• geschiedenis.png

Onderwijsvak geschiedenis

Bachelor secundair onderwijs, onderwijsvak geschiedenis aan VIVES Noord en VIVES Zuid

In de loop van de driejarige opleiding komen zowel vakinhoud als vakdidactiek aan bod. Wat de vakinhoud betreft, wordt vooral aandacht besteed aan de inhouden die op het programma van de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs staan. We beginnen met een algemeen historisch overzicht.

We bouwen vervolgens op deze basis verder en verdiepen ons doorheen de opleiding in elke historische periode. In het luik vakdidactiek bekijken we hoe geschiedenis op een boeiende manier gebracht kan worden en we leren je natuurlijk ook de knepen van het vak. Het geheel wordt aangevuld met enkele excursies. Het spreekt voor zich dat interesse en motivatie belangrijke troeven zijn. Ook aandacht hebben voor de nationale en internationale actualiteit is een must. Als leraar geschiedenis breng je de leerlingen kennis bij over vervlogen tijden waarbij je zowel oog hebt voor de grote verhalen als de dagdagelijkse strijd om het bestaan. Je reikt hen een tijdskader en zo ook een basisstructuur aan.

Je leert hen kritisch omspringen met bronnenmateriaal en laat hen proeven van de geschiedenis als wetenschap. Je laat hen inzien dat de dingen nooit zwart-wit zijn. Je voert hen de wereld rond om dit te ervaren. Je brengt hen bij dat elke samenleving er eigen waarden op nahoudt en dat je alles in zijn context moet zien. Je duidt de wereld waarin ze opgroeien en leert hen kritisch omgaan met het overaanbod aan informatie, want niet alles is wat het lijkt. Je bent dan ook sterk gemotiveerd om de leerlingen uitdagend en enthousiasmerend op sleeptouw te nemen doorheen alle tijden.

Met welke onderwijsvakken kan ik geschiedenis combineren?
Met welke onderwijsvakken kan ik geschiedenis combineren?
Deel dit via
A

Dit is een professionele bacheloropleiding. Nadat je dit diploma hebt gehaald, kun je aan de slag op de werkvloer of verder studeren om een masterdiploma te behalen.

Ik wilstuderen op

CampusAfstand
Heb je vragen?Kies waar je wilt studeren en stel ze meteen aan de juiste persoon.
VIVES campus Torhout
Ik help je graag verder!Amélie Fauquantmail mij
VIVES campus Brugge
Ik help je graag verder!
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Marleen Lefebremail mij
Ontvang de brochure