• stress.jpg

Studiedag: zorg begint bij jezelf

Een praktijkgerichte studiedag over het omgaan met stress, burn-out en agressie in de thuisverpleging aan VIVES Zuid

Als zorgverleners dragen we dagelijks zorg voor anderen, daarbij durven we echter onszelf al eens vergeten. Daarom staan wij op deze studiedag stil bij twee actuele thema’s binnen de thuiszorg: ‘Omgaan met agressie tegenover thuisverpleegkundigen ‘ en ‘Omgaan met stress en burn-out bij thuisverpleegkundigen’.

  • Omgaan met agressie tegenover thuisverpleegkundigen

Bijna alle verpleegkundigen hebben reeds in meerdere of mindere mate te maken gekregen met agressie van patiënten of hun omgeving. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit thema een ‘hot item’ is. Op onze studiedag belichten wij dit thema met verschillende gastsprekers. In de voormiddag leer je via interactieve colleges welke vormen van agressie er bestaan en hoe je je hiertegen kan wapenen. De sprekers maken hiervoor gebruik van ervaringen die de deelnemers zelf aanbrengen. In de namiddag wordt een praktische workshop georganiseerd waarin je zal leren hoe je moet omgaan met verschillende vormen van agressie, specifiek vanuit jouw rol als thuisverpleegkundige.

  • Omgaan met stress en burn-out bij thuisverpleegkundigen

Het takenpakket van de thuisverpleegkundige wordt almaar complexer en veeleisender. Meer en meer verplaatsen ook specialistische therapieën zich van het ziekenhuis naar de thuissituatie. Bovendien is er weinig ruimte voor jobcrafting en is de werkdruk torenhoog. Het is dan ook niet verwonderlijk dat thuisverpleegkundigen vaak stress rapporteren en algemeen hoog scoren op het aantal burn-outs binnen de sector. Onze gastsprekers luisteren naar jullie ervaringen met stress en burn-out en gaan, samen met jullie, aan de slag hiermee. Verder worden er strategieën aangeleerd om alarmsignalen snel te herkennen en deze preventief aan te pakken.

Bij je inschrijving maak je de keuze voor het thema dat het best aansluit bij je interesse. Op onze studiedag krijg je vervolgens verschillende interactieve lezingen en een workshop, specifiek gericht op het door jou gekozen thema en aangepast aan jouw werkveld.

Voor elke deelnemer wordt een attest van deelname voorzien.

Programma

  • 08u30 – 09u00: onthaal & verwelkoming
  • 09u00 – 10u15: interactieve lezingen
  • 10u15 – 10u45: pauze
  • 10u45 – 12u00: interactieve lezingen
  • 12u00 – 13u00: broodjeslunch
  • 13u00 – 16u00: workshops (inclusief 30 minuten pauze)
  • 16u00 – 16u30: afsluitingsmoment

Informatie over onze gastsprekers kan je binnenkort terugvinden op de evenementenpagina op Facebook en op de webpagina van Vives Navorming!

Doelgroep

Verpleegkundigen werkzaam in de thuiszorg, alle geïnteresseerde verpleegkundigen die werkzaam zijn binnen de eerstelijnszorg en verpleegkundestudenten.

Data

Eenmalige sessie op dinsdag 14 mei 2019 van 8u30 tot 16u30.

Prijs

90 euro (Inclusief infomap, dranken tijdens de pauzes en broodjesmaaltijd)
35 euro (Vives-studenten)

Locatie

Vives Innovation Center
Etiennesabbelaan 4
8500 Kortrijk

Deel dit via

Dinsdag 14 mei vanaf 8u30

Heb je vragen?Ik help je graag verder!Annelies De Langhemail mij