Studenten op werf

bouw

Bachelor in de bouw aan VIVES Noord

Beheers het bouwproces van tekentafel tot werf. Focus op duurzaam en energetisch bouwen, groene energie en praktijk.

Waar kan ik dit volgen?
Duurzaam (ver)bouwen: teken, bereken en construeer gebouwen en wegen
Bouw student praktijk

De bouwwereld gaat van het huis waarin je woont tot de brug waarover je wandelt. Na de opleiding bouw help je zulke constructies realiseren. We starten met de eerste spadesteek en nemen je mee tot de oplevering. Achteraf heb je keuze uit jobs die variëren van tekentafel tot werf.

In de bacheloropleiding bouw combineren we technologie en techniek met creativiteit. Groene energie en duurzaam (ver)bouwen staan centraal. In het derde jaar specialiseer je in energieneutraal bouwen, Sustainable Renovation 2050 of waterbouw. Wat je ook kiest, je bent nog voor je afstudeert zeker van een job. Jobs in de bouwsector staan al jaren in de top tien van knelpuntberoepen, ook op bachelorniveau. 

Wat leer ik in deze opleiding?

Is bouw technologisch? Zeker weten. Met de technologische kennis die je in deze bacheloropleiding opdoet leer je hedendaags, duurzaam en veilig bouwen. En we gaan verder dan huizen en appartementsgebouwen. Wegen, bruggen, sluizen, tunnels... je fileert ze van fundering tot afwerking. Dat doe je niet alleen tijdens hoorcolleges. Je steekt vaak je handen uit de mouwen in het lab en trekt meer dan eens je veiligheidshelm aan voor een werfbezoek. Want leren over de bouw, dat je doe je natuurlijk het best in de praktijk. 

Een job in de bouw bestaat voor een groot stuk uit samenwerken. Je wordt deel van een bouwteam, je werkt in opdracht van klanten aan bouwprojecten. Die sociale vaardigheid scherp je je volledige opleiding aan door samen te werken met je medestudenten. Al in het eerste semester krijg je als opdracht om een sleutel-op-de-deurwoning uit te werken. En dat is nog maar het begin!

Rode draad doorheen je opleiding is duurzaamheid. Je lectoren scholen zich voortdurend bij en delen die nieuwe inzichten met je tijdens de lessen. Zo krijg je de meest recente toepassingen over duurzaam en ecologisch (ver)bouwen mee vanaf de start. 

Om aan de opleiding bouw te beginnen, heb je geen voorkennis nodig. Elk jaar start een diverse groep studenten, met of zonder bouwkundige vooropleiding, aan de opleiding. Zij werken zich allemaal snel in.

Groepsfoto bouw op steiger

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding. 

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

De opleiding is sterk praktijkgericht, 60% van de tijd die je doorbrengt in de hogeschool ben je zelf aan het werk. Je past de geziene theorie toe tijdens oefensessies, je leert de materialen kennen tijdens labosessies, je maakt kennis met recente bouwwijzen tijdens de stageperiodes, je past je tekenvaardigheden toe tijdens het projectwerk, enz.

Een eigen laptop is noodzakelijk. Tijdens je opleiding tot bachelor in de bouw zal je heel wat praktijkervaring opdoen. Uiteraard primeert veiligheid, je bent dus voorzien van een eigen helm en veiligheidsschoenen. Andere persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een fluohesje worden door de hogeschool aangeboden.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Bouw student praktijkoefening

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding bouw bestaat uit zes semesters of dus drie academiejaren. Tijdens deze drie jaren krijg je een lessenpakket aangeboden bestaande uit 180 studiepunten. Wie de opleiding start krijgt een lessenprogramma dat evenwichtig verdeeld is theorie en praktijk volgen elkaar op. Bovendien wordt tijdens elke semester een bouwproject voorzien. Tijdens dit projectwerk werk je samen met medestudenten uiteenlopende projecten uit. Deze kunnen variëren van het uitwerken van een staalconstructie, tot het uittekenen van een weg tot het berekenen van de energieprestaties van een woning.

Voor studenten die reeds over een diploma bachelor in de toegepaste architectuur beschikken of een graduaatsdiploma bouwkundig tekenaar of werforganisatie hebben behaald, wordt een verkort studieprogramma aangeboden.

Bouw kabels

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Een belangrijk onderdeel binnen de opleiding zijn de stageperiodes. Je loopt al vanaf het tweede academiejaar stage in een bouwbedrijf! Jouw verantwoordelijkheid binnen deze eerste stageperiode is uiteraard beperkt, je zal wel actief meewerken in het bouwbedrijf. Een tweede stageperiode wordt gecombineerd met je eindwerk. De stageplaatsen kunnen worden aangereikt door de stagecoördinator, maar uiteraard ben je ook zelf vrij om te kiezen welke stage je beoogt. Dit kan als werfleider, maar bijvoorbeeld ook als bouwkundig administratief medewerker of als technisch tekenaar.

De stageplaatsen worden door de studenten vrij gekozen, mist toestemming van de stagecoördinator binnen de school, de stageopdrachten zijn telkens afgestemd op het lessenprogramma dat in het academiejaar wordt aangeboden. Deze stage vormt een ideale voorbereiding op de job!

Je sluit de opleiding bachelor bouw in het zesde semester af met een bachelorproef, de kers op de taart. Tijdens de bachelorproef volg je stage in een bouwbedrijf, waarbij je een werf gedurende een half jaar opvolgt. Gedurende deze stage zal je zaken zoals de plannen, het bestek en de meetstaat grondig bestuderen en analyseren alsof het reeds je eigen project is. Je formuleert hierbij een antwoord op een aantal praktische vragen. De studie die je maakt van deze werf vormt je eindwerk. Uiteindelijk presenteer je het resultaat van je bachelorproef aan een jury.

Bouw opmeten

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kun je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kun je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Bouw studenten IWT

Ontdek de wereld tijdens je studie!

KV
 Quote signs

Ik was destijds op zoek naar een innovatieve opleiding waarin veel gebeurde. Omdat wetenschap mij altijd geboeid heeft, zocht ik een studie die een wetenschappelijke insteek had. Ook de campus in Oostende was in dat opzicht overtuigend: een nieuw gebouw met op-en-top faciliteiten voor studenten.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie bouw?
Studeren

Verder studeren

Wil je na het behalen van je bachelordiploma verder studeren en een Master  in de Industriële Wetenschappen: Bouwkunde (het vroegere industrieel ingenieur bouwkunde) behalen, dan kun je dit via het schakelprogramma. Dit kan zowel voor de afstudeerrichting bouwkunde als voor de afstudeerrichting landmeten.

Verder heb je met het bachelordiploma in de technologie zeer veel doorgroeimogelijkheden.

aan de slag

Aan de slag

De bouwwereld smeekt om hoger opgeleide werkkrachten. Momenteel is er een groot tekort aan gekwalificeerd personeel. De opleiding is sterk praktijkgericht en bereidt je voor op een waaier aan beroepsmogelijkheden in de bouw. Denk maar aan een job als werfleider, technisch tekenaar, calculator, inkoper op een technisch-commerciële dienst, verantwoordelijke voor een technische dienst, planningsverantwoordelijke…

En dit binnen ontwerp- en studiebureaus, aannemingsbedrijven voor gebouwen, wegenbouw, burgerlijke bouwkund (zowel binnen- als buitendienst), toeleveringsbedrijven voor de bouwsector, je eigen bedrijf en openbare instanties of nutsbedrijven.

In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.