Wanneer
  5 december 2022
Waar
  Campus Roeselare

Wetenschapsbar?

De Wetenschapsbar is de nieuwe naam voor de Light up Café’s. Met eenzelfde doelstelling om wetenschap breed te communiceren maar in een nieuw jasje en een licht gewijzigd concept. Je hoort er binnenkort meer over.

De zorg voor en door de hond als welzijnspartner

Stress werd door de WHO geïdentificeerd als de plaag van de 21e eeuw wereldwijd. Een van de gebruikte strategieën om de stress te verminderen is het inzetten van huisdieren en dan vooral honden in AAT (animal assisted therapies) en AAI (animal assisted interventions). Verschillende studies hebben aangetoond dat de hond een bijdrage kan leveren in het verhogen van het welbevinden van de mens. Dit op verschillende vlakken: zowel in het gezin als op het werk maar ook als deel van een therapie of rechtstreekse fysische of psychologische hulp.

Anderzijds is dierenwelzijn vandaag de dag een hot topic, en terecht. Ook in deze setting, waar honden als het ware opnieuw een ‘taak’ toebedeeld krijgen is het in kaart brengen en aandacht hebben voor hun welzijn een belangrijk actiepunt. Er zou als het ware kunnen gesteld worden dat honden een switch dienen te maken van hun vroegere taak van ‘bewaking, hoeden van kuddes, last- en/of trekdier, verdelging van ongedierte,...’ naar een ‘nieuwe’ taak. Deze nieuwe taak behelst dan vooral sociaal contact en verhogen van menselijk welzijn. Het is belangrijk om te beseffen dat niet elke hond met deze nieuwe taak kan omgaan. Een goede screening dringt zich op alvorens de dieren effectief ingezet kunnen worden als zorgdier.

Hond 2

Programma

 • 13:00u Ontvangst 
 • 13:25u Introductie
 • 13:30u Start Keynote sprekers & gastspreker
 • 14:00u Pauze 
 • 14:10u Gastsprekers
 • 14:40u Netwerking

 

Sprekers

Keynote: Joke Monteny en Eline Wydooghe 

Aan VIVES Hogeschool werd de afgelopen jaren een objectieve screeningstool ontwikkeld om de sociale vaardigheden van honden naar vreemde mensen toe in kaart te brengen. Met behulp van deze testprocedure worden, op een gestandaardiseerde wijze, de reacties van een hond op banale, dagelijkse acties van een onbekende testpersoon geobserveerd en gemeten.

Gastsprekers 

5 jaar geleden stelde Purina België voor om het Nestle gebouw open te stellen voor viervoeters. Het project werd warm onthaald door de Nestle medewerkers. Nu hebben we zo'n 20 honden die mee komen naar het werk, sporadisch of op regelmatige basis. 

We merken elke dag dat het initiatief het stress niveau verlaagt, de samenwerking verhoogt en een groot pluspunt is voor moraal op het werk. Maar we verliezen nooit het welzijn van onze viervoetige collega's uit het oog!

 • Annelies Flamang: Dieren in de zorg
 • Prof. dr. Bart Broeckx: Purpose dogs vzw

Aanmelden

Dit event is gratis. Aanmelden is noodzakelijk. Nodig gerust collega's of geïnteresseerden uit. Aanmelden kan tot en met 1/12/2022.

Ik ben

Info