• Schoolpsycho Alfabet
  • Schoolpsycho Bibliotheek
  • Schoolpsycho Kleuter
Bachelor in de toegepaste psychologie

Schoolpsychologie en pedagogische psychologie

Bachelor in de toegepaste psychologie, afstudeerrichting schoolpsychologie en pedagogische psychologie aan VIVES Zuid

De begeleiding en coaching van leerlingen, leerkrachten en ouders is in volle ontwikkeling. Het onderwijs wordt steeds inclusiever waardoor er een groeiende behoefte is aan ondersteuning. Als je hierin een actieve rol wil spelen, dan is deze afstudeerrichting zeker geschikt voor jou. Je doet ervaring op in de begeleiding van kinderen met een moeilijke thuissituatie, speciale onderwijsbehoeften, kinderen van een andere origine … Later kan je aan de slag als leerlingenbegeleider, clb-medewerker …

In het eerste jaar bekwaam je je in je grondhouding als toekomstig hulpverlener en bestudeer je verschillende aspecten van een mens vanuit een biopsychosociaal perspectief. Je krijgt ook een beeld van het werkveld van de verschillende afstudeerrichtingen. Daarnaast maak je kennis met psychodiagnostiek en dienstverlening, de twee kerntaken van een psychologisch consulent.

In het tweede jaar spitten we de doelgroepen, psychodiagnostiek en dienstverlening verder uit en ga je op stage voor dertig dagen. In deze afstudeerrichting ligt de focus op hoe je als psychologisch consulent kan tegemoet komen aan de onderwijsbehoeften, zorgvragen en opvoedingsnoden van jonge kinderen tot adolescenten. Zowel de ondersteuning van het kind/de jongere als het gezin en de leerkracht komen aan bod.

In het derde jaar zetten we de kers op de taart door je stage van een gans semester te doorspekken met praktijkgerichte onderwijsinhouden en supervisiemomenten. Je gaat ook interdisciplinair aan de slag binnen een keuzetraject met o.a. een bachelorproefproject, of je kan kiezen voor een internationale les- of projectervaring.

Waar kan ik met dit diploma aan de slag?
Hoelang doe ik over deze opleiding?
Ga ik tijdens deze opleiding op stage? En welke vakken krijg ik allemaal?
Welk studiemateriaal heb ik nodig?
Wat kan ik na deze opleiding nog verder studeren?
Ik heb reeds een diploma. Kan ik vrijstellingen krijgen?
Wat leer ik in deze opleiding?
Hoelang doe ik over deze opleiding?
Hoe organiseert VIVES deze opleiding?
Hoe verloopt mijn stage? 
Waar en wanneer leg ik examens af?
Waar kan ik met dit diploma aan de slag?
Wanneer kan ik starten met deze opleiding?
Wat is de ervaring van onze studenten?
Deel dit via

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.