• stress.jpg

Studiedag: zorg begint bij jezelf

Een praktijkgerichte studiedag over het omgaan met stress, burn-out en agressie in de thuisverpleging aan VIVES Zuid

Als zorgverleners dragen we dagelijks zorg voor anderen, daarbij durven we echter onszelf al eens vergeten. Daarom staan wij op deze studiedag stil bij twee actuele thema’s binnen de thuiszorg: ‘Omgaan met agressie tegenover thuisverpleegkundigen ‘ en ‘Omgaan met stress en burn-out bij thuisverpleegkundigen’.

  • Omgaan met agressie tegenover thuisverpleegkundigen

Bijna alle verpleegkundigen hebben reeds in meerdere of mindere mate te maken gekregen met agressie van patiënten of hun omgeving. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit thema een ‘hot item’ is. Op onze studiedag belichten wij dit thema met verschillende gastsprekers. In de voormiddag leer je via interactieve colleges welke vormen van agressie er bestaan en hoe je je hiertegen kan wapenen. De sprekers maken hiervoor gebruik van ervaringen die de deelnemers zelf aanbrengen. In de namiddag wordt een praktische workshop georganiseerd waarin je zal leren hoe je moet omgaan met verschillende vormen van agressie, specifiek vanuit jouw rol als thuisverpleegkundige.

Geert Taghon - 'Loop naar de maan'

Geert Taghon studeerde af als opvoeder aan de Ipsoc te Kortrijk. Hij was 15 jaar werkzaam in De Korbeel te Kortrijk (kinder- en jeugdpsychiatrie) en werkte 10 jaar als coördinator in De Patio te Kortrijk (forensische jeugdpsychiatrie). Op heden is hij voltijds docent in de Hogeschool VIVES te Kortrijk binnen het domein Sociaal-Agogisch Werk. Daarnaast heeft hij vele jaren ervaring als freelance vormingswerker, vooral rond de thema’s ‘agressie’ en ‘conflicthantering'. Hij bouwde een expertise op in het werken met jongeren rond hun agressieregulatie problemen en heeft een privépraktijk.

Tijdens deze korte interactieve lezing staan we stil bij het verloop van frustratie-agressie. We zoomen in op het crisisontwikkelingsmodel en gaan op zoek naar enkele tips en tricks.

Mie Baert - 'Agressie van de ander, en ik dan?’

Mie Baert is master verpleegkunde en werkte 10 jaar als verpleegkundige in de thuiszorg in een middenkaderfunctie. Sinds 10 jaar geeft zij vormingen in thuiszorg, WZC’s en kindzorg rond uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast werkt ze als loopbaancoach, stress en burn-outcoach en natuurcoach.

In deze interactieve lezing proberen we agressie te bekijken vanuit een empathische houding en een antwoord te formuleren op volgende vragen: 'Wat heeft onze houding ermee te maken?', 'Ben je je bewust van je machtspositie als hulpverlener?', 'Is het mogelijk voor jou om begrip op te brengen voor die lastige patiënt, bewoner, cliënt en/of zijn lastige familie?'.

Pedro Fioen – ‘Omgaan met agressie bij hulpverlening aan huis’

Pedro Fioen werkt als leerlingenbegeleider in het secundair onderwijs en is gastdocent voor de opleiding 'Sociaal Werk' aan de Vives Hogeschool. Daarnaast is hij ook actief als lesgever in krav maga (een Israëlisch zelfverdedigingssysteem). 

In zijn workshop leer je verschillende situaties in te schatten en actie te ondernemen indien een situatie dreigt te ontaarden in geweld. Je leert gebruikmaken van zowel preventieve als curatieve tools om je eigen veiligheid en die van je collega's te waarborgen.

  • Omgaan met stress en burn-out bij thuisverpleegkundigen

Het takenpakket van de thuisverpleegkundige wordt almaar complexer en veeleisender. Meer en meer verplaatsen ook specialistische therapieën zich van het ziekenhuis naar de thuissituatie. Bovendien is er weinig ruimte voor jobcrafting en is de werkdruk torenhoog. Het is dan ook niet verwonderlijk dat thuisverpleegkundigen vaak stress rapporteren en algemeen hoog scoren op het aantal burn-outs binnen de sector. Onze gastsprekers luisteren naar jullie ervaringen met stress en burn-out en gaan, samen met jullie, aan de slag hiermee. Verder worden er strategieën aangeleerd om alarmsignalen snel te herkennen en deze preventief aan te pakken. 

Maarten De Gendt – ‘Opgebrand. Een ervaringsdeskundige getuigt.’

In 2012 stortte Maarten, die werkte als bedrijfsjournalist, in op zijn werk. Hij belandde in een burn-out. Als ervaringsdeskundige komt hij getuigen over zijn ervaringen aan de hand van zijn boek 'Opgebrand' waarin hij schrijft over zijn moeizame zoektocht naar rust, naar zichzelf en naar een manier om met het werk en het leven om te gaan.

Leen Ballieu

Leen Ballieu werkt als eerstelijnspsychologe en komt in deze praktijk vaak mensen tegen die last hebben van stress en burn-out. 

Zij volgde een therapieopleiding bij Korzybski; oplossingsgericht kortdurend werken. In haar lezing zal zij vertrekken vanuit wat het publiek bezig houdt en werken met de krachten waarover mensen zelf beschikken. 

Lieselot Maes - 'Hoe je van stress een krachtbron maakt’

Vanuit haar persoonlijke ervaring met burn-out is het de missie van Lieselot om mensen die ergens vastlopen in hun leven te helpen met het (her)ontdekken van zichzelf, van hun opties of van hun persoonlijke missie. Dankzij haar passie voor mensen, empathisch vermogen en haar professionaliteit zorgt ze voor een goed onderbouwde en zorgzame coaching.

In haar workshop zullen we stress ontdoen van het slechte imago en allerhande strategieën ontdekken die weinig moeite kosten, maar een grote impact hebben op onze veerkracht, balans en energie.

 

Bij je inschrijving maak je de keuze voor het thema dat het best aansluit bij je interesse. Op onze studiedag krijg je vervolgens verschillende interactieve lezingen en een workshop, specifiek gericht op het door jou gekozen thema en aangepast aan jouw werkveld.

Voor elke deelnemer wordt een attest van deelname voorzien.

Programma

  • 08u30 – 09u00: onthaal & verwelkoming
  • 09u00 – 10u15: interactieve lezingen
  • 10u15 – 10u45: pauze
  • 10u45 – 12u00: interactieve lezingen
  • 12u00 – 13u00: broodjeslunch
  • 13u00 – 16u00: workshops (inclusief 30 minuten pauze)
  • 16u00 – 16u30: afsluitingsmoment

Informatie over onze gastsprekers kan je binnenkort terugvinden op de evenementenpagina op Facebook en op de webpagina van Vives Navorming!

Doelgroep

Verpleegkundigen werkzaam in de thuiszorg, alle geïnteresseerde verpleegkundigen die werkzaam zijn binnen de eerstelijnszorg en verpleegkundestudenten.

Data

Eenmalige sessie op dinsdag 14 mei 2019 van 8u30 tot 16u30.

Prijs

90 euro (Inclusief infomap, dranken tijdens de pauzes en broodjesmaaltijd)
35 euro (Vives-studenten)

Locatie

Vives Innovation Center
Etiennesabbelaan 4
8500 Kortrijk

 
 
Deel dit via

Dinsdag 14 mei vanaf 8u30

Heb je vragen?Ik help je graag verder!Annelies De Langhemail mij