• lagereschool.png

Breuken zetten de wereld op zijn kop

Breuken zetten de wereld op zijn kop aan VIVES Noord

Elke rekenformule vertelt het verhaal van een verandering in hoeveelheden. En we rekenen wanneer we het resultaat van die verandering kunnen voorspellen. Dat is al lang een belangrijke rode draad door mijn werk. Het was een hele uitdaging om dit statement waar te maken voor de breukenwereld. Hoe vertel je een kind dat er achter 2/9 + 1/3 een echte realiteit schuilgaat?

Een tweede rode draad is het werken volgens een driestappenplan: eerst inzicht, direct aansluitend dit inzicht consolideren in een speelse oefenfase en vervolgens zo ver mogelijk evolueren naar automatisering. Ook hiervoor stelden breuken ons voor een pittige opdracht. Hoe krijg je het oefenen speels?

Binnen deze studiedag spannen we de een volledige boog. We vertrekken bij het begrijpen van de hoeveelheid die een breuk aanduidt. Verder verkennen we diverse vaardigheden zoals vereenvoudigen, gelijknamig maken en vergelijken. Natuurlijk komen ook de bewerkingen aan bod en we eindigen met het verhoudingsdenken en de link met kommagetallen en procenten.

Voor ieder item bespreken we heel concreet op welke wijze u een rekenzwak kind kan helpen om dit alles te begrijpen. Uiteraard zien we ook voor ieder item speelse oefenvormen. En een kind hoeft niet rekenzwak te zijn om van deze spellen te genieten!

Doelgroep

Gericht op het werken met rekenzwakke kinderen. Toegankelijk voor logopedisten, studenten logopedie, zorgleerkrachten 2e en 3e graad basisonderwijs, leerkrachten 4e klas en 3e graad, leerkrachten B-stroom.

Certificering

Attest van deelname

Data

Eenmalige sessie op vrijdag 27 maart 2020 van 09.00 tot 16.30 uur

De studiedag start stipt om 09.00u.  Kom tijdig in functie van het vinden van een eventuele parkeerplaats.

Prijs

100 euro (inclusief syllabus, koffie en/of frisdrank en warme maaltijd)

Studenten VIVES 50 euro (na inschrijven kopie studentenkaart mailen naar [email protected])

Docent

Hilde Heuninck heeft zich als logopediste reeds meer dan 25 jaar toegelegd op het begeleiden van kinderen met ernstige rekenmoeilijkheden. Zij schreef in de voorbije jaren de praktijkboeken van de rekenwereld tot 20, 100 en 1000 en het praktijkboek metend rekenen. Ook het breukenlaboratorium en diverse Mathellispellen zijn van haar hand. Recent heeft ze zich ook verdiept in de begeleiding van jongeren met rekenproblemen in de hogere klassen: leerjaar 6 en eerste jaren van het secundair onderwijs.

Inschrijven

Inschrijven kan tot zaterdag14 maart 2020 online.
Na ontvangst van je inschrijvingsformulier krijg je een bevestiging op je mail.
Een factuur wordt toegestuurd.

VIVES-studenten

Een VIVES student dient zich online in te schrijven via www.vives.be/bijscholen en moet op hetzelfde moment afzonderlijk een kopie van z’n studentenkaart doormailen naar [email protected]

Annulatie
Gelieve per e-mail te annuleren als je niet aanwezig kan zijn.
[email protected]
Annuleren gebeurt conform de annuleringsvoorwaarden die op de website gepubliceerd zijn.

De organisatie behoudt zich het recht voor de navorming af te gelasten indien onvoldoende interesse. Deelnemers die reeds ingeschreven zijn, worden verwittigd via mail en krijgen gestorte gelden terug. De organisatie is niet verantwoordelijk voor elk geval van overmacht, zoals stakingen, ongevallen, files, ziekte of andere onvoorziene omstandigheden waardoor spreker en/of deelnemers niet of laattijdig op de afspraak zijn.

Deel dit via

Vrijdag 27 maart 2020 vanaf 9u.

€ 100
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Rudy Vandevoordemail mij