• ortho.png
  • ortho2.png
  • meisje.png

Graduaat orthopedagogie

Graduaat in de orthopedagogie (HBO5) aan VIVES en CVO Miras

Wil jij je samen met een team van collega’s inzetten om mensen de kans te bieden om zich volledig te ontplooien?  Heb jij goesting om als begeleider aan de slag te gaan bij mensen met een ondersteuningsvraag?  Zie jij individuele begeleiding of het begeleiden van groepen wel zitten?  Wil je met beide voeten in de praktijk staan en toch een opleiding hoger onderwijs volgen?

Dan is de graduaatsopleiding orthopedagogie misschien iets voor jou! Deze opleiding leidt je in 5 semesters (2,5 jaar) op tot gespecialiseerd opvoeder-begeleider klasse 1.  Je bouwt deskundigheid op om te werken met verschillende doelgroepen en werkterreinen. Naast een ruime theoretische achtergrond verwerf je de nodige vaardigheden en attitudes om meteen aan de slag te gaan in het werkveld. Op die manier heb je meteen een graduaatsdiploma en een pak praktijkervaring op zak!

Over de studieroute

In deze graduaatsopleiding combineer je een vaste lesdag per week met twee tot drie dagen werkplekleren per week. Zo bouw je niet alleen een stevige theoretische achtergrond op, je maakt ook meteen de vertaling van de theorie in de praktijk en sleutelt zo aan je competenties van opvoeder-begeleider in wording.

Studieduur en traject

De lessen worden gepland op een vaste lesdag per week (reken op een extra lesdag om de drie tot vier weken), daarnaast verwachten we dat je per semester 225 uren ervaring opdoet via werkplekleren. De combinatie van het werkplekleren, de opleiding en het studeren vragen een engagement van 4 tot 5 dagen per week. Het  modelleertraject duurt 5 semesters. 

Onderwijskundige aanpak

De graduaatsopleiding orthopedagogie is een opleiding in het hoger onderwijs maar is sterk praktijkgericht. Door het werkplekleren doe je in de opleiding veel werkervaring op. Ook de theorie wordt gegeven met het oog op wat je later specifiek nodig hebt om je beroep goed te kunnen uitoefenen. De lesgevers zijn experts met praktijkervaring in hun vakgebied. Je krijgt les in kleine groepen en de lessen zijn interactief opgebouwd. Via praktijkoefeningen, supervisies, leerteams, taken en opdrachten stimuleren we je om de integratie tussen theorie en praktijk te maken. Hoe kan je ervaringen uit het werkveld verklaren vanuit theoretische invalshoek en hoe kunnen we met de theorie concreet aan de slag gaan om de begeleiding van cliënten te versterken? Je krijgt een intensieve en persoonlijke begeleiding, de lesgevers zijn erop gericht om je maximaal te stimuleren en uit te dagen.

Lessenrooster

Cursisten die de opleiding in het modelleertraject volgen, hebben goed gevulde weken. Reken er op dat je wekelijks een vaste lesdag hebt en dat er maandelijks zeker een of meerdere extra lesdagen bij komen. Daarnaast zal je minstens twee tot drie dagen per week met beide voeten in de praktijk staan. Gezien we veel belang hechten aan de integratie tussen theorie en praktijk, heb je ook heel wat opdrachten die je zal moeten maken. De combinatie van het werkplekleren, de opleiding en het studeren vraagt een engagement van 4 tot 5 dagen per week.

Werkplekleren

Het werkplekleren neemt een centrale plaats in in deze opleiding. Als je het modelleertraject volgt, dan moet je per semester  minimum 225 uren praktijk presteren en dit gespreid tussen de eerste en de laatste lesdag van het semester.

Je zoekt zelf een werksituatie binnen de zorg- en welzijnssector. Het werkplekleren kan zowel op vrijwillige basis of binnen een betaalde job gebeuren. Je zoekt vooral een werksituatie waarin je je goed voelt (qua taakomschrijving, werkbelasting, periode, doelgroep, verplaatsing, bezoldiging, kostenvergoeding, blokverlof). Vanuit de opleiding stellen wij enkele bijkomende verwachtingen in de vorm van minimumvereisten. Meer info krijg je op een van onze infomomenten of bij vragen kan je ook contact opnemen met de opleidingscoördinator.

Om je goed te begeleiden binnen het werkplekleren krijg je vanop de werksituatie een werkbegeleider en vanuit de school zal je leerproces intensief opgevolgd worden door een supervisor. Je krijgt doorheen de opleiding de kans om zelf keuzes te maken.  Misschien zie je vijf semesters opleiding als de uitgelezen kans om te proeven van de diversiteit van de sector en kies je er daarom voor om enkele verschillende doelgroepen te verkennen? Misschien weet je zelf al heel goed waar jij sterk in bent en kies je ervoor om je in een specifieke doelgroep te verdiepen?

Studie- en trajectbegeleiding

Je kan enerzijds je opleiding volgen via een modelleertraject, waarbij je de modules volgt op een vaste lesdag, in een volgorde en tempo die door de school bepaald worden. Je kan er anderzijds voor kiezen je eigen leertraject uit te stippelen in functie van vrijstellingen, lesdagen, intensiteit van de opleiding, professionele of privé-omstandigheden. Twijfel je bij het samenstellen van je leertraject dan kunnen de opleidingscoördinator of de studietrajectbegeleider je heel wat nuttige tips geven.

Locatie en contact

cvo MIRAS Kortrijk
Nelson Mandelaplein 1
8500 Kortrijk
+32 56 32 19 19

Bijkomende informatie vind je ook via de website van cvo MIRAS.

Infodagen en inschrijven

Wil je graag meer informatie over deze opleiding, meld je dan zeker online aan en kom langs op onze infomomenten. Wie wenst op te starten vanaf begin februari, kan langskomen op onze infomomenten op donderdag 8 november 2018, donderdag 13 december 2018 of dinsdag 15 januari 2019. We starten telkens om 17u30, het infomoment gaat door op de VIVES-campus, HIVV-gebouw op de 2e verdieping.

Wens je in te schrijven, breng dan zeker je elektronische identiteitskaart mee. Zorg ook dat je eventuele eerder behaalde diploma’s en eventuele attesten die recht geven op vrijstelling van inschrijvingsgeld bij je hebt. Je dient zeker jouw diploma secundair onderwijs bij te hebben.

Opgelet: we kiezen ervoor om lessen te organiseren in kleine groepen. Om de kwaliteit van onze opleiding te garanderen kan het zijn dat we het aantal inschrijvingen moeten beperken. Indien je graag van start zou gaan, meld je dan nu aan via ons aanmeldformulier op https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfVTnMxnDjH1aa_GGkUhg1GZYW36iZP3EVfYFloZduGvEszfw/viewform. We nodigen u dan graag uit voor het volgende infomoment.

Aan het werk
Troeven
Vrijstellingen
Wat kost het?
Deel dit via
Meld je nu aan om te starten in februari!
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Pieter Stockmail mij
Ontvang de brochure