• nederlands.jpg
  • onderwijs.jpg
  • taalvd.png

Onderwijsvak Nederlands

bachelor secundair onderwijs, onderwijsvak Nederlands aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Lees je graag boeken? Vind je een verzorgde taal belangrijk? Kun je genieten van mooie woorden en zinnen? Ga je soms naar het theater? Hoorde je wel eens van de Nederlandse Taalunie? Dan is Nederlands beslist iets voor jou.

In het onderwijsvak Nederlands leer je de Nederlandse taal via verschillende invalshoeken kennen. Je verdiept je in de literatuur van Nederland en Vlaanderen, ook in de jeugdliteratuur. Je ontdekt de vreugde van het lezen en leert hoe je later leerlingen tot lezen kunt aanzetten. Je leert literatuur in de bredere context van de cultuur te plaatsen en ontwikkelt belangstelling voor toneel, poëzie, zang, dans, musea ...

Je bestudeert de Nederlandse taal (klankleer, woordleer, zinsleer ...). Je gaat op zoek naar de bronnen van het Nederlands en doet de reis over van het Indo-Europees via het Germaans naar het Oudnederlands, het Middelnederlands en het Nederlands van de 21e eeuw. Je leert hoe het Nederlands in de loop van de eeuwen veranderd is en dat het niet alleen de standaardtaal omvat, maar ook de dialecten, tussentaal, studententaal ...

Je onderzoekt de Nederlandse taal als communicatiemiddel en ontwikkelt je eigen communicatieve vaardigheden: spreken, luisteren, schrijven en lezen. Je leert aandacht hebben voor correct, functioneel, helder en aantrekkelijk taalgebruik, voor een verzorgde uitspraak en een correcte spelling. Je streeft naar een steeds betere beheersing van de standaardtaal. En je leert hoe je later leerlingen daarbij kunt begeleiden.

In de lessen vakdidactiek leer je stap voor stap hoe je later als leraar Nederlands je lessen doelgericht kunt voorbereiden, structureren, illustreren ... Hoe je de taalvorderingen van je leerlingen kunt volgen en toetsen. Welke actieve en creatieve werkvormen je in je lessen kunt integreren. Hoe je een zinvolle bijdrage aan projectwerk kunt leveren.

Heb je een brede interesse voor al die aspecten van de Nederlandse taal en cultuur? Dan zul je wellicht ook graag leraar Nederlands willen worden.

Met welke onderwijsvakken kan ik Nederlands combineren?
Met welke onderwijsvakken kan ik Nederlands combineren?
Deel dit via
A

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.

Ik wilstuderen op

CampusAfstand
Heb je vragen?Kies waar je wilt studeren en stel ze meteen aan de juiste persoon.
VIVES campus Brugge
Ik help je graag verder!Amélie Fauquant+32 50 30 51 41
mail mij
VIVES campus Torhout
Ik help je graag verder!Evelien Geurts+32 498 61 97 26
mail mij
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Marleen Lefebre+32 50 23 10 30
mail mij
Ontvang de brochure