• erfgoed.png

Erfgoed en onderwijs

Erfgoed en onderwijs i.s.m Odisee Hogeschool aan VIVES Zuid

Erfgoed is overal, en erfgoed maakt nieuwsgierig. Je kan er heel veel kanten mee uit. De grote vraag is dan: hoe begin je er heel concreet aan? Hoe doe je dat, een prikkelende erfgoedactiviteit voor kinderen en jongeren opzetten?

Na deze opleiding kun je je eigen klaspraktijk verrijken of innovatieve en creatieve erfgoedactiviteiten voor kinderen en jongeren binnen je culturele erfgoedorganisatie op poten zetten.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot leerkrachten kleuter, lager en secundair onderwijs, medewerkers van erfgoedcellen, educatieve medewerkers, museummedewerkers, bibliothecarissen, archivarissen, gidsen en iedereen die geïnteresseerd is in erfgoededucatie.

Wat en hoe?

Tijdens de opleiding Erfgoed en Onderwijs dompelen we je onder in de wereld van erfgoededucatie. Droom je ervan om een eigen, hedendaags cultureel-erfgoedproject te ontwikkelen, nieuwe contacten te leggen of een spannende (waarom niet?) samenwerking op touw te zetten? Dan is dit jouw kans!

Deze opleiding stimuleert en ondersteunt je bij de ontwikkeling van een eigen erfgoedproject: hoe?

 • De basics
  In de eerste fase maak je kennis met erfgoed, met het onderwijs en met efgoededucatie. Vanuit deze kaders ijken we naar concrete erfgoedprojecten.
 • Uit de praktijk
  In deze tweede fase krijg je een concrete tool aangereikt om een erfgoedproject uit te werken. Aan de hand van goede paktijkvoorbeelden leer je een project screenen. Je denkt ook na over het onderwerp van je eigen erfgoedproject. Dit project kan je alleen of in groep uitwerken.
 • Jouw project
  In de volgende fase start je met het uitbouwen van je eigen erfgoedproject, je ontvangt hierbij de nodige input en feedback van de docenten en elkaar.
  We gaan op bezoek bij het M-Museum Leuven. Daarnaast bieden we je verschillende inspiratie- en verdiepingssessies aan die aansluiten bij een actueel thema in een diverser wordende samenleving.
 • Showtime
  Tot slot presenteer je je project in groep en krijg je feedback van elkaar en van een aantal erfgoed- en onderwijsexperten.

Lesmomenten

De opleiding bestaat uit 6 lesdagen:
3, 10 en 24 maart, 30 april, 14 en 27 mei 2020, telkens van 9u30 tot 16u30 met uitzondering van 27 mei 2020 (13u30 tot 16u30). 

De sessies van de opleiding vinden afwisselend plaats in de gebouwen van de Odisee Hogeschool of FARO, beide op wandelafstand van het station Brussel-Centraal. 

Studiegeld

Het inschrijvingsgeld bedraagt € 725. Inbegrepen zijn een drankje per les en bij een volledige lesdag ook een broodje.

Docenten

De opleiding is een gezamenlijk initiatief van Odisee Hogeschool en de onderzoekslijn erfgoededucatie van de VIVES Hogeschool, in samenwerking met FARO, Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed.

Alle info is ook terug te vinden op www.odisee.be/erfgoed 

Deel dit via

De lessen starten op dinsdag 3 maart 2020.

€ 725
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Kristof Van de Keeremail mij