• baby.jpg

Actuele topics in de ethiek

Actuele topics in de ethiek aan VIVES Zuid

Gezondheidszorg evolueert razendsnel en wel op tal van vlakken. Nieuwe medische technieken aan het begin van het leven maken veel (meer) mogelijk. Terwijl robots al in het OK aan het werk zijn, doen ze nu ook in woonzorgcentra voor ouderen (met dementie) hun intrede. In diezelfde woonzorgcentra dringen zich nieuwe manieren van kwaliteitsmanagement op. In de geestelijke gezondheidszorg dient zich dan weer een evaluatie van de euthanasiewetgeving (2002) aan.

Al deze evoluties op al deze domeinen roepen fundamentele ethische vragen op. De rode draad doorheen deze ethische vragen: dienen deze evoluties de menswaardigheid? Tegelijk roepen deze evoluties ook praktische ethische vragen op, niet in het minste de vraag hoe verpleegkundigen en vroedvrouwen hier het (ethische) verschil kunnen maken. Ten slotte vormen zij het menselijke gelaat van de gezondheidszorg; als deskundige professionals of ‘skilled companions’ begeleiden zij de zorgdrager op het hele traject dat die aflegt. Wat kan hun rol zijn in het menswaardig maken of houden van evoluties in de gezondheidszorg? Hoe nemen zij concreet ethisch leiderschap op?

Op al deze vragen wordt in deze lezingencyclus een antwoord gezocht. Telkens wordt een expert aan het woord te laten, in dialoog met een ethicus. Tenzij de expert tegelijk een ethicus is. Op elke thema-avond wordt een gedegen overzicht geboden van stand van zaken met betrekking tot het ethische thema. Niet in het minst wordt ook telkens de (mogelijke) rol van de vroedvrouw of verpleegkundige verhelderd.    

 • Dinsdag 16 oktober 2018 - Robotica in de zorg - ANNULATIE
  Dhr. Tijs Vandemeulebroucke - Phd Researcher - centrum voor Biomedische Ethiek en Recht - KU Leuven
   
 • Dinsdag 6 november 2018 - Hoe geef je ethiek handen en voeten op de werkvloer van ouderenzorg - ANNULATIE
  Dhr. Linus Vanlaere - ethicus - VIVES studiegebied gezondheidszorg & Mevr. Lynn Cools, voormalig directeur van een WZC oprichtster van Biloba, met als doel organisaties te ondersteunen in verandertrajecten
   
 • Dinsdag 20 november 2018 - Nieuwe reproductieve technologieën: ethische uitdagingen
  Prof. Dr. Pascal Borry - Professor Bioethiek - KU Leuven & Dr. Bart De Keersmaecker - gynaecoloog az groeninge Kortrijk
   
 • Dinsdag 11 december 2018 - Euthanasie bij psychisch lijden - ethische reflecties
  Prof. Dr. Axel Liégeois - faculteit Theologie en Religiewetenschappen - KU Leuven & Prof. Dr. Joris Vandenberghe - psychiater - psychotherapeut UZ Leuven

Het onthaal is steeds voorzien vanaf 18u30 en we ronden af rond 21u30. Locatie is gebouw gezondheidszorg, campus Kortrijk.

Inschrijven

Inschrijven kan voor de 4 avonden of voor 1, 2 of 3 avonden

Prijs

40 euro per avond.

Deel dit via