• vivesvpk.jpg

Topicdag leidinggevende 2.0

Topicdag leidinggevende 2.0 door de banana zorgmanagement aan VIVES Zuid

De laatste jaren werken leidinggevenden en hun teams constant onder druk van continue verandering. Informatisering, personeelstekort, verandering van de opleiding en vergrijzing van de bevolking/personeel maken de uitdagingen voor de leidinggevende nog groter. Medewerkers worden strenger beoordeeld op hun functioneren, patiënten eisen hun rechten op en er moet veel meer gedaan worden met minder mensen ...

Men kan zich dan de vraag dan stellen wat moet een toekomstig  leidinggevende in de zorg doen, kunnen en zijn om  op een succesvolle manier het hoofd te bieden aan al deze uitdagingen. Met deze topicdag hopen we u hierop een eerste aanzet tot antwoord te kunnen geven!

Programma

08u30 - Onthaal en koffie
09u00 - Steven De Smet: Zorg #leiding in het digitale tijdperk
09u45 - Hoofdverpleegkundige Kristoff Colman ASZ Aalst
10u30 - Pauze
10u50 - Gastspreker
11u40 - Debat met Steven De Smet, Kristoff Colman en gastspreker
12u30 - Lunch
13u30 - Jos Borremans: leidinggeven in de VUCA–wereld
14u15 - Annelies Uytterhaegen: Sociale media vs. privacy
15u00 - Pauze
15u30 - Caroline Geirnaert: Focus vs. Ontspanning
16u15 - Evaluatie, attest ophalen ...

Sprekers

Steven De Smet

Hoofdcommissaris Politie Gent, kabinetschef van de wnd. Gouverneur Oost-Vlaanderen doch beter gekend als ‘De Flik’.  “Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat onze samenleving er vandaag structureel anders uitziet dan pakweg 25 jaar geleden – een onbekommerd verleden zonder internet, mails en gsm’s. Maar terwijl de menselijke cultuur zich aanpast aan de realiteit van een digitale (werk)omgeving, blijft het gros van de (overheids)bedrijven elke verandering of bijstelling uitstellen.

Het is nochtans niet meer mogelijk om de problemen van vandaag op te lossen met de structuren en methodes van gisteren. De bedrijfsorganisatie en aanpak van het industriële tijdperk heeft zijn houdbaarheidsdatum bereikt.” Tijdens zijn uiteenzetting tracht ‘De Flik’ ideeën aan te reiken zodat we ‘samen’ kunnen bouwen aan een haalbaar alternatief voor ons huidig (digitaal) tijdperk.

Kristoff Colman

Hoofdverpleegkundige ASZ Aalst dienst spoedopname. De zorgsector is een sector die al lange tijd snel groeit. Door onder andere digitalisering, vernieuwing van de opleiding heeft men steeds meer nood aan nieuwe en gekwalificeerde werkkrachten. Tijdens zijn uiteenzetting probeert ‘de hoofdverpleegkundige’  ideeën aan te reiken hoe leidinggevenden om kunnen gaan met weerstand, motiveren van een team en zijn kijk als leidinggevende doorheen de afgelopen jaren.

Caroline Geirnaert

Professioneel  opgeleide  stress- en burn out coach, en lichaamstherapeute heeft jarenlang ervaring in haar vak. In onze huidige maatschappij is allerhande informatie nooit zo toegankelijk geweest. We zijn gewoon om “24/24u “ in vooral digitale verbinding te zijn met elkaar. Men zou denken dat dit de communicatie ten goede komt, doch niks is minder waar. Een gewoon gesprek met elkaar voeren, is bijna een uitzondering geworden want we hebben het allemaal zo druk.  Wij passen ons met een supersonische snelheid aan, en ervaren ondertussen dat het leven aan ons voorbijgaat.

We kampen met moeilijkheden om onze focus te houden op essentiële zaken zoals bijv. echt luisteren naar elkaar, écht communiceren met elkaar en de tijd te nemen om te ontspannen, en ja ook tijdens onze job is het nodig op een efficiënte manier onze batterij op te laden. Daarnaast stijgen stress- en burn out klachten: kortom onze fysieke en mentale gezondheid staat op 5 voor 12. Caroline reikt tijdens haar uiteenzetting  direct toepasbare en eenvoudige handvaten aan om deze issues aan te pakken en meteen toe te passen in het persoonlijke én het professionele leven. Voor haar geldt de kracht van eenvoud in deze boeiende én complexe wereld.

Jos Borremans

33 jaar ontwikkelingscoach in Volvo Car Gent (tot eind 2019) is een motiverend spreker met aandacht voor leiderschap, cultuur, diversiteit en verandering. Hij is  auteur van het boek Coaching. Hoe? Zo! Het comfort dat een stabiele omgeving ons geeft, ligt al een tijdje achter ons. Vandaag is zelfs verandering een understatement. Veel zekerheden zijn verdwenen en dat doet wel wat met een mens. Hoe gaan we in zo een wereld verder in ons leven, op ons werk? Hier komt leiderschap om het hoekje kijken. Een juist leiderschap zou een groot verschil kunnen maken in perspectief, goed gevoel en voortgang. Maar welke is deze dan voor hectische tijden? En he kan ik ,als leidinggevende of als mens,  daar een constructieve rol in spelen?

Annelies Uytterhaegen

Advocate en docent hogeschool VIVES,  kan rekenen op een jarenlange ervaring in het arbeidsrecht en het sociale zekerheidsrecht. Een ontslag omwille van sociale media is op zich   niet nieuw. Alleen in haar advocatenpraktijk komt meester Uytterhaegen elk jaar een dertigtal casussen tegen, waarvan ze een groot deel in der minne kan regelen. Maar meestal gaat het om werknemers die informatie op sociale media zetten die beledigend kunnen zijn voor hun collega's of werkgever, of van racistische aard is. Met haar uiteenzetting neemt ze u dan ook mee in de wondere wereld van GDPR vs. Sociale media.

Prijs

€ 90 - hele dag
€ 35 - VIVES-studenten

Een goedkeuringsaanvraag voor het functiecomplement voor deze dag werd aangevraagd. Wilt u deze studiedag hiervoor gebruiken, vermeld dan zeker uw geboortedatum en rijksregisternummer in het veld opmerkingen.

Deel dit via

Donderdag 30 januari 2020
vanaf 9u

€ 90
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Annelies De Langhemail mij