• shop03.jpg
  • shop02.jpg
  • shop01.jpg

HBO5 - winkelmanagement

Graduaat in het winkelmanagement - HBO5 [Associate Degree]

Je hebt (een tikkeltje) ambitie in je lijf? Je bent enthousiast om te verkopen, te organiseren en met mensen om te gaan? Deze opleiding richt zich op mensen die zich verder willen ontwikkelen en interesse hebben in alles wat in de retail te doen valt. Functies waarin je onder andere terecht komt zijn: filiaalmanager, vestigingsmanager, afdelingsmanager van (online) retailbedrijven,  zelfstandige met een winkelpunt of e-shop.

Je studieprogramma bestaat uit acht thema’s. Die komen grotendeels één voor één aan bod in acht periodes, vier in het eerste jaar en vier in het tweede. We leggen de klemtoon op 1) de klant, 2) de producten, 3) het winkelpunt, 4) de marketing, 5) het financieel beleid, 6) de juridische aspecten, 7) het team en 8) leerbedrijf: een echte pop up store. Je leert dus o.a. over organiseren, leidinggeven, verkoop, inkoop, marketing, recht, communicatie, nieuwe media en begroten/budgetteren.

Je studeert erg praktijkgericht. Zo is er meer dan een derde van je totale studie werkplekleren inclusief een werkplekopdracht. Vanaf de tweede week ga je werken en leren bij een retailer om de job te leren op de werkvloer. De opleiding  is opgebouwd  vertrekkend van jou, de student, en je klant... Het eerste jaar ben je een goede verkoper die inzetbaar is in diverse sectoren. Eind jaar twee ben je een goede beginnnend leidinggevende... Je bent ook in staat je eigen bedrijf op te starten. 

Acht blokken van zes weken

Je volgt lessen in korte blokken van zes weken. In zo’n blok concentreer je je op twee of drie themavakken. Niet meer. Tegelijk werk en leer je twee dagen per week op de werkplek. Daarna is er een studieweek en examens. Je speelt dus kort op de bal en krijgt snel feedback. Daarnaast heb je een aantal semestervakken waarvoor vaardigheidstraining nodig is, zoals informatica en talen. Wij zetten ook heel sterk in op talentontwikkeling waarbij je stil staat bij je zelf, kan omgaan met een klacht, feedback geven, een vergadering leiden... 

Werkplekleren

Al vanaf de eerste week organiseren we je werkplekleren.  Het doel van je werkplekleren is wat je leert tijdens de lessen om te zetten in de praktijk en omgekeerd. We begeleiden je zoektocht naaar een goede werkplek. Via een speeddating met diverse retailers vind je snel die werkplek die past bij jouw interesses. Je werkt gedurende een jaar twee dagen per week bij deze retailer, zo leer je de job al doende kennen. Het tweede jaar kies je een andere retailer voor je werkplekleren. Je krijgt dus de kans een ander bedrijf, eventueel in een andere sector, van binnen uit te kennen. Natuurlijk begeleiden we je hierbij goed. Zo haal je het maximum uit je studie en uit je werkervaring. Op het einde van je studies zoek je samen met je werkplek een praktijkgerichte opdracht voor een eindwerk. Je eigen interesse bepaalt wat je kiest.

Je diploma opent veel deuren. De retailsector heeft veel openstaande vacatures voor gediplomeerde medewerkers: een job van filiaalleider, assistent-filiaalleider of departementsverantwoordelijke is binnen je bereik…

Leerbedrijf

In de vakken retailmarketing en marketing bedenk je in groepjes van een viertal studenten een concept voor een pop up store. Je stelt op het einde van het jaar je concept voor aan een jury van internen en externen. Het winnende concept wordt in het tweede jaar verder uitgewerkt. Je bepaalt je eigen inkoop, prijspolitiek, inrichting, communicatie... . Vanaf februari wordt de pop up store een realiteit. Samen met je medestudenten baat je de winkel uit. Je zorgt voor veel bezoekers, kopers, voor beleving en service... 

Nieuw: in twee jaar naar een hoger diploma

Retailers, zeg maar winkelbedrijven zowel de winkels als de onlinespelers, willen tevreden klanten. Het zijn de medewerkers die daar voor zorgen. Daar leiden wij je graag voor op. Wij leiden jou op zodat  je als zelfstandige of als werknemer alleen of samen met een team van medewerkers jouw winkel, jouw afdeling, jouw online shop… zorgvuldig kan inrichten en service kan geven waar een concurrent niet aan kan tippen. Je krijgt, na het afronden van deze opleiding, een attest bedrijfsbeheer.

De retailsector wil van jou ondernemerschapskwaliteiten. Ze willen dat je een team kan aansturen, dat je omzet, winst en conversie kan interpreteren en dat je kennis hebt van e-commerce en nieuwe winkelconcepten. Verder willen ze dat je producten en diensten kan inzetten en plannen kan implementeren. Deze graduaatsopleiding in het winkelmanagement geeft je in twee jaar die kennis, attitudes en vaardigheden die daar voor nodig zijn. Met een diploma van de hogeschool als bewijs.

Na deze opleiding kan je in twee jaar je diploma professionele bachelor behalen. De opleiding die het nauwst aansluit bij deze is de bedrijfsmanagementbachelor marketing met specialisatie Retail & Store Management

Aan het werk
Troeven
Toelatingsvoorwaarden
Vrijstellingen
Kostprijs
Deel dit via
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Anja Vanroose+32 494 56 17 76
mail mij
Ontvang de brochure