Nog altijd vinden relatief weinig studenten met een migratieachtergrond de weg naar het Vlaamse hoger onderwijs. Hoewel de deelname van onder-gerepresenteerde groepen de afgelopen jaren is toegenomen blijven er heel wat knelpunten. Naast de lage instroom, hebben zij die wel instromen lagere slaagkansen en ronden in mindere mate de opleiding succesvol af. Als ze de opleiding wel afronden, doen zij er langer over in vergelijking met studenten zonder migratieachtergrond. Ook zijn de lerarenkamers, curricula, lesmaterialen en onderwijspraktijken in het hoger onderwijs nog altijd weinig divers. 

Tijdens dit Light Up Café worden enkele onderzoeken voorgesteld die inzetten op een meer divers en inclusief hoger onderwijs. Hieronder vind je het programma en de inschrijfmodule. Het Light-Up Café vindt plaats in VIVES campus Kortrijk, gebouw The Cube (provinciehuis)
zitput 2e verdiep, Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk

Programma

  • Eline Sierens van expertisecentrum Business Management van VIVES stelt de eerste resultaten van het drop-out onderzoek onder eerstejaarsstudenten van VIVES voor.
     
  • Miranda Poeze en Chloë Delcour van expertisecentrum Sociale Innovatie van VIVES bespreken de rol van studentenparticipatie voor een meer divers en inclusief hoger onderwijs.
     
  • Stefan Dewitte en Ann Van de Kerckhove van expertisecentrum Onderwijsinnovatie van VIVES stellen hun onderzoeksproject Routeplan voor de diverssensitieve lerarenopleider (2021-2023) voor waarbij de focus ligt op het versterken van de diversiteitscompetenties van de lerarenopleider.

Lunch
Voor alle deelnemers ingeschreven ten laatste op maandag 6 juni voorzien we een vegetarisch lunchpakketje. 
Indien je inschrijft na deze datum, dan ben je uiteraard even welkom! Breng gerust je eigen lunch mee.  

Het Light-Up Café is een initiatief van de dienst onderzoek en valorisatie van VIVES. Het is een informele ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van wetenschap, zich wil laten inspireren en mee wil denken en discussiëren over nieuwe trends en innovaties. Er is tijd om met de sprekers en met elkaar van gedachten te wisselen. Iedereen die geïnteresseerd is in onderzoek is van harte welkom. Deelname is gratis. Inschrijven kan tot het event start.

Inhoudelijke vragen: Miranda Poeze
Organisatorische vragen: Matthias Malfrere

Aanmelden

Vrijdag 10 juni 2022 om 12 uur
VIVES campus Kortrijk, gebouw The Cube (provinciehuis), zitput 2e verdiep, Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk
Voor alle inschrijvingen voor 6 juni voorzien we een klein lunchpakket. Schrijf je later in, dan kan je je eigen lunch meebrengen.