• ipadschool.png

Apps voor kinderen met een communicatieve beperking

Apps voor kinderen met een communicatieve beperking aan VIVES Noord i.s.m. Modem, Expertnetwerk Ondersteunde Communicatie

Een tablet is een aantrekkelijk en relatief goedkoop hulpmiddel dat reeds vaak wordt ingezet ter ondersteuning van de communicatie. Er zijn intussen veel apps ontwikkeld voor kinderen met een communicatieve beperking, maar weten we ook voldoende op welke manier we deze apps moeten introduceren en aanleren bij kinderen? En welke apps zijn wel of net iets minder geschikt?

Tijdens deze studiedag willen we professionals die apps inzetten ter ondersteuning van de communicatie bij kinderen met een communicatieve beperking wegwijs maken in het aanbod en hen de meest recente basisprincipes aanreiken.  

Programma

app SPEAKall
DEEL 1: 9u – 11u

SPEAKall! is een app die recent ontwikkeld werd aan de University of Central Florida, met oog op kinderen met autisme. De opleiding logopedie/audiologie en de opleiding ergotherapie binnen VIVES hebben de mogelijkheden van deze nieuwe app verkend in samenwerking met Het Noordveld, een basisschool voor buitengewoon kleuter en lager onderwijs. We stellen jullie graag onze ervaringen voor.

PAUZE: 11u – 11u30
 

Communicatie ondersteunen met modelleren en kern- en randwoordenschat: hoe begin je er aan?
DEEL 2: 11u30 – 13u30  

Het passief gebruiken van taal gaat vooraf aan het actief gebruiken ervan. Dat geldt ook voor ondersteunde communicatie met pictogrammen. Wil je daarvoor de laatste nieuwe inzichten rond modelleren en kernwoordenschat gebruiken om zo de communicatieve en taalvaardigheden van je cliënt te stimuleren, dan zet deze vorming je op weg. We verduidelijken de principes van kernwoordenschat, randwoordenschat en modelleren. We overlopen de verschillende woordenschatsystemen die je hiervoor kan inzetten.

PAUZE: 13u30-14u30
 

Workshop: Zelf aan de slag met verschillende symbool gebaseerde communicatie-apps.
DEEL 3: 14u30 – 16u30

Hoe ga je nu aan de slag met kernwoordenschat en modelleren bij verschillende communicatie-apps? Welke strategieën kan je toepassen om kernwoorden aan te leren? We proberen zelf verschillende communicatie-apps uit en oefenen hiermee aan de hand van voorbeelden uit de praktijk

OPMERKING: Indien u graag aan de slag wil gaan met een app die u in uw dagelijkse praktijk gebruikt, gelieve dit dan te vermelden bij de inschrijving (in het hokje: ‘opmerkingen’).

Doelgroep

Alle zorgverleners die in hun dagelijkse praktijk werken met kinderen met een communicatiebeperking en graag wat bijleren over het gebruik van apps en symbool gebaseerde communicatiesystemen.

Maximaal 30 deelnemers

Certificering

Attest van deelname

Data

Eenmalige sessie op maandag 25 mei 2020

Ontvangst vanaf 08u15 met koffie en ontbijtkoek
Start studiedag om 09u.

Kom tijdig in functie van het vinden van een eventuele parkeerplaats.

Prijs

75 euro  (inclusief syllabus, koffie en/of frisdrank en warme maaltijd)

Studenten VIVES 50 euro (na inschrijven kopie studentenkaart mailen naar [email protected])

Contactpersoon

[email protected]

Inschrijvingen

Inschrijven kan tot 11 mei 2020 online.
Na ontvangst van je inschrijvingsformulier krijg je een bevestiging  en een factuur per post toegestuurd. De factuur geldt als inschrijvingsbewijs.

VIVES-studenten
Een VIVES student dient zich online in te schrijven via www.vives.be/bijscholen en moet op hetzelfde moment afzonderlijk een kopie van z’n studentenkaart doormailen naar [email protected]

Annulatie
Gelieve per e-mail te annuleren als je niet aanwezig kan zijn.
[email protected]
Annuleren gebeurt conform de annuleringsvoorwaarden die op de website gepubliceerd zijn.

De organisatie behoudt zich het recht voor de navorming af te gelasten indien onvoldoende interesse. Deelnemers die reeds ingeschreven zijn, worden verwittigd via mail en krijgen gestorte gelden terug. De organisatie is niet verantwoordelijk voor elk geval van overmacht, zoals stakingen, ongevallen, files, ziekte of andere onvoorziene omstandigheden waardoor spreker en/of deelnemers niet of laattijdig op de afspraak zijn.

modemlogo.png
Deel dit via
Maximaal 30 deelnemers

Maandag 25 mei 2020 - ontvangst vanaf 8u15

€ 75
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Rudy Vandevoordemail mij