Wat zijn de 'Gamechangers' van de toekomst? Hoe gaan we slim om met artificiële intelligentie? Wat zijn valkuilen en hoe kunnen we hierop inspelen? Waar wil VIVES in de toekomst op inzetten? Allemaal vragen waarop we antwoorden zoeken of nieuwe inzichten delen tijdens de Dag van het Onderzoek 2023. Mis deze dag niet en laat je inspireren op vlak van innovatie en praktijkgericht onderzoek!

Het doel van de onderzoeksdag is onderzoekers samen te brengen en te inspireren. Het is een unieke gelegenheid voor collega's, onderzoekers én externen om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen, zowel binnen als tussen vakgebieden. Het eerste deel in de voormiddag bestaat uit enkele postersessies. Na de lunch presenteren enkele sprekers plenair hun inzichten rond diverse thema's. Yoav Nir en Lode Lauwaert leggen elk op hun eigen manier de link tussen innovatie en praktijkgericht onderzoek. We sluiten de dag af met de uitreiking van de VIC-Awards.

Je bent van harte welkom!
Hier aanmelden

Een organisatie van Hogeschool VIVES, Onderzoek en Valorisatie.
Donderdag 5 oktober 2023 campus Brugge
Deelname is gratis maar aanmelden noodzakelijk. 

programma

programma

Het programma bestaat uit een postersessies in de voormiddag en plenair gedeelte in de namiddag. Het volledig programma staat open voor iedereen die geïnteresseerd is.

voormiddag

voormiddag

10 uur - 12 uur
Er zal keuze zijn uit meerdere thema's of clusters. Uiterlijk 1 week voor het event ontvang je een email met info om je thematische keuze te maken.

 • Postersessie 1 (10u-10.30u)
   
 • Postersessie 2 (10.45u-11.15u)
   
 • Postersessie 3 (11.30u-12u)

12 uur: Aansluitend is er een lichte lunch voorzien in het atrium.

 

 

namiddag

namiddag

13.15 uur - 17 uur
Plenair

 • 13.15u: Ontvangst (grote aula)
   
 • 13.20u: Verwelkoming
   
 • 13.30u: 'Vitaal en Digitaal' door Isabel Vanslembrouck, directeur onderzoek en valorisatie
   
 • 13.45u: Keynote: 'Praktijkgerichte Innovatie' door Yoav Nir 
   
 • 14.30u: Koffie
   
 • 15.00u:  Keynote: 'Een ethische blik op AI' door Lode Lauwaert, KU Leuven
   
 • 16.00u: Uitreiking VIC-Awards
   
 • 16.40u: Slot & afsluitende drink

 

Yoav Nir

KEYNOTE: 'Praktijkgerichte Innovatie' door Yoav Nir

KEYNOTE: 'Praktijkgerichte Innovatie' door Yoav Nir

Vanuit een praktijkgerichte invalshoek zullen wij kijken naar wat is innovatie, stilstaan bij waarom wij eigenlijk (moeten) innoveren en hoe dat je nu in de praktijk innoveert? Welke rol speelt technologie en hoe kan je best innovatie valoriseren?

Yoav Nir is de mede-uitvinder van ClickShare®, het draadloze presentatiesysteem dat hij bij technologiereus Barco mee tot een wereldwijd succes heeft helpen maken. Yoav Nir is burgerlijk ingenieur van opleiding en een pionier in Virtual Reality en Augmented Reality. Naast ondernemen, consulteert en coacht Yoav Nir bedrijven en ondernemers. Yoav’s passie is technologie, maar hij houdt van eenvoud en apprecieert schoonheid.

lodelauwaert

KEYNOTE: ​'Een ethische blik op AI' door Lode Lauwaert

KEYNOTE: TITEL door Lode Lauwaert

Artificiële intelligentie zal ethisch zijn, of niet zijn. Dat is vandaag, zeker in Europa, het uitgangspunt. Maar wat zijn de morele problemen met AI? Gaat het enkel over privacy en bias? Of staat AI ook niet los van het klimaatprobleem? Daarnaast menen sommigen dat slimme technologie een geheel nieuw moreel probleem veroorzaakt: bij fouten zou je niemand verantwoordelijk kunnen houden. Wat is daarvoor het argument, en is dat wel overtuigend?​

Lode Lauwaert is Professor Techniekfilosofie aan de KU Leuven, waar hij ook houder is van de Leerstoel Ethics and AI. Hij schreef het boek "Wij, robots. Een filosofische blik op technologie en artificiële intelligentie", waarmee hij meerdere prijzen won.

 

Postersessies

Postersessies

Meld je aan als publieksdeelnemer voor de postersessies. Thema's en inhouden zijn nog niet bekend omdat we nog posters aan het verzamelen zijn. Later volgen meer details en kan je ook gerichter inhoudelijk je keuze maken. Op dit moment is het dus een beetje een blind date, we beloven boeiende ontmoetingen en inspirerende inzichten. 
Ps: Wens je zelf een poster te presenteren? Laat het weten aan je onderzoekscoördinator voor 8 september en meld je ook hier aan als publieksdeelnemer. 

licht innovatie

Postersessie 1

Postersessie 1

10 uur tot 10.30 uur

We lanceren later het overzicht van de posters en thema's. Je ontvangt na aanmelding, uiterlijk een week voor het event een email om je thematische keuze te maken.

Postersessie 2

Postersessie 2

Sessie 2

10.45 uur tot 11.15 uur

We lanceren later het overzicht van de posters en thema's. Je ontvangt na aanmelding, uiterlijk een week voor het event een email om je thematische keuze te maken. 

licht innovatie

Postersessie 3

Sessie 3

11.30 uur tot 12 uur

We lanceren later het overzicht van de posters en thema's. Je ontvangt na aanmelding, uiterlijk een week voor het event een email om je thematische keuze te maken. 

Meld je nu aan voor de Dag van het Onderzoek bij VIVES

Aanmelden kan vanaf 1 september tot 29 september. 

Contactgegevens

Programma

Deelname posterssessies
Meld je aan als publieksdeelnemer. Wens je zelf een poster te presenteren? Laat het weten aan je onderzoekscoördinator voor 8 september én meld je ook hier aan als publieksdeelnemer. 
Lunch
Deelname namiddagprogramma

Info

Info