• cultuurschool.jpg
  • Kleuter Potlood
  • leerlingen.jpg
Educatieve bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Onderwijsvak plastische opvoeding

Bachelor secundair onderwijs, onderwijsvak plastische opvoeding aan VIVES Noord

Ben je geïnteresseerd in kunst? Ben je creatief? Wil je graag met jongeren werken? Dan is de opleiding leraar plastische opvoeding iets voor jou. Plastische opvoeding brengt je de artistieke en pedagogische basisvaardigheden bij om in alle richtingen van het secundair onderwijs plastische opvoeding (of aanverwante vakken) te kunnen geven.

We starten vanaf de basis en begeleiden je persoonlijke evolutie en vervolmaking. We verwachten geen uitzonderlijk talent - hoewel dat zeker een plus is - maar wel de drang om inzicht, kennis en kunde te verwerven.

Thematische aanpak

In de atelierpraktijk brengen we vanaf het eerste jaar een creatief proces op gang. We werken thematisch vanuit de elementen vorm, kleur, ritme, contrast, ruimte... Binnen de thematische aanpak expliciteren we telkens de verbanden met lessenreeksen plastische opvoeding voor leerlingen van het secundair onderwijs. In het eerste opleidingsjaar zijn de vakinhouden gericht op de eerste graad. Vanaf het tweede jaar onderzoeken we beeldende activiteiten voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. We werken leerinhouden uit met aandacht voor lay-out, mode, etalage, decoratie, textiel, digitale vormgeving... In het derde jaar werk je een educatief pakket uit rond een thema dat je zelf kiest.

Atelierpraktijk

De thematische aanpak overstijgt de verschillende ateliers die gespecialiseerde docenten leiden.  Door beeldend onderzoek creëer je bruikbare lesconcepten voor het secundair onderwijs.

Vakdidactiek

In het eerste jaar bestuderen we vooral de kennis van beeldelementen en –begrippen, basistechnieken en thema’s zoals ze opgenomen zijn in de leerplannen van de eerste graad.  In het tweede jaar krijg je een gedegen didactische basis mee. In het derde jaar kunnen je zelfstandig lessenreeksen uitwerken en jaarplannen opstellen. Je werkt educatieve pakketten, die gekoppeld zijn aan een jaaropdracht en/of scriptie, uit tijdens de stages.  Ook ontwikkel je en test je verschillende evaluatieprocedures en met een procesmap werken uit.

Kunstgeschiedenis

In de kunstgeschiedenis krijg je, binnen hun tijdskader, voorbeelden aangereikt uit de beeldende kunsten, de bouwkunst en de sierkunst. Ze krijgen telkens een duiding vanuit de samenleving van die tijd.

Met welke onderwijsvakken kan ik plastische opvoeding combineren?
Met welke onderwijsvakken kan ik plastische opvoeding combineren?
Deel dit via

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.

Ik wilstuderen op

CampusAfstand
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Amélie Fauquantmail mij
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Marleen Lefebremail mij
Ontvang de brochure