Wat zijn de voor- en nadelen van artificiële intelligentie? In hoeverre is de mens maakbaar? Wat is impact? Hoe ga ik aan de slag met gender en diversiteit? Wat zijn de nieuwste calls waar VIVES wil op inzetten? Allemaal vragen waarop we antwoorden zoeken of nieuwe inzichten delen tijdens de Dag van het Onderzoek 2022. Mis deze dag niet en laat je inspireren op vlak van innovatie en praktijkgericht onderzoek!

Het doel van de onderzoeksdag is onderzoekers samen te brengen en te inspireren. Het is een unieke gelegenheid voor collega's, onderzoekers én externen om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen, zowel binnen als tussen vakgebieden. Het eerste deel in de voormiddag bestaat uit enkele keuzesessies. Tijdens de middag is een lunch voorzien en kan je projecten & expertise ontdekken op de vele onderzoeksposters. 
In het tweede deel presenteren enkele sprekers plenair hun inzichten rond diverse thema's. Mieke de Ketelaere (IMEC) en Aeneas De Baets (De Maakbare Mens) leggen elk op hun eigen manier de link tussen technologie en de mens. De dag van het onderzoek wordt afgesloten door Dries Depoorter, mediakunstenaar gevolgd door een informele receptie.

Je bent van harte welkom!
Hier aanmelden

Een organisatie van Hogeschool VIVES, Onderzoek en Valorisatie.
Dinsdag 4 oktober 2022 campus Kortrijk
Deelname is gratis maar aanmelden noodzakelijk. 

programma

programma

Het programma bestaat uit een keuzeworkshop in de voormiddag (enkel voor VIVES-onderzoekers) en plenair gedeelte (open voor iedereen) in de namiddag.

voormiddag

voormiddag

10 uur of 11 uur - 12 uur
Keuzesessies (enkel voor VIVES onderzoekers)

 • Impact Research Canvas 
  Lesgever: Freja Gheysen (details onderaan deze pagina)
  locatie: VIVES Innovation Centre
  Sessie start om 10 uur tot 12 uur
   
 • Internationale projectoproepen
  Lesgever: Elke Denys (details onderaan deze pagina)
  Locatie: gebouw O (onderwijs), lokaal 2.25
  Sessie start om 11 uur tot 12 uur
   
 • Gender en diversiteit in onderzoek 
  Lesgevers: Sharon Schillewaert & Hans Vermeersch (details onderaan deze pagina)
  Locatie: gebouw O (onderwijs), lokaal 1.20
  Sessie start om 11 uur tot 12 uur

12 uur: Aansluitend is er een lichte lunch voorzien in de hal van gebouw 't Forum. Tijdens de lunch kan je alle huidige onderzoeksprojecten die gefinancierd zijn via defiscalisatiemiddelen ontdekken op dmv een postersessie in de hal van 't Forum.

namiddag

namiddag

13.15 uur - 17 uur
Plenair en open voor iedereen!

 • 13.15u: Ontvangst (grote aula gebouw 't Forum)
   
 • 13.20u: Verwelkoming door Joris Hindryckx, algemeen directeur
   
 • 13.30u: 'Research als Business Unit' door Isabel Vanslembrouck, directeur onderzoek en valorisatie
   
 • 13.45u: Keynote: 'The Good, The Bad and The Ugly van AI' door Mieke de Ketelaere, IMEC
   
 • 14.45u: Koffie
   
 • 15.15u: Keynote:'De Maakbare Mens' door Aeneas De Baets, De Maakbare Mens 
   
 • 16.00u: 'Surveillance Art, Dying Phones and Fake Likes' door Dries Depoorter, mediakunstenaar 
   
 • 16.40u: Slot & aansluitende receptie 
Mieke De Ketelaere

KEYNOTE: The Good, The Bad and The Ugly van AI door Mieke De Ketelaere

KEYNOTE: The Good, The Bad and The Ugly van AI

Vanuit onderzoek worden er steeds geavanceerdere AI-toepassingen ontwikkeld, maar naast de business waarde en de technische mogelijkheden die deze oplossingen bieden moet er steeds meer rekening gehouden worden met thema's zoals privacy, ethiek, energieverbruik en aansprakelijkheid. De discrepantie tussen wat de ontwikkelaars creëren, wat de eindklant koopt en wat de overheid graag wil vergroot. In deze sessie zullen wel ons op een toegankelijke manier verdiepen door verschillende brillen op te zetten.

Geertrui Mieke De Ketelaere is Strategic Advisor bij IMEC. Ze is licentiaat burgerlijk en industrieel ingenieur en specialiseerde zich tijdens haar studies in robotica en artificiële intelligentie. De voorbije 25 jaar werkte ze voor verschillende multinationals rond alle aspecten van data en analytics (IBM, Microsoft, SAP, SAS, etc). In 2018 werd ze genomineerd als "ICT Vrouw van het Jaar" in België.

