Handdruk
Bachelor in het bedrijfsmanagement

accountancy-fiscaliteit

Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Je gaat aan de slag met cijfers uit de boekhouding en je omarmt de fiscaliteit als financieel adviseur van jouw klant of in een onderneming.

Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Consultants, boekhouders en business coaches zijn de pijlers van elk bedrijf
Vergaderlokaal accountancy-studenten

Een boekhouder een saaie papiervreter? No way! We leiden je voor dit knelpuntberoep op tot een allround financieel adviseur met prima vakkennis en uitstekende communicatieve en digitale skills. 

Als financieel adviseur of boekhouder bekijk je de ondernemingscijfers, je analyseert ze en je brengt het bedrijf financieel in kaart. Zo formuleer je een advies op maat en denk je mee met de beslissingen voor jouw klant. Wil je zien hoe cijfers de strategieën en successen van ondernemingen bepalen? Dan is deze brede maar tegelijk ook diepgaande, praktijkgerichte opleiding iets voor jou.

We bereiden je voor op je rol als business coach op het vlak van accountancy en fiscaliteit. De opleiding biedt een grondige studie van de boekhoudkundige en fiscale wetgeving. Deze kennis is noodzakelijk om bedrijven en tal van andere organisaties bij te staan bij het nemen van fiscale, boekhoudkundige en financiële beslissingen.

Maar de opleiding gaat verder dan enkel cijfers.  We surfen mee op de digitaliseringsgolf! We zorgen dat je  digitale skills up-to-date zijn. Samen met je communicatieve en professionele vaardigheden stomen we je klaar om je rol als financieel vertrouwenspersoon, professioneel adviseur of consultant op te nemen in de organisatie van de toekomst.
Boekhouder is een knelpuntberoep, het werkveld zal je dan ook met open armen ontvangen.

Wat leer ik in deze opleiding?

De afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit staat garant voor een boeiende en goed onderbouwde mix van kennis en praktijk, zonder daarbij de algemene vorming uit het oog te verliezen. Op die manier kunnen we een viertal pijlers onderscheiden:

  • alle beroepsgerichte aspecten met betrekking tot accountancy en fiscaliteit
  • economsche en juridische basiskennis
  • IT-vaardigheden (office programma's, data-analyse, business intelligence (power-BI), computerboekhouden, ERP-software, fiscale software)
  • communicatieve vaardigheden

Tijdens de opleiding is er ruim aandacht voor contactmomenten met je latere werkomgeving. Je loopt stage in diverse jaren van de opleiding. Er worden cases uitgewerkt die aangereikt worden door accountantskantoren. Ook seminaries en bedrijfsbezoeken staan gepland.

Met de afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit bieden we dan ook een gepast antwoord op het knelpuntberoep 'boekhouder' dat vandaag erkend is.

Groepswerk

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studies.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Alle campussen

  • boekhouden
  • btw
  • computerboekhouden
  • controleleer
  • consolidatie
  • Cost & Management Accounting
  • ERP (Enterprise Resource Planning)
  • Excel & Business Intelligence
  • financiële analyse
  • (internationaal) fiscaal recht
  • fiscale procedure
  • personenbelasting
  • registratie- en erfbelasting
  • vennootschapsbelasting
  • vennootschaps- en verenigingsrecht
  • seminaries en bedrijfsbezoeken
  • stage

VIVES Brugge Xaverianenstraat

  • Accountancy & Consulting
  • accountantsonderzoek
  • Business Controlling
  • project business plan
  • integratieproef
  • internationaal project

VIVES Kortrijk

  • Start-up Fundamentals
  • Accountancy Cases
  • consultancy, training
  • Digital Marketing Academy
  • praktijktraining
  • Start-Up

Lesrooster

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 24 lesuren per week.

Lesrooster

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Brugge Xaverianenstraat
VIVES Kortrijk
VIVES Brugge Xaverianenstraat
  ma di wo do vr za
8u30
 
Algemeen boekhouden
Financiële berekenings-technieken
Burgerlijk recht
Algemeen boekhouden
 
9u30
 
Engels
Financiële berekenings-technieken
Burgerlijk recht
Algemeen boekhouden
 
10u30
Pauze
10u45
Geld en krediet
 
Economie
Geld en krediet
   
11u45
Geld en krediet
 
Economie
Geld en krediet
   
12u45
Pauze
13u45
Engels
Communicatie en onderzoek
Frans
Bedrijfsbezoeken en seminaries
   
