• operatie.png

Rol van de zelfstandige diëtist bij follow-up na bariatrische chirurgie

Bariatrische heelkunde: het traject in AZ Sint-Jan Brugge - Rol van de zelfstandige diëtist bij follow-up na bariatrische chirurgie aan VIVES Noord

In samenwerking met het team Obesitaschirurgie van het AZ Sint-Jan in Brugge organiseert de opleiding voedings- en dieetkunde VIVES de studiedag die zich specifiek richt naar de zelfstandige diëtist. Het Centrum voor Obesitaschirurgie staat onder leiding van Dr. Bruno Dillemans en is wereldbekend door de opgebouwde expertise rond obesitaschirurgie. Het team streeft er dan ook naar om de multidisciplinaire begeleiding van patiënten steeds verder te perfectioneren.

Er wordt opgemerkt dat de vereiste follow-up bij de zelfstandige diëtist na bariatrische chirurgie soms matig verloopt omwille van het beperkte inzicht omtrent de chirurgische ingrepen, psychologische impact en de endocriene veranderingen. Daarnaast is de zelfstandig diëtist vaak niet bekend met de geformuleerde adviezen van de diëtisten obesitaschirurgie. Deze studiedag wil hierop inspelen en biedt een unieke inkijk op het ganse traject dat patiënten doorlopen in het AZ Sint-Jan in Brugge, zowel pre- als postoperatief.

Tijdens de studiedag worden praktijkgerichte adviezen gedeeld die ook in een bijhorend naslagwerk te raadplegen zijn.

 • Ontvangst en registratie - 09u00 - 09u30
   
 • Inleiding en wetgeving rond bariatrische heelkunde - 09u30 - 09u45
  Student voedings- en dieetkunde Justien Huys
   
 • Rol diëtist: preoperatief beleid - 09u45 - 10u45
  Diëtisten Julie Goussey en Sanne Hennebel
  De procedure bij het instappen van een bariatrische ingreep begint bij een intakeconsult met een controle van gewicht, lengte en BMI en een bepaling van het type eter. Daarenboven wordt tijdens het vervolgconsult een analyse van het voedingspatroon gemaakt en het proteïnedieet geadviseerd ter voorbereiding van de effectieve ingreep.
   
 • Pauze met mogelijkheid tot soep- 10u45 - 11u15
   
 • Endocrinologisch nazicht en opvolging - 11u15 - 12u15
  Dr. Taes
  De endocrinoloog maakt deel uit van het multidisciplinaire team. Preoperatief onderzoekt hij/zij de kandidaten voor bariatrische chirurgie op metabole en endocrinologische afwijkingen door middel van laboanalyses. Bij afwijkingen wordt een behandeling voorgesteld voor schildklieraandoeningen, diabetes mellitus, bijnierproblemen of hypertensie. Postoperatief volgt de endocrinoloog de gewichtsafname op. Nazicht en behandeling van nutritionele tekorten, evenals behandeling van diabetes mellitus, lipiden en botproblemen worden door de endocrinoloog gevolgd.
   
 • Psychologie – Psycholoog - 12u15 - 13u15
  Dhr. Stefaan Decorte
   
 • Middagpauze- 13u30 - 14u30
   
 • Bariatrische chirurgie: verleden, heden en toekomst - 14u30 - 16u00
  Dr. Devroe
  In de obesitaschirurgie, ook wel bariatrische chirurgie genoemd, bestaan er verschillende chirurgische technieken. Welk type operatie voor wie het best geschikt is, wordt bepaald door de obesitaschirurg aan de hand van voorafgaande intakegesprekken. Tijdens de voordracht worden de verschillende soorten ingrepen uit de doeken gedaan.
   
 • Rol diëtist: postoperatief beleid - 16u00 - 17u30
  Diëtisten Julie Goussey, Sanne Hennebel en Eva Lauwers
  Postoperatief krijgt de patiënt de correcte opstartrichtlijnen van de voeding. Na de opstartrichtlijnen wordt de patiënt geadviseerd zich verder te laten opvolgen bij een (zelfstandig) diëtist waarbij de algemene richtlijnen voor in de toekomst en veelvoorkomende klachten worden weergegeven.

Doelgroep

De studiedag is gericht naar zelfstandige diëtisten over heel België. Het team Obesitaschirurgie wenst de follow-up van de patiënt na de ingreep te optimaliseren. Het is belangrijk dat de patiënt in zijn thuisomgeving goed opgevolgd wordt. De contactgegevens van de deelnemers van de studiedag worden vervolgens aan het team Obesitaschirurgie bezorgd, zodat er gericht kan doorverwezen worden naar een zelfstandige diëtist die woont in de buurt van de patiënt.

Certificering

Attest van deelname

Data

Eenmalige sessie op 23 april 2018 van 9u30 tot 17u30

Prijs

€ 95 (inclusief hand-outs van presentaties en bijhorend naslagwerk onder de vorm van brochure, drank, soep en lunch)
€ 40 studententarief Vives-studenten  (mits doorsturen kopie studentenkaart naar [email protected])

Docent(en)

Leden van het multidisciplinaire team Obesitaschirurgie AZ Sint-Jan Brugge

Inschrijven

Inschrijven kan tot en met 3 april 2018. Na ontvangst van je inschrijvingsformulier krijg je een bevestiging en een factuur per post toegestuurd. De factuur geldt als inschrijvingsbewijs.

Annulatie
Gelieve per e-mail te annuleren als je niet aanwezig kan zijn. [email protected]. Annuleren gebeurt conform de annuleringsvoorwaarden die op de website gepubliceerd zijn. De organisatie behoudt zich het voorrecht de opleiding niet te laten doorgaan bij onvoldoende inschrijvingen.

Deel dit via

Maandag 23 april, start vanaf 9u

Heb je vragen?Ik help je graag verder!Heidi Descheemaecker+32 50 30 51 93
mail mij