Koop lokaal. Een slogan die we de laatste jaren meer dan ooit hoorden. Voor de lokale handelaar is elke klant belangrijk. Consumenten grijpen echter vaak terug naar de grote supermarkten en ketens, een ‘one-stop-shop’ of naar online webwinkels. Er bestaan ook al veel online platformen voor de lokale handel en er zijn er ook al veel gefaald. Wat is de sleutel tot succes?

Steden en gemeentes zijn bereid te investeren in een lokaal online koopplatform én zijn bereid de gemeentelijke communicatiekanalen te gebruiken ter promotie. De stad of gemeente kan dit platform ondersteunen waarbij lokale handelaars binnen eigen gemeente hun producten aanbieden online. De producten kunnen vervolgens door de consument op 1 centraal afhaalpunt afgehaald worden of rechtstreeks bij de handelaars zelf. De inwoner wint heel wat tijd, de lokale handelaar heeft een extra kanaal om zijn of haar producten te verkopen en ook het milieu ziet dit graag gebeuren.

De eerste stappen worden gezet voor een Vlaamse pilotcase. We laten ons hiervoor inspireren door een Nederlandse ondernemer die een soortgelijk succesvol platform ontwikkeld heeft voor de Nederlandse markt. 

Waarom inschrijven?

Wil je graag de lokale handel in jouw stad of gemeente een boost geven? Wil je meerwaarde creëren door producten van de lokale handel op een eenvoudige manier online te etaleren en verkopen? Wil je cross-selling van verschillende handelszaken bemoedigen? Wil je als handelaar zelf een eigen webshop? Wil je meer te weten komen over e-commerce voor de lokale handelaar?

Heb je op één van deze vragen ja geantwoord? Dan is dit Light-Up Café ongetwijfeld iets voor jou! 

Voor wie?

Lokale handelaars, steden & gemeentes, publieke overheid, leden UNIZO, docenten & studenten, stakeholders & geïnteresseerden. 

Waar?

VIVES campus Kortrijk, gebouw The Cube (provinciehuis)
zitput 2e verdiep
Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk

Wat?

Tijdens dit Light-Up Café bespreken we het marktonderzoek en de pilotcase van de 'Collect & go' voor de lokale handel. Hieronder vind je het programma en de inschrijfmodule. Het Light-Up Café vindt plaats in het VIVES Innovation Centre, Etienne Sabbelaan 4, Kortrijk van 12 uur tot 13.30 uur.

Programma

  • 12u: inleidende verwelkoming (Stephan Weemaes)
  • 12u05: resultaten marktonderzoek (Julie Misplon)
  • 12u20: voorstelling pilootproject met visie Nederlandse zaakvoerder 'Lekkerder' (Julie Misplon & Thomas Siahaya)
  • 12u35: inspirerende getuigenis 'Lekkerder' (Thomas Siahaya)
  • 12u45: panelgesprek met zaakvoerder online platform 'Lekkerder' (Thomas Siahaya), schepen lokale economie gemeente Hooglede (Frederik Sap), voorzitter vzw Brugs Handelscentrum (Dirk Vanhegen) & docent e-commerce VIVES (Pieterjan Vandierendonck), o.l.v. Julie Misplon (onderzoeker VIVES) 
  • 13u: vragen voor het panel & lunch

Lunch

Voor alle deelnemers ingeschreven ten laatste op maandag 16 mei voorzien we een vegetarisch lunchpakketje. Indien je inschrijft na deze datum, dan ben je uiteraard even welkom! Breng gerust je eigen lunch mee.  

Het Light-Up Café is een initiatief van de dienst onderzoek en valorisatie van VIVES. Het is een informele ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van wetenschap, zich wil laten inspireren en mee wil denken en discussiëren over nieuwe trends en innovaties. Er is tijd om met de sprekers en met elkaar van gedachten te wisselen. Iedereen die geïnteresseerd is in onderzoek is van harte welkom. Deelname is gratis. Inschrijven kan tot het event start.

Inhoudelijke vragen: Julie Misplon
Organisatorische vragen: Matthias Malfrere

Aanmelden

Vrijdag 20 mei 2022 om 12 uur

GEWIJZIGDE LOCATIE!
Nieuwe locatie: The Cube, zitput 2e verdiep, Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk

Inschrijven kan nog steeds! De inschrijvingen met lunchpakket door ons voorzien (voor 16 mei) werden reeds afgesloten.