14u45
Engels
Communicatie en onderzoek
Frans
Bedrijfsbezoeken en seminaries
   
15u45
Pauze
16u00
Officeprogramma's
         
17u00
Officeprogramma's
         
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
 
Ondernemings-recht
Excel 1
Data onderzoek
Boekhouden
 
9u45
 
Ondernemings-recht
Excel 1
Data onderzoek
Ethiek
 
11u00
 
Credits & financial technics
Bank en beurs
Boekhouden
Personen-belasting
 
12u00
 
Credits & financial technics
Bank en beurs
Boekhouden
Personen-belasting
 
13u00
Personen-belasting
         
14u00
Personen-belasting
Credits & financial technics
 
Praktijktraining
Frans
 
15u15
Talent-ontwikkeling
Engels
 
Praktijktraining
   
16u15
 
Engels
       
Studente accountancy-fiscaliteit op trap

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten mét werkveldervaring. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met o.m. stage en projectwerking in samenwerking met het werkveld. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Computerprogramma

Hoelang doe ik over deze studie?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan. 

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen! 

Als student van deze afstudeerrichting in campus Kortrijk bieden wij jou de kans om deel te namen aan een kortlopend internationaal project (1 week). We zijn aangesloten bij het ETAP-netwerk, dit is een samenwerking tussen hogescholen van 15 verschillende Europese landen. De studenten werken er in internationale groepen verschillende cases uit in verband met accountancy en tax. Er is ook een cultureel programma. Dit gaat elk jaar in een ander Europees land door.

Studeer je accountancy-fiscaliteit in Brugge, dan staat in het tweede jaar een studiereis naar Portugal op het programma. Naast een bezoek aan de mooie stad Lissabon, wordt er in Leiria samengewerkt met drie partnerhogescholen rond het thema 'duurzaamheid'. Een boeiende ervaring! 

In het derde jaar kan je tijdens het tweede semester kiezen voor een studie en/of stage in het buitenland.

Ten slotte is er met hogeschool Hénallux (Namen) een samenwerkingsovereenkomst getekend, zodat zowel voor studenten van Kortrijk als Brugge de mogelijkheid bestaat om het volledige derde jaar in Namen te studeren. Bi-diplomering is de bonus: een extra troef op de arbeidsmarkt.

Lachende studenten

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Studeer in Kortrijk of Brugge

Studenten in aula

Brugge

Met dit opleidingstraject word je perfect voorbereid op de praktijk: ICT, communicatietraining, kennismaking met het bedrijfsleven, economische en juridische basiskennis en een omvangrijk pakket boekhouden en fiscaliteit zorgen ervoor dat je een professional wordt met de juiste skills. Iemand die kan inspelen op veranderingen, advies kan verlenen en in elke organisatie gewaardeerd zal worden.

Digitalisering en automatisering is daarbij niet meer weg te denken in onze samenleving. Daarom bestaat ICT uit het aanleren van vaardigheden die zowel betrekking hebben op algemene als beroepsgerichte software. Daarbij verliezen we het belang van communicatie niet uit het oog: je leert op een correcte, vakgerichte en professionele manier communiceren in het Nederlands, Frans en Engels. Kennismaking met het bedrijfsleven houdt in dat je kennis maakt met de bedrijfswereld via seminaries, bedrijfsbezoeken en stages (tweede en derde jaar). De core business van je opleiding blijft een degelijk pakket boekhouden & fiscaliteit, aangevuld met voldoende economische en juridische basiskennis. Daarmee zal je uitstekend gewapend zijn om in elke organisatie als consultant aan de slag te gaan.

Tijdens het tweede jaar maakt een internationaal project (studiereis) deel uit van je programma en in het derde jaar laat een keuzepakket je toe om je verder te specialiseren. Je kan met het oog op je stage en je professionele leven kiezen voor een keuzetraject ‘accountancy’ of ‘verzekeringen’. Ter afsluiting en bekroning van je studies volgt een realistische en alomvattende case: de integratieproef. Een ideale voorbereiding op de aansluitende elf weken durende stage. Jij mag kiezen welk soort stage je wil; wij zorgen voor de stageplaats:  in een accountantskantoor, op de financiële afdeling van een bedrijf, in de non-profitsector, in de bank- of verzekeringswereld, bij de FOD Financiën, enz...

foto student

Kortrijk

In de eerste opleidingsfase ga je al meteen drie dagen op stage. Naast deze praktrijktraining voer je per twee studenten de volledige boekhouding van een onderneming: van begin- tot eindbalans en stel je de jaarrekening op. Je maakt hiervoor gebruik van de gepaste digitale tools: een online boekhoudpakket en software voor het opstellen van de neer te leggen jaarrekening.

In de tweede opleidingsfase loop je twee weken stage in een accountantskantoor. Tijdens deze stage zal je kennismaken met de consultancy-opdracht van de accountant. Het beroep van accountant wijzigt snel, de rol van consultant/adviseur wordt almaar belangrijker. Tijdens een Consultancy Day in samenwerking met het werkveld trainen we je op je functie als toekomstig adviesverlener: een schriftelijk en mondeling advies formuleren als antwoord op een vraag van een klant.
 
Tijdens de derde opleidingsfase wordt de sprong naar de praktijk volledig gemaakt. 

  • Als bachelorproef, richt je samen met een team medestudenten, een onderneming op. Deze Start-Up run je gedurende zes maanden en sluit je uiteindelijk af. Hiervoor schrijf je een businessplan, zoek je aandeelhouders, sluit je een leningscontract af, lanceer je een webshop en ga je op zoek naar klanten en leveranciers. Voor het voeren van de boekhouding werken we 100% digitaal: door middel van scan- en herkensoftware, werk je de volledige boekhouding bij in een online ERP-softwarepakket. Je past er alle aangeleerde boekhoudkundige, fiscale en administratieve procedures die erbij horen toe.
  • Verder werk je ook, in samenwerking met diverse boekhoudkantoren en de FOD financiën, verschillende cases uit op het vlak van audit, fiscaliteit en accountancy.
  • Je driejarige opleiding eindig je met een stage van tien weken.

 

Luna
 Quote signs

Ik studeer accountancy-fiscaliteit omdat cijfers me heel erg interesseren. De opleiding biedt werkzekerheid richting een heel boeiende job maar er zijn ook veel mogelijkheden om te schakelen naar een master, zoals ik van plan ben.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie accountancy-fiscaliteit?
Verder studeren

Verder studeren

De bachelor in bedrijfsmanagement, afstudeerrichting accountancy-fiscaliteit, is een uitstekende basis om via een schakelprogramma (1 jaar) een masterdiploma (1 jaar) te behalen aan een universiteit. Je kan onder andere een schakelprogramma volgen om master in de handelswetenschappen of om master in de accountancy en het revisoraat te worden.

Aan onze eigen hogeschool kan je ook via een verkorte studieroute een bijkomend bachelordiploma behalen (bv. Financiën en verzekeringen, immobiliën en verzekeringen,....).

Je hebt ook de keuze tussen tal van opleidingen aan de VIVES Brugge Business School (langlopende opleidingen), de VIVES Kortrijk business school (kortlopende opleidingen) of Syntra.

Daarnaast biedt het diploma ook mogelijkheden om zelfstandig accountant te worden bij het beroepsinstituut ITAA. Met het bachelordiploma accountancy-fiscaliteit krijg je een pak vrijstellingen om toegelaten te worden tot de stage bij het ITAA.  

Raadpleeg ook de website van de Associatie KU Leuven voor alle bachelor-, master-, banaba-(bachelor-na-bachelor) en manama-programma's (master-na-master) die de instellingen van de Associatie KU Leuven aanbieden.

aan de slag

Aan de slag

Het beroep van boekhouder, accountant en fiscalist is een knelpuntberoep. De vraag naar medewerkers met dit diploma overtreft sterk het aanbod en net daarom biedt deze opleiding jou alle kansen op de arbeidsmarkt.

Jobkansen als:

  • Accountant/Boekhouder
  • Fiscalist
  • Financial coach
  • Financial expert
  • Belastingconsulent
  • Business & tax advisor
  • Business consultant
  • Business analyst
  • Business controller
  • Business & workflow consultant
  • Medewerker FOD financiën
  • Ondernemer
  • Doorgroeien tot erkend accountant, boekhouder, fiscalist en/of belastingconsulent
  • Doorgroeien tot bedrijfsrevisor, na een schakelprogramma (1 jaar) en een master (1 jaar) via een universiteit

Dankzij je praktijkgerichte opleiding, ben je onmiddellijk inzetbaar en in één van de volgende organisaties:

  • boekhoud- en accountantskantoren, groot en klein
  • financiële afdelingen van (inter)nationale bedrijven en KMO's
  • financiële en administratieve afdelingen in de non-profitsector (zoals scholen, gemeenten, steden en OCMW)
  • ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen…
  • financiële instellingen: banken, verzekeringskantoren…
  • overheid: overheidsdiensten zoals de FOD financiën (fiscus)

Dit diploma is ook ideaal om je te vestigen als zelfstandig ondernemer. Voor het ingangsexamen van het ITAA bekom je na deze opleiding een heel pak vrijstellingen.

Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

  1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
  2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
  3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

 

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.