Technologiën

KEYNOTE: De Maakbare Mens door Aeneas De Baets

KEYNOTE: De Maakbare Mens

Met nieuwe technologieën als genetische testen, gentherapieën, vruchtbaarheidsbehandelingen, stamceltherapieën, hersenimplantaten en geavanceerde prothesen lijkt de mens meer en meer maakbaar te zijn. We zijn nu beter in staat om bepaalde ongeneeslijke ziekten te vermijden of te behandelen. Kijken we naar de toekomst, wordt het mogelijk de mens te ‘verbeteren’ met een langer leven of hogere capaciteiten. Allemaal goed nieuws? Of moeten we letten op een keerzijde aan de medaille?

De Maakbare Mens is een sociaal-culturele organisatie die informeert over de mogelijkheden en risico’s van nieuwe medische technologieën, zodat iedereen keuzes kan maken die henzelf en anderen ten goede komen. Vanuit vrijzinnig humanistische waarden stimuleren ze het publieke debat over het gebruik van deze technologieën. Aeneas De Baets is beleidsmedewerker bij De Maakbare Mens en filosoof van opleiding.

'Surveillance Art, Dying Phones and Fake Likes' door Dries Depoorter

Surveillance Art, Dying Phones and Fake Likes

Dries Depoorter is een Belgische kunstenaar die werkt met technologie. Zijn aanstekelijke en humoristische werk behandelt thema's als privacy, sociale media en artificiële intelligentie. Onder zijn creaties zijn verschillende producten zoals apps, games en interactieve installaties. Hij studeerde zes jaar elektronica voordat hij de overstap naar de kunstacademie. Vandaag stelt Dries tentoon, houdt hij lezingen en werkt hij als freelance conceptmaker die zich richt op digitale processen.

Dries stelde tentoon in het Barbican London, Art Basel, Mutek Festival Montreal, Bozar, Para Site Hong Kong, Mozilla The Glass Room San Francisco, IDFA Doclab, Mundaneum. FOMU, Ars Electronica, NRW, World Press Photo, WIRED25, HEK. Hij gaf lezingen voor TEDx, MoMA, SXSW, Chanel, Adidas, Mutek Festival, STRP festival, Dutch Design Week and web2day.

Keuzesessies

Keuzesessies

impact canvas

Impact Research Canvas

Impact Research Canvas

Het IRC, of Impact Research Canvas, werd recent ontwikkeld binnen VIVES en wordt het nieuwe framework om projectvoorstellen in te dienen. Het is een raamwerk voor het visualiseren, evalueren en verfijnen van uw onderzoeksproject om zoveel mogelijk 'impact' te genereren. Het canvas zet aan tot diep nadenken over elk facet van uw project en de impact die uw beoogde project zal creëren. De eerstvolgende PWO-projecten zullen op deze manier moeten ingediend worden. Tijdens deze workshop krijg je meer duiding hoe je aan de slag kan gaan én je krijgt de kans om meteen je eigen projectidee te projecteren op dit framework.

Lesgever: Freja Gheysen, adviseur onderzoek en valorisatie
Om 10 uur (120")

lamp

Internationale projectoproepen

Internationale projectoproepen

Onderzoek kan ook in een internationale context afspelen. Er zijn verschillende programma’s waarop je kan inzetten afhankelijk van het thema. In deze sessie laten we een licht schijnen op enkele programma’s met potentieel voor hogescholen: Erasmus+, Interreg en CERV. In een korte sessie komen de doelstellingen en enkele do’s en don’ts aan bod waarmee je aan de slag kan in een concrete proposal.

Lesgever: Elke Denys, adviseur onderzoek en valorisatie
Om 11 uur (50")

huidskleur

Gender en diversiteit in onderzoek

Gender en diversiteit in onderzoek

Gender, diversiteit en onderzoek. Enkel relevant voor sociaal-maatschappelijk onderzoek? Zeker niet! In deze sessie tonen we aan hoe dit relevant is voor elk onderzoek en welke aspecten en vooroordelen er mee kunnen spelen.

Lesgevers Sharon Schillewaert, adviseur onderzoek en valorisatie en Hans Vermeersch, coördinator expertisecentrum Sociale Innovatie
Om 11 uur (60")

Meld je nu aan voor de Dag van het Onderzoek bij VIVES

De aanmeldingen werden afgesloten op 1 oktober. Wens je toch deel te nemen? Dan kan dat nog steeds voor het plenair deel in de namiddag! Van harte welkom! Ook bij de keuzesessie 'Gender en diversiteit' in de voormiddag zijn nog wat laatste plaatsen beschikbaar. Vul dus gerust het aanmeldformulier in, we verwerken je aanmelding nog steeds al kunnen we geen catering meer doorgeven.

Info

Info