat gekozen in het eindeloze aanbod. Geen zorgen, als je nog niet weet wat je precies wil: je hebt echt nog tijd. Wat nu vooral belangrijk is, dat je voor jezelf al een aantal zaken gaat uitmaken.

VIVES geeft je drie concrete tips:

portret

1. Wat interesseert mij?

Wat interesseert me? Wat interesseert me zeker niet? Een bachelor duurt gemiddeld drie jaar, een graduaat twee. Da's best een poos, dus dan ben je maar beter bezig met iets dat jou boeit.

student lacht met smartphone in de hand

2. À l'aise

Neem rustig de tijd om te overlopen wat er is. Sommige vrienden hebben misschien al lang gekozen en ook je familie vindt dat het tijd is om te beslissen, maar geen stress: je bent niet de enige die nog geen keuze heeft gemaakt. Kies ook niet te laat. Uiteindelijk zal je een keuze moeten maken, dan lig je maar beter niet wakker van 'Wat als er een opleiding is die ik nog interessanter vind?'.

jongere kijkt vragend met brochure voor zich

3. Stel vragen

Ga op onderzoek uit. Contacteer onze opleidingshoofden en stel al je vragen rechtstreeks aan de verantwoordelijke van de opleiding die je zou kunnen interesseren. 'Ewel, dat is nog wel interessant?', noteer die opleiding alvast op je shortlist en ga verder informatie verzamelen tot je een lijstje hebt van een tiental mogelijke opleidingen.

De ik-heb-nog-geen-idee-chat

Kies hieronder voor een studiegebied waar je de opleidingen van wil ontdekken. Zit je met een praktische vraag omtrent bv. op kot gaan, studiegeld of naschoolse activiteiten? De collega's van Stuvo (STUdentenVOorzieningen) helpen je graag. Hou je vooral niet in, we zijn er om je te helpen en wegwijs te maken.

#veryvives

Maak kennis met de VIVES-familie. Jouw foto hier? Tag ons op Instagram met @viveshogeschool en gebruik #veryvives (maar eerst inschrijven natuurlijk 😉).

Opleidingen biotechniek

Opleidingen gezondheidszorg

Opleidingen gezondheids-zorg

Studeer op campus

Waar studeren?

Graduaatsopleidingen

Opleidingen handelswetenschappen en bedrijfskunde

Opleidingen handels-wetenschappen en bedrijfs-kunde

Studeer op campus

Waar studeren?

Opleidingen onderwijs

Studeer op campus

Waar studeren?

Opleidingen sociaal-agogisch werk

Studeer op campus

Waar studeren?