Sinds 1 april 2007 moeten airco's met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW regelmatig gekeurd worden door een bevoegde deskundige. Airco's met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW die na 1 augustus 2011 geïnstalleerd worden, moeten binnen 12 maanden na de eerste inbedrijfstelling gekeurd worden. De energetische keuring is verplicht voor airco's die gebruikt worden voor comfortkoeling, niet voor proceskoeling.
Als installateur centrale verwarming word je bij de transitie van de markt geconfronteerd met een stijgend aantal plaatsingen van warmtepompen. De opleiding en het examen erkend koeltechnieker leert je enkel een installatie opstarten zonder verlies aan koudemiddel.
Ben je technicus of installateur van gasinstallaties en wens je niet de volledige Cerga-opleiding te volgen? Dan is deze vorming voor jou!
In 2021 moet de energiedeskundige type A 2 uur vorming met verplichte inhoud én 4 uur (3 x 1u20) vorming over vrij te kiezen onderwerpen volgen. In 2021 moet de energiedeskundige type A 2 uur vorming met verlichte inhoud én 4 uur (3 x 1u20) vorming over vrij te kiezen onderwerpen volgen.
Behaal een certificaat gekwalificeerd technicus voor gas - GII aan VIVES Zuid
Gelet op de wet ter bestrijding van luchtverontreiniging moet iedere koeltechnicus die koelinstallaties vult of aftapt voortaan in het bezit zijn van het certificaat van erkend koeltechnicus. Koeltechnische bedrijven type 1 en type 2 moeten over voldoende erkende technici beschikken.
Opmerking: Basis koeltechniek is een pluspunt.
Om een stookolietank te mogen plaatsen en/of te onderzoeken moet men in het bezit zijn van bovenvermeld certificaat dat om de 5 jaar dient te worden hernieuwd.
Het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest hebben een geharmoniseerd systeem opgezet dat gericht is op het opleiden en de certificatie van betrouwbare en kwaliteitsvolle installateurs. Eén van deze opleidingen is het behalen van het certificaat hernieuwbare energie: fotovoltaïsche systemen.
Volgend op de evoluties in de markt, wordt in twee sessies dieper ingegaan op de mogelijkheden van thuisbatterijen, regelgeving en financiële aspecten, de opbouw van de batterij-installatie en wordt ook de installatie in praktijk opgezet.
Wil je het certificaat van bekwaamheid warmtepompen hernieuwen? Als je slaagt voor deze bijscholing, wordt je erkenningsperiode verlengd.