Onze samenleving bulkt van maatschappelijke uitdagingen: leven in een multiculturele samenleving, de kloof tussen arm en rijk, radicalisering, de opwarming van de aarde, vereenzaming, de uitdagingen in een digitale samenleving, een steeds groter wordende groep mensen met psychische problemen, de hoge suïcidecijfers bij jongeren ...
Wat leeft er in een stad? Wat maakt een stad leefbaar? Hoe zorgen we ervoor dat wonen, leren en werken, ontspanning en ontmoeting in de stad aantrekkelijk zijn voor iedereen? Met deze en andere vragen ga je aan de slag om samen stad te maken.
Sociaal-agogisch werk en verandering zijn een niet te scheiden duo. Coaching van individuen, teambegeleiding, activerende campagnes... zetten mensen er toe aan om hun welzijn te verhogen. Voor topics zoals criminaliteit, verkeersongevallen, middelengebruik, zelfdoding en kanker willen we die veranderingen zelfs op grote schaal.
De samenleving wordt steeds kleurrijker en de samenwerking tussen mensen uit verschillende culturen levert vaak mooie resultaten op. Dit gaat echter niet vanzelf. Ook in het werkveld worden professionals geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Een van de belangrijkste competenties voor professionals en organisaties in de 21ste superdiverse eeuw is het kunnen omgaan met culturele en levensbeschouwelijke verschillen. Waar je ook gaat werken, overal krijg je te maken met mensen met een andere culturele achtergrond. Het is daarom belangrijk om als professional je diversiteitscompetenties verder te ontwikkelen. Zo kun je dankzij voldoende kennis over de context putten uit een waaier aan methodieken en concrete tools om je handelingswijze en communicatie aan te passen.
Kinderen groeien op in een complexe wereld waarin de balans tussen presteren en welbevinden steeds vaker scheef komt te hangen. Kwetsbare kinderen hebben extra bagage die niet altijd opgemerkt wordt. Ook de professionals die met de kinderen werken (zoals onderwijs en bijzondere jeugdzorg) voelen de druk toenemen, niet alleen bij de kinderen maar ook bij zichzelf. Goede zorg door professionals vereist immers zelfzorg.
Deze interdisciplinaire trajecten omvatten 30 studiepunten en kunnen worden gevolgd van februari tot juni in het laatste jaar van een opleiding in het studiegebied sociaal-agogisch werk van VIVES.
Wil jij je toeleggen op een specifieke discipline, of gewoon je theoretische basis uitbreiden? Schrijf je dan in voor een postgraduaat gezondheidszorg.