• baarmoederhalskanker-menopauze.jpg

Postgraduaat menopauzeconsulent

Postgraduaat menopauzeconsulent aan VIVES Zuid

In de opleiding menopauzeconsulent kan je je bekwamen in de professionele begeleiding van vrouw in de menopauze. Van een menopauzeconsulente wordt verwacht dat zij of hij in staat is om vrouwen in de menopauze professioneel te begeleiden. Dit vraagt een diepgaande kennis en een grondig inzicht in de fysiologie en de pathologie van de menopauze. De menopauze is een normaal fysiologisch proces waarbij 60% van de vrouwen klachten ondervinden (Depypere, 2008). 

Maar er zijn ook vrouwen die door een dysfunctie of een chirurgische ingreep vervroegd in de menopauze komen. Daarnaast kunnen hormonale behandelingen bij diverse vormen van kanker vrouwen vervroegd in de menopauze brengen. Preventie en voorlichting over voeding en lifestyle vormen een belangrijk onderdeel van het programma, naast verschillende communicatietechnieken en coachingsvaardigheden, om zo de vrouw in de menopauze haar weg te helpen vinden in deze nieuwe levensfase.  Daarnaast krijg je informatie over juridische aspecten en over de marketing bij het starten van een eigen praktijk. Ten slotte leer je ook samenwerken met andere disciplines.

Didactisch concept

Bijna alle docenten zijn artsen – specialisten, verpleegkundigen, vroedkundigen, menopauzeconsulenten of experten die werken binnen een setting van menopauzale vrouwen. Als gastdocent hebben al deze artsen, verpleegkundigen, vroedkundigen en menopauzeconsulenten en andere experten een reële ervaring in het verstrekken van onderwijs aan volwassenen. Er is ook een krachtige samenwerking met het werkveld.
Het klassikaal onderwijs beperkt zich tot 21 lesdagen, meestal 3 dagen per maand, opeenvolgend een donderdag, vrijdag en zaterdag. Dit  impliceert dat de cursist op een actieve manier de leerstof verwerkt.

Opleidingsduur

De opleiding omvat in totaal 20 studiepunten en loopt van begin oktober 2016 tot eind juni 2017.

Certificering

Wie slaagt voor 20 studiepunten behaalt een postgraduaat met getuigschrift. Volg je afzonderlijke cursusdagen, dan ontvang je een bijscholingsattest.

Doelgroep

Bachelors in de verpleegkunde, bachelors in de vroedkunde of andere bachelors en masters in het brede domein van de gezondheidszorg. Wie een ander diploma heeft kan toegelaten worden na een intakegesprek.

Programma

De opleiding omvat theoretisch onderwijs en klinisch onderwijs (stage).

Twee dagen stage in UZ Gent borstkliniek, menopauzekliniek, dienst mammografie en botdensitometrie. Een dag stage in Nederland bij een menopauzeconsulent en een dag stage in de menopoli van Hogeschool VIVES campus Kortrijk

Data

  • 12, 13 & 14 oktober 2017

  • 16 & 17 november 2017

  • 7, 8 & 9 december 2017

  • 18, 19 & 20 januari 2018

  • 22 & 23 februari 2018

  • 15, 16 & 17 maart 2018

  • 26 & 27 april 2018

  • 24 & 25 mei 2018

  • 8 juni 2018

Inhoud

Communicatieve- en coachingsvaardigheden (3 stpn)
Fysiologische & pathologische menopauze (4 stpn)
Gezondheidspromotie (3 stpn)
Behandelmethoden & leefstijl (3 stpn)
Diagnostisch en therapeutisch redeneren (4 stpn)
Klinisch onderwijs: stage (3 stpn)

Prijs

Voor het volledige postgraduaat betaal je 1.800 euro.
De opleiding is erkend in het kader van betaald educatief verlof

Deel dit via

Start op donderdag 12 oktober 2017 om 9u.

€ 1.800
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Annelies De Langhe+32 56 26 41 10
mail mij
Ontvang de brochure