Wil jij de interesse voor wetenschappen aanwakkeren bij leerlingen in het secundair onderwijs? Dan is natuurwetenschappen iets voor jou.
In de eerste graad van het secundair onderwijs krijgen alle leerlingen natuurwetenschappen. Elke leerling heeft een beperkte voorkennis vanuit wereldoriëntatie-natuur uit het basisonderwijs. Als leerkracht natuurwetenschappen bouw je hierop verder. Ook buiten het onderwijs komen kinderen in contact met natuurwetenschappelijke aspecten. Je stimuleert het wetenschappelijkz denken en werkt de misvattingen van de leerlingen bij.
Wetenschappelijke vaardigheden
Daarnaast breng je een begrippenkader en wetenschappelijke vaardigheden aan. Daarmee kunnen ze later als wetenschapper of in het dagelijks leven aan de slag. De leerinhouden deel je op in thema's die aansluiten bij levende of niet-levende natuur. Voorbeelden van onderwerpen zijn:
- de bouw van de bloemplanten
- biotoopstudie
- structuurverandering van stoffen
- omzetting van energie
In de tweede graad kan je natuurwetenschappen geven in heel wat studierichtingen van het technisch secundair onderwijs (TSO) en in alle richtingen van het kunstsecundair onderwijs (KSO). Leerlingen krijgen zo de nodige achtergrond mee in natuurwetenschappen die van pas komt in het dagelijkse leven.
Actief leren
In de opleiding bereiden we jou didactisch en inhoudelijk voor. In de lessen vakdidactiek krijgt 'actief leren' voor de leerling een duidelijke plaats. Leerlingen leren vooral via observeren, experimenteren en waarnemen. Inhoudelijk krijg je in de opleiding zowel leerinhouden van biologie, chemie en fysica.