Nog altijd vinden relatief weinig studenten met een migratieachtergrond de weg naar het Vlaamse hoger onderwijs. Hoewel de deelname van onder-gerepresenteerde groepen de afgelopen jaren is toegenomen blijven er heel wat knelpunten. Naast de lage instroom, hebben zij die wel instromen lagere slaagkansen en ronden in mindere mate de opleiding succesvol af. Als ze de opleiding wel afronden, doen zij er langer over in vergelijking met studenten zonder migratieachtergrond. Ook zijn de lerarenkamers, curricula, lesmaterialen en onderwijspraktijken in het hoger onderwijs nog altijd weinig divers. 

Tijdens dit Light Up Café worden enkele onderzoeken voorgesteld die inzetten op een meer divers en inclusief hoger onderwijs. Hieronder vind je het programma en de inschrijfmodule. Het Light-Up Café vindt plaats in het VIVES Innovation Centre, Etienne Sabbelaan 4, Kortrijk van 12 uur tot 13.30 uur.

Programma

  • Miranda Poeze van expertisecentrum Sociale Innovatie van VIVES presenteert enkele resultaten op basis van het onderzoek Diversiteit in het hoger onderwijs: instroom en doorstroom van studenten met een migratieachtergrond (2019-2021) 
     
  • Eline Sierens van expertisecentrum Business Management en Els Vanobberghen van expertisecentrum Sociale Innovatie van VIVES stellen het vervolgonderzoek (2021-2023) voor dat o.a. drop-out onder eerstejaarsstudenten nader onderzoekt en bekijkt hoe studentenparticipatie kan bijdragen aan een meer divers en inclusief hoger onderwijs. 
     

  • Stefan Dewitte en Ann Van de Kerckhove van expertisecentrum Onderwijsinnovatie van VIVES stellen hun onderzoeksproject Routeplan voor de diverssensitieve lerarenopleider (2021-2023) voor waarbij de focus ligt op het versterken van de diversiteitscompetenties van de lerarenopleider.

Lunch
Voor alle deelnemers ingeschreven ten laatste op maandag 24 januari voorzien we een vegetarisch lunchpakketje. 
Indien je inschrijft na deze datum, dan ben je uiteraard even welkom! Breng gerust je eigen lunch mee.  

Het Light-Up Café is een initiatief van de dienst onderzoek en valorisatie van VIVES. Het is een informele ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van wetenschap, zich wil laten inspireren en mee wil denken en discussiëren over nieuwe trends en innovaties. Er is tijd om met de sprekers en met elkaar van gedachten te wisselen. Iedereen die geïnteresseerd is in onderzoek is van harte welkom. Deelname is gratis. Inschrijven kan tot het event start.

Inhoudelijke vragen: Miranda Poeze
Organisatorische vragen: Matthias Malfrere

Inschrijven

Vrijdag 28 januari 2022 om 12 uur
VIVES Innovation Centre, Etienne Sabbelaan 4 Kortrijk
Voor alle inschrijvingen voor 24 januari voorzien we een klein lunchpakket. Schrijf je later in, dan kan je je eigen lunch meebrengen.