Land-en tuinbouw ploeg

productiebeheer land- en tuinbouw

Graduaat productiebeheer, keuzetraject land- en tuinbouw aan VIVES Zuid

Wil je graag aan de slag met planten en dieren op een land- of tuinbouwbedrijf? Ben je gepassioneerd door landbouwmechanisatie? Wil je leren over het management van een landbouwonderneming? Dan is het graduaat productiebeheer land- en tuinbouw de opleiding om jouw droom waar te maken. Een ideale combinatie van praktijk en theorie richting je toekomstige tewerkstelling.

Waar kan ik dit volgen?
Aan de slag in de landbouwsector
Land-en tuinbouw sla

Kiezen voor een technische opleiding is kiezen voor toekomstzekerheid! Ben je gebeten door planten en dieren, en spreken jou zowel de technische als de organisatorische kanten van de productie van ons voedsel aan, dan is de graduaatsopleiding productiebeheer land- en tuinbouw jou op het lijf geschreven.

Graduaat productiebeheer land– en tuinbouw is een hele mondvol voor een modulair opgebouwde opleiding voor wie meer wil dan louter uitvoerend werk te doen en praktijkgericht wil leren.

Je wil later een gevarieerde job, waarbij je je handen al eens vuil kan maken, als het maar iets is met dieren en planten op een land- of tuinbouwbedrijf. In de opleiding worden algemene technieken aangeleerd, en op de werkplek zal je je verder specialiseren. Tijdens de opleiding neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Gelijktijdig leer je de knepen van het vak via werkplekleren in een of meerdere sectoren die jij zelf kiest. Je verwerft naast je diploma ook nog een heftruck- en verreikerattest en het VLIF-installatieattest. Een B-cursus volgen is dus niet meer nodig. 

Kuikentjes

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Kijk al eens naar een cursus: 

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je opleiding duurt twee jaar en elk jaar bestaat uit vier modules. In het eerste jaar ga je op ontdekking in de wereld van de land- en tuinbouw. Daarna bestudeer je de drie domeinen van land- en tuinbouw: plantaardige productie, dierlijke productie en mechanisatie. Je leert een bedrijfstak beheren en werken met mensen. Het laatste jaar verdiep je je in kwaliteitszorg, beheer en administratie en specialisatie. Je krijgt les in kleine groepen en je gaat letterlijk de boer op met bedrijfsbezoeken en werkplekleren. Tijdens de practica kan je zelf aan de slag met bijvoorbeeld tractor en ploeg en klauwverzorgingsmateriaal. Door de unieke wisselwerking tussen theorie en praktijk tijdens het werkplekleren ken je snel de knepen van het vak. Een afstudeerproject sluit je opleiding af.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Campus Roeselare

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Roeselare
VIVES Roeselare
  ma di wo do vr za
8u30-9u30
plant ontdekking
plant ontdekking
hijswerktuigen en veiligheid - praktijk verreiker
dier ontdekking
social skills
 
9u30-10u30
plant ontdekking
plant ontdekking
hijswerktuigen en veiligheid - praktijk verreiker
dier ontdekking
social skills
 
10u45-11u45
social skills
werkplekleren 1: voorbereiding
hijswerktuigen en veiligheid - praktijk verreiker
werkplekleren 1: voorbereiding
social skills
 
11u45-12u45
Pauze
12u45-13u45
social skills
werkplekleren 1: bedrijfsbezoek
hijswerktuigen en veiligheid - praktijk verreiker
werkplekleren 1: bedrijfsbezoek
hijswerktuigen en veiligheid - veiligheid
 
13u45-14u45
dier ontdekking
werkplekleren 1: bedrijfsbezoek
hijswerktuigen en veiligheid - praktijk verreiker
werkplekleren 1: bedrijfsbezoek
hijswerktuigen en veiligheid - veiligheid
 
15u00-16u00
dier ontdekking
werkplekleren 1: bedrijfsbezoek
hijswerktuigen en veiligheid - praktijk verreiker
werkplekleren 1: bedrijfsbezoek
   
16u00-17u00
 
werkplekleren 1: bedrijfsbezoek
hijswerktuigen en veiligheid - praktijk verreiker
werkplekleren 1: bedrijfsbezoek
   

Studiemateriaal

Kijk al eens naar een cursus: 

Wat leer ik in deze opleiding?

Het modeltraject van de opleiding productiebeheer land- en tuinbouw loopt over twee jaar en bevat volgende thema’s:

Fase 1 (60 studiepunten)

  • Ontdekking: Verkenning van plantaardige en dierlijke sector met bedrijfsbezoeken, Heftruck- en verreikerattest, Veiligheid en Social skills
  • Machines en onderhoud: Machines en productie, Onderhoud en Aandrijftechniek
  • Productie: Teeltzorg, Geboorte en opfok, Agro-technieken
  • Logistiek: Productieplanning en Voorraadbeheer

Fase 2 (60 studiepunten)

  • Kwaliteit: Oogst en opbrengst, Dierlijke productie, Materiaalkennis
  • Beheer en administratie: Bedrijfsspecifieke software, HR & team en Administratief beheer
  • Specialisatie: Keuzevak Dier of Plant specialisatie, Werktuigkunde en automatisatie
  • integratie: Afstudeerproject

Bij elk thema is er een deel werkplekleren voorzien.

Als afstudeerproject werk je een kritisch en vakoverstijgend project (meestal in combinatie met een bedrijf) uit waarin de modules van de opleiding aan bod komen. Hoewel de docenten voor de nodige richtlijnen en begeleiding zorgen, stuur je zelf de opdracht en draag je er de eindverantwoordelijkheid van. 

Land- en tuinbouw graan dorsen

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding wordt gespreid over twee jaar. Er zijn vier blokken van zeven lesweken per jaar, waarna telkens een evaluatieweek volgt. Die blokken bestaan uit les, afgewisseld met verschillende dagen werkplekleren. Les krijg je in kleine groepen en we gaan letterlijk veel de boer op via bedrijfsbezoeken en individueel werkplekleren. Zo kom je op een land- of tuinbouwbedrijf in een sector van je eigen keuze. Je wordt individueel begeleid door een mentor van het bedrijf.

Land- en tuinbouw student met big

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zeven weken les volgt een evaluatieweek. Je wordt nauw begeleid door een klein team van docenten en begeleiders. Het einddoel is jou als vakman of -vrouw klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kunt meewerken. Daardoor kun je ook betere loonvoorwaarden bedingen.

JC
 Quote signs

In de graduaatsopleiding productiebeheer land- en tuinbouw krijg je twee dagen werkplekleren per week, veel leerrijke bezoeken aan andere landbouwbedrijven en praktijkgerichte vakken. De uiteindelijke bedoeling is om in het landbouwbedrijf van mijn ouders aan de slag te gaan en daar te kunnen helpen. Daar hielp ik weliswaar al, maar voor bepaalde taken – zoals gewassen sproeien – heb je speciale licenties nodig. Dankzij deze opleiding kan ik die verkrijgen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie LAND- EN TUINBOUW?
Verder studeren

Verder studeren

Een beperkt aantal graduaatsstudenten gebruiken hun diploma om daarna een professionele bachelor te gaan studeren. Na het volgen van een schakeltraject kan je naar de bachelor agro-en biotechnologie. Het opleidingshoofd vertelt je aan het eind van je opleiding graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Land-en tuinbouw boer en tractor

Aan de slag

De schaalvergroting in de land- en tuinbouwsector gaat gepaard met een nood aan op maat gevormd personeel. In elke sector smeekt men op dit moment om mensen die meer doen dan louter uitvoerend werk en dus een bepaalde mate van verantwoordelijkheid kunnen dragen. 

Het komt zelfs heel frequent voor dat studenten op hun eigen werkplek een job vinden wanneer ze afstuderen of thuis verder doen op het land- of tuinbouwbedrijf. 

Met dit diploma heb je de volgende toekomstmogelijkheden:

  • bedrijfsverzorger intensieve veehouderij (varkens, pluimvee) 
  • teamverantwoordelijke tuinbouw
  • onderhoudsverantwoordelijke
  • technicus landbouwmachines
  • polyvalente medewerker akkerbouw/melkvee
  • productieplanner / verkoop
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.