• global01.png
 • accountant2.jpg
 • office.jpg

Graduaat meertalig secretariaat

Graduaat in meertalig secretariaat (HBO5)

Zeg niet zomaar secretaresse tegen een secretariaatsmedewerker... Die is en blijft de rechterhand van elke bedrijfsleider. Vooral het communicatieve en administratieve aspect komt aan bod in deze modulair ingerichte opleiding. Het wordt kinderspel voor jou om mensen zowel aan de balie als aan de telefoon met raad en daad bij te staan. Gedurende deze opleiding wordt je talenkennis dan ook flink uitgebreid.

Omdat je het aanspreekpunt van de firma wordt, is het ook van belang je communicatieve vaardigheden te ontwikkelen en dit uiteraard niet enkel in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels en Spaans/Duits. Offertes opmaken, commerciële brieven en rapporten opstellen, dat komt allemaal aan bod in de diverse taallessen.

Ook de basisprincipes boekhouden en het gebruik van handelsdocumenten en beginselen van burgerlijk en sociaal recht staan op de agenda. Zelfs verschillende informaticapakketten hebben voor jou na de opleiding geen geheimen meer. Kortom ... de opleiding meertalig secretariaat maakt van jou de ideale secretariaatsmedewerker waarnaar elk bedrijf op zoek is.

Voor wie?

 • jongeren die een opleiding tot secretariaatsmedewerker willen volgen;
 • volwassenen die aan het werk zijn, maar zich willen bij- of omscholen;
 • werkzoekenden die hun kansen op de arbeidsmarkt fors willen verhogen met het behalen van een (bijkomend) diploma;
 • kortom, iedereen die geïnteresseerd is om een diploma meertalig secretariaat te behalen.

In dagopleiding

Je kunt het graduaatsdiploma meertalig secretariaat op twee jaar tijd behalen. De lessen vinden plaats van maandag tot vrijdag in VIVES Kortrijk.

Traject op maat

De opleiding is volledig modulair. Ze bestaat uit een aantal deelgebieden met verschillende modules. Een module is het kleinste deel van een opleiding dat leidt tot certificering. Door deze modulaire structuur kan je zelf heel flexibel jouw traject vastleggen. Er zijn slechts een aantal modules die je ‘in lijn’ moet volgen. De andere zijn vrij te kiezen.  Sommige studenten vinden tijdens hun studie reeds werk als secretariaatsmedewerker en combineren een deeltijds werken met hun studies. Studenten die de opleiding volgen komen nog in aanmerking voor kinderbijslag. Voor deze opleiding kan je ook educatief verlof aanvragen.

Opleidingsprogramma

Modeltraject

Het modeltraject van de opleiding meertalig secretariaat is gespreid over 2 jaar en bevat volgende vakken:

 • Talen: Nederlands, communicatievaardigheden, Frans, Engels en Spaans
 • Secretariaatsbeheer: bedrijfsbeheer, inleiding tot het recht, sociale wetgeving: beroepsethiek & personeelsbeleid, organisatie
 • Informatieverwerking: bedrijfseconomische informatieverwerking, Outlook, Word, Excel, Access
 • Optie talen: projectwerk

Afstudeerproject en stage

Als afstudeerproject werk je een kritisch en vakoverstijgend project uit waarin de modules van de opleiding aan bod komen. Hoewel de docenten voor de nodige richtlijnen en begeleiding zorgen, stuur je zelf de opdracht en draag je er de eindverantwoordelijkheid van. Het projectwerk bestaat uit een duidelijke probleemstelling, een eigen standpuntbepaling, de uitwerking, argumentering en een conclusie. 

Als afsluiter van de opleiding ga je op stage. Daar krijg je de kans om jouw competenties verder te ontwikkelen in de praktijk. Eveneens werk je op stage een project uit. Zowel jouw stage-ervaringen als jouw project op stage presenteer je meertalig voor een jury.

Lessenrooster

Het lessenrooster kun je hier terugvinden, maar kan nog wijzigen.

Inschrijven

Inschrijven kan enkel ter plaatse op onze campus: Hogeschool VIVES, Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk

Wat breng je mee bij inschrijven?

 • je identiteitskaart
 • attesten voor aanvraag van vrijstelling van modules
 • attest voor vrijstelling van betaling (VDAB, OCMW, mindervaliditeit)
 • kopie van je hoogst behaald diploma
 • bankkaart/cash/opleidingscheques om de betaling te regelen
Aan het werk
Troeven
Toelatingsvoorwaarden
Vrijstellingen
Wat kost het?
Deel dit via
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Tine Maes+32 472 49 51 29
mail mij
Ontvang de brochure