• ziekenhuis.jpg

Studiedag de (on)macht van de leidinggevende

Studiedag rond leidinggeven aan VIVES Zuid

In onze moderne maatschappij komt er steeds meer op ons af. Hoe plaatsen we leidinggeven in deze veranderende wereld? Vaak balanceren leidinggevenden tussen macht en onmacht. Met deze studiedag willen we sprekers en de deelnemers aan het woord laten op een interactieve manier. Dit met thema’s zoals zelfzorg, omgaan met verandering, …

Doelgroep

Leidinggevenden - werknemers in de zorg - geïnteresseerde studenten & docenten.

Certificering

Attest van deelname.

Datum

Eenmalige sessie op 31/01/2019 van 8.30u tot 16.30u.

Prijs

€ 90 (incl. syllabus, koffie & lunch)
€ 40 halve dag (excl. lunch, incl. syllabus & koffie)
€ 35 VIVES-studenten

Programma

 • 8.30u – 09u00 - Onthaal
 • 09u00 – 10u30
  Feedback als verbindende communicatie
  Joke Moerkerke (Medewerker personeel & organisatie, AZ Delta) In deze workshop worden de basisprincipes van verbindende communicatie toegelicht. Dit model helpt je op weg om duidelijkheid te krijgen wat je zelf belangrijk vindt en dit over te brengen naar de andere. Het leert je ook om empathisch te luisteren naar anderen en begrijpen wat de andere nodig heeft. Het model van verbindende communicatie kan in elke communicatievorm worden toegepast, in deze kennismaking passen we het toe op het geven van feedback.
 • Koffiepauze is voorzien in de voormiddag
 • 11u00 – 12u00
 • 10 jaar hoofd, 10 levenslessen
  Stijn De Leener (Hoofdverpleegkundige, AZ Sint-Jan, Brugge)
  Hoofdverpleegkundige ben je niet. Je wordt het. Het is geen makkelijke tocht. Ze is eenzaam, bochtig, steil, lastig, vermoeiend, … Maar ze is ook inspirerend, leerrijk, verrijkend, … Gedurende de voorbije 10 jaar als hoofdverpleegkundige heb ik veel geleerd. Vaak door scha en schande. Meestal door vallen en opstaan. Maar omgeven door collega’s, teamleden en boeken vol wijze raad, heb ik mijn weg gevonden. Ik wil jullie mijn levenslessen delen. Mijn successen en valkuilen. Zodat ze voor jullie een inspiratiebron mogen zijn in jullie verdere toekomst.
 • 12u00 – 13u00 - Lunch
 • 13u00 – 14u30 - Keuzeworkshop 1 – 2 of 3
 • Koffiepauze is voorzien in de namiddag
 • 15u00 – 16u30 - Keuze workshop 1, 2 of 3
 • 16u30 - Einde

Deelnemers kunnen een keuze maken uit volgende workshops (1, 2 of 3) voor de namiddag:

Workshop 1 - Verandermanagement: werkelijkheid of illusie?
Ilse Dejonge (Beleidsmedewerker vzw Vesta)

Kunnen we als leidinggevende werkelijk veranderingen managen? Of kunnen we ervoor zorgen dat dit vanzelf gebeurt? Worden we écht zo moe van veranderingen? Of kan veranderen ook een uitdaging zijn? En wat met al die weerstand bij verandering? Of is ook dat een illusie?

Workshop 2 - Hoe kunt u (on)macht gebruiken in uw team?
Els Vanhoven (HR Leaderschip development, AZ Groeninge)

Als leidinggevende heb je de macht en de rol om te ‘sturen: doelen te bepalen, richting uit te zetten, duidelijk te zijn.
In deze workshop gaan we met dit ‘sturen’ aan de slag:

 • Hoe (on)duidelijk zijn we als we sturen ?
 • Hoe vrijblijvend laten we het opnemen van de opdracht vervolgens ?
 • Hoe zorgen we er dan nog voor dat de opdracht naar verwachting ingevuld wordt, zonder alles voor te kauwen ?

De workshop wordt interactief, met een mix van oefenen, discussie en kapstokken.

Workshop 3 - Workshop: ethisch leiderschap in de zorg
Linus Vanlaere, (zorgethicus en docent ethiek verbonden aan VIVES)

Middelmatigheid (vanuit onmacht): een must voor leidinggevenden’
In deze workshop argumenteren we dat mooie woorden alleen worden waargemaakt als we het
voortdurende streven naar betere zorg durven relativeren. Door te aanvaarden dat ook zorgdragers kwetsbaar zijn, dat hun zorg in gebreke blijft en dat ze zorg verlenen in organisaties die altijd in gebreke blijven, komt er ruimte in het systeem voor betere zorg. Deze stelling – een paradox op zichzelf – bouwen we verder uit. We pleiten voor het creëren van ruimte voor middelmatigheid in het zorgsysteem zelf, wat betekent: ruimte voor bezonnenheid, voor nederigheid, voor mildheid, voor lankmoedigheid en voor kleine goedheid.

Inschrijven

Inschrijven kan tot 25/01/2019 !

Opgelet: Gelieve uw voorkeur workshops te vermelden bij inschrijving in het veld opmerkingen

Inschrijven kan voor een halve of volledige dag. Bij inschrijven vermelden welke keuzetopics u gaat bijwonen in de voormiddag en/of namiddag

VIVES-STUDENTEN: Een student dient zich online in te schrijven via www.vives.be/bijscholen en moet op de vormingsdag zelf zijn studenten kaart kunnen voorleggen.

ANNULATIE

Annuleren gebeurt conform de annuleringsvoorwaarden die op de website gepubliceerd zijn. De organisatie behoudt zich het recht voor de navorming af te gelasten indien onvoldoende interesse. Deelnemers die reeds ingeschreven zijn, worden verwittigd via mail en krijgen gestorte gelden terug. De organisatie is niet verantwoordelijk voor elk geval van overmacht, zoals stakingen, ongevallen, files, ziekte of andere onvoorziene omstandigheden waardoor spreker en/of deelnemers niet of laattijdig op de afspraak zijn.

Deel dit via

Donderdag 31/01/2019 vanaf 8u30

Heb je vragen?Ik help je graag verder!Annelies De Langhemail mij