In deze module zal de leerlingen worden getoond dat micro-organismen worden gebruikt in allerhande voedingsbereidingen.
Voor de bereiding van yoghurt en kaas zijn bepaalde bacteriesoorten (oa Lactobacillus en Streptococcus) onontbeerlijk. Ze worden geënt in de melk (het uitgangsproduct) en zullen groeien met vorming van oa melkzuur (dit kan op eenvoudige manier worden vastgesteld door bv titratie of pH metingen). Voor de kaasbereiding zal gebruik worden gemaakt van het enzyme chymosine om de melk te laten stremmen (hard worden).
In al deze experimenten zal aandacht worden besteed aan de hygiënische aspecten van de voedselbereiding. Voor verschillende experimenten kunnen de micro-organismen in kwestie ook worden gegroeid op bv voedingsbodems. Deze module is geschikt voor de 3de graad.
Voorkennis
De leerlingen moeten reeds gehoord hebben over voedingsbestanddelen, enzymen, cellen, ...
Interactiviteit
De leerlingen voeren zelf verschillende experimenten uit in het domein van de microbiologie en de voeding.
Docenten
Freddy Bekaert, Rik David
Technieken
kaas/yoghurt maken, bacterie kweek, …
Periode
1 volledige dag
Inschrijven
Maximum 20 leerlingen per team, deze module gaat niet door op woensdag. Inschrijven kan vanaf 15/06/17 per mail bij [email protected].