• dagkost.png

Dagelijkse kost 65+ - Recente inzichten over voeding bij ouderen: theorie en praktijk

Dagelijkse kost 65+ - Recente inzichten over voeding bij ouderen: theorie en praktijk aan VIVES Zuid

Ze hebben nood aan verrijkte voeding, want met hun dagelijkse kost komen ze er niet.
Ondervoeding is een groot probleem bij senioren. Bij opname in het ziekenhuis of een woonzorgcentrum vertoont 1 op 2 senioren tekenen van ondervoeding en uitdroging. Meer dan één op de drie 65-plussers die nog thuis wonen, zijn ondervoed of lopen een groot risico op ondervoeding.

Naarmate men ouder wordt, vermindert het smaak- en reukvermogen en bijgevolg ook de eetlust waardoor men kleinere porties eet.  De energiebehoefte daalt, maar toch heeft men evenveel nood aan bepaalde nutriënten als jongvolwassenen. Als men niet genoeg eet, krijgt men te weinig voedingsstoffen binnen. Hierdoor vermindert de spiermassa en wordt men minder mobiel.

De oplossing? Tijdens deze 4 daagse opleiding bespreken we de veranderingen in het voedingspatroon bij ouderen. 

Naast een theoretisch kader over gezonde voeding bij ouderen staan wij tevens stil bij praktische toepassingen. We testen het reuk- en smaakvermogen en gaan in de keuken aan de slag om op een eenvoudige manier maaltijden aan te passen of te verrijken en laten je kennis maken met producten die nu reeds of binnenkort op de markt verkrijgbaar zijn.

In eerste instantie wordt gekeken naar mogelijke aanpassingen van het bestaande voedingspatroon. Wanneer aanpassingen van het bestaande voedingspatroon ontoereikend zijn kan overgeschakeld worden  naar intraveneuse of totaal parenterale voeding.  De specifieke aandachtspunten hierover komen ook aan bod.

Didactische aanpak

De cursus brengt een mengeling van theorie en praktijk.
Naast een aantal theoretische concepten over gezonde voeding en aandachtspunten bij ouderen houden wij een aantal praktische (kook)workshops.  Deze gaan onder andere door in het Huis van de Voeding, tevens gevestigd in Roeselare.
U maakt ook kennis met producten die nu of binnenkort op de markt verkrijgbaar (zullen) zijn.

Inhoud

Volgende thema’s komen aan bod:

  • Gezonde voeding bij ouderen : aan welke voorwaarden moet worden voldaan?
  • Screenings- en assessment instrumenten
  • Dysfagie
  • Voedingsindustrie : goede praktijken.
  • Kooksessie : smaak gestuurde maaltijden
  • Ondervoeding bij ouderen
  • Sondevoeding en parenterale voeding
  • Ambiance model
  • Smaak en geur bij ouderen
  • Fingerfood : praktijk

Praktische informatie

Data

  • Donderdag 22 maart 2018
  • Donderdag 19 april 2018
  • Donderdag 3 mei 2018
  • Donderdag 17 mei 2018

Lesgevers

  • Lien Van den Broeck
  • Michèle Desmet
  • Ellen Schutyser
  • Dorine Sabbe
  • Yves Poignie
  • Luc Van Belle
  • Frederik Driessens

Doelgroep

Professionals werkzaam in de gezondheidszorg (zowel thuiszorg, woonzorgcentra, ziekenhuis, zelfstandige diëtisten,….) die meer willen weten over recente wetenschappelijke inzichten en toepassingen rond gezonde voeding bij ouderen.

Kostprijs

Volledig programma: 320 euro
Inclusief koffiepauzes, proefsessies (fingerfood, aangepaste voeding) en syllabus. ’s Middags wordt een broodjesmaaltijd geserveerd.

Inschrijven

Om een optimale interactie zowel tijdens theorie en praktijk te bekomen worden maximaal 20 deelnemers toegelaten.
U kan tot 20 maart 2018 inschrijven.
Na uw inschrijving krijgt u een bevestiging en een factuur.
Met uw inschrijving verklaart u uw akkoord met de inschrijvings-, annulerings- en betalingsvoorwaarden zoals vermeld op de website.

Attest

U ontvangt na deelname een aanwezigheidsattest.

Annulering

U kunt per e-mail annuleren indien u niet aanwezig kunt zijn bij [email protected]

De organisatie kan beslissen de opleiding niet te laten plaatsvinden bij onvoldoende inschrijvingen.
Er werd betaald educatief verlof aangevraagd voor 32 uren opleiding.
De organisatie kan beslissen de opleiding niet te laten plaatsvinden bij onvoldoende inschrijvingen.

Deel dit via
Max. 20 deelnemers !

Start op donderdag 22 maart 2018

€ 320 - Volledig programma
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Sylvie Demeulemeestere+32 51 23 23 30
mail mij
Ontvang de brochure