• sporten.png

Verantwoord sporten voor (sport)diëtisten

Verantwoord sporten voor (sport)diëtisten aan VIVES Noord

“Verantwoord sporten” biedt je de handvaten om zowel met de nodige theoretische bagage als praktische tips aan de slag te gaan. De studiedag zorgt ervoor dat je wetenschappelijk up-to-date bent door de fysiologische impact van beweging en sport te kaderen bij onder andere obesitas en diabetes.

Daarnaast wordt op een bevattelijke manier een overzicht aangeboden van recent gevoerd onderzoek naar een aantal specifieke voedingsstoffen in relatie tot fysieke activiteit. De studiedag voorziet ook de nodige ruimte om ervaringen van experten een plaats te geven. De bevindingen van sportdiëtisten met ruime expertise bieden input voor de eigen praktijk.

Programma

Ontvangst en registratie
08.30 - 9.00 u

Sportvoeding, de rol van de sportdiëtist – Casuïstiek – Gino Devriendt
09.00 - 10.30 u

In een eerste deel worden inleidende begrippen rond sportvoeding toegelicht met referenties vanuit de wetenschap. Daarna komen een aantal casussen aan bod waarbij het regelmatig wel eens kan fout lopen bij een sporter in de organisatie van zijn voeding t.o.v. doelstelling (cfr. daling lichaamsgewicht of opbouw spiermassa).

In een tweede deel wordt er wat dieper ingegaan op het gebruik van voedingssupplementen met aansluitend casuïstiek rond de zinvolheid van gebruik en wat de nadelige (of positieve effecten) kunnen zijn.  

Pauze met mogelijkheid tot soep
10.30 - 11.00 u

Verantwoord sporten bij obesitas en diabetes – Prof Dr Dominique Hansen
11.00 - 12.30 u

In de behandeling van obesitas en diabetes is sport en revalidatie essentieel, hoewel er nog steeds veel misverstanden bestaan over de juiste implementatie van deze interventies. In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de effectiviteit van deze interventies in obesitas en diabetes en wordt er uitgediept hoe deze patiënten reageren op een inspanningsprikkel. Uiteindelijk wordt er dan toegelicht welk sport- of revalidatievormen het meest effectief blijken te zijn, gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek.

Sportdiëtetiek in de praktijk – Karolien Rector  
12.30 - 13.30 u

In deze presentatie worden een aantal casussen doorgelicht uit de praktijk van Karolien Rector. De selectie is zo gekozen dat zowel ploegsporten, duursporten als krachtsporten aan bod komen. We analyseren de adviezen in verband met wedstrijdvoorbereiding, trainings- en rustperiodes. Ook jeugdsporters komen aan bod.

Middagpauze
13.30 - 14.30 u.

Eat smart - Recentste wetenschappelijke bevindingen omtrent voeding, beweging en het brein – Prof Dr Romain Meeusen
14.30 - 16.30 u.

Er is meer en meer evidence dat suggereert dat zowel voeding als levensstijl een belangrijke rol spelen bij het remmen van de ontwikkeling van leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen. Beweging wordt dan ook gepromoot als een preventief middel voor neurodegeneratieve ziektebeelden. Beweging zou een positief effectief hebben op cognitie en het zorgt voor een toename van de brain-derived neurotrophic factor (BDNF), een belangrijk neurotrofine dat een rol speelt bij de levensduur van neuronen. Verschillende voedingsstoffen worden daarnaast in kaart gebracht die een effect hebben op het cognitieve vermogen, zoals polyfenolen en flavonoïden. Prof Dr Romain Meeusen zal dan ook de laatste stand van zaken toelichten omtrent het wetenschappelijk onderzoek dat gevoerd wordt en de bewegings- en voedingsfactoren die een potentieel effect hebben op het functioneren van het brein verduidelijken.

Doelgroep

De studiedag gaat uit van de opleiding voedings- en dieetkunde van de hogeschool VIVES Brugge en wenst in eerste instantie de doelgroep van sportdiëtisten, diëtisten, bewegingscoachen en health coaches. De navorming wordt natuurlijk ook opengesteld voor andere (para)medici en geïnteresseerden.

Certificering

Attest van deelname

Data

Start op donderdag 28 september 2017 om 9u tot 16u30

Prijs

95 euro (inclusief syllabus, drank, soep en lunch)
40 euro studententarief

Docenten

Gino Devriendt is bachelor in de voedings- en dieetkunde en heeft een bijkomende opleiding sportdiëtetiek genoten in Nederland. Hij is professioneel actief als teamleider van het diëtistenteam AZ Delta (Roeselare-Menen) en als sportdiëtist in het UZ Gent verbonden aan het centrum voor sportgeneeskunde. Hij begeleidt de sporters van Club Brugge KV, KAA Gent, Knack Volley Roeselare en Belgian Red Flames. Ook binnen zijn privépraktijk coacht hij een grote verscheidenheid aan sporters.

Prof Dr Dominique Hansen is universitair hoofddocent in de 'revalidatie van inwendige ziekten' aan de universiteit Hasselt, bestuurslid in de 'cardiac rehabilitation nucleus' van de Europan Association for Preventive Cardiology en ook coördinator klinisch onderzoek in de cardiologie aan het Jessa ziekenhuis te Hasselt.

Karolien Rector is bachelor in de voedings- en dieetkunde en heeft zich gespecialiseerd op het domein van sport door het vervolledigen van de opleiding sportdiëtetiek in HAN Nijmegen en het behalen van het diploma in Sports Nutrition, IOC, Sportsoracle. Als sportdiëtist begeleidt zij verschillende clubs: KRC Genk, Beobank-Corendon en Kim Clijsters Academy. Daarnaast adviseert zij sporters in GRIT (Leuven), Groep Sam (Bree) en Motion to Balance (Genk).

Prof Dr Romain Meeusen is hoofd van onderzoeksgroep Humane Fysiologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn onderzoeksactiviteiten focussen zich op “Exercise and the Brain in Health & Disease”, waarbij de invloed van neurotransmitters op het prestatievermogen en training worden bestudeerd. Het recente werk van prof Meeusen spitst zich toe op thermoregulatie, neurogenese en voeding bij ziekte en gezondheid. Hij doceert inspanningsfysiologie, training en coaching en sportfysiotherapie. Prof Dr Meeusen publiceerde ongeveer 550 artikelen en hoofdstukken in peer-reviewed tijdschriften, 21 boeken over sportfysiotherapie en hij verzorgde reeds meer dan 900 lezingen op zowel nationale als internationale congressen. Hij zat in het bestuur van de European College of Sports Science (2000-2013) en was ook bestuurslid van de American College of Sports Medicine (2010-2013). Momenteel is hij directeur van het labo voor inspanning en topsport van de Vrije Universiteit Brussel, waar hij samenwerkt met topatleten. Daarnaast verleent hij wetenschappelijk advies aan het “Lotto Cycling Institute” (Lotto-Soudal wielerteam).

Contactpersoon

Annelies Reynaert - opleidingscoördinator navorming voedings- en dieetkunde - [email protected]

Inschrijvingen

Inschrijven kan tot en met 7 september 2017. Na ontvangst van je inschrijvingsformulier krijg je een bevestiging  en een factuur per post toegestuurd. 
Gelieve per e-mail te annuleren als je niet aanwezig kan zijn - [email protected]
Annuleren gebeurt conform de annuleringsvoorwaarden die op de website gepubliceerd zijn. 
De organisatie behoudt zich het voorrecht de opleiding niet te laten doorgaan bij onvoldoende inschrijvingen.

Deel dit via

Start op don 28/09/2017 om 9u

€ 95
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Heidi Descheemaecker+32 50 30 51 93
mail